event_note Изложба
25.03.2013 - 05.04.2013 access_time 20 сати

Иван Француски – Суборганско и подсвесно (графике)

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
25.03.2013 - 05.04.2013 access_time 20 сати

Иван Француски – Суборганско и подсвесно (графике)

location_on Ликовни салон КЦНС

Серијом графика „Суборганско и подсвесно“, аутор се бави односом према свом и туђем организму без свести о себи, односом мајке и (нерођеног) детета. Дете је посматрано као организам унутар организма, ентитет који је уједно независтан, и део веће целине.

„Подсвесно“ као психолошка одредница је избор поља истраживања јер (за сада) не може бити речи о свесном психичком животу јединке у пре-наталној фази живота. „Суборганско“ је измишљена кованица која одређује нешто што је у исто време унутар организма, испод слоја коже, али не само у физичком, већ и идејном смислу: у суштини, недељиво, а уједно и изнад, изван материјалног. 
Тачка гледишта је двојака: аутор је уједно и посматрани, и посматрач; стога је ликовни израз, оличен у почетним скицама као и крајњим отисцима, спој научно дескриптивног, илустративног цртежа (улога објективног посматрача), и експресивног стила (субјективна улога објекта посматрања). 

БИОГРАФИЈА-ИВАН ФРАНЦУСКИ: Рођен је у Новом Саду 1985. На Академији уметности у Новом Саду, одсек ликовни, смер графика, дипломирао 2009. године. На истој акдемији 2011. на смеру нових ликовних медија стекао звање Мастер ликовне уметности, а од 2011. похађа мастер студије на смеру графика. Учествовао на више самосталних и групних изложби и фестивалима у Србији, Словачкој, Црној Гори, Шпанији, Италији, БиХ, Хрватској. Поред ликовних уметности бави се дизајном, музиком, ликовном едукацијом. 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања