Иван Француски – Суборганско и подсвесно (графике)

Тип најаве: Изложба
Датум: 25/03/2013 До: 05/04/2013
Време: 20 сати
Локација: Ликовни салон КЦНС

Серијом графика „Суборганско и подсвесно“, аутор се бави односом према свом и туђем организму без свести о себи, односом мајке и (нерођеног) детета. Дете је посматрано као организам унутар организма, ентитет који је уједно независтан, и део веће целине.

„Подсвесно“ као психолошка одредница је избор поља истраживања јер (за сада) не може бити речи о свесном психичком животу јединке у пре-наталној фази живота. „Суборганско“ је измишљена кованица која одређује нешто што је у исто време унутар организма, испод слоја коже, али не само у физичком, већ и идејном смислу: у суштини, недељиво, а уједно и изнад, изван материјалног. 
Тачка гледишта је двојака: аутор је уједно и посматрани, и посматрач; стога је ликовни израз, оличен у почетним скицама као и крајњим отисцима, спој научно дескриптивног, илустративног цртежа (улога објективног посматрача), и експресивног стила (субјективна улога објекта посматрања). 

БИОГРАФИЈА-ИВАН ФРАНЦУСКИ: Рођен је у Новом Саду 1985. На Академији уметности у Новом Саду, одсек ликовни, смер графика, дипломирао 2009. године. На истој акдемији 2011. на смеру нових ликовних медија стекао звање Мастер ликовне уметности, а од 2011. похађа мастер студије на смеру графика. Учествовао на више самосталних и групних изложби и фестивалима у Србији, Словачкој, Црној Гори, Шпанији, Италији, БиХ, Хрватској. Поред ликовних уметности бави се дизајном, музиком, ликовном едукацијом. 

 

0Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language