event_note Izložba
27.05.2013 - 08.06.2013 access_time 19 sati

Iva Šijan – Vetar, vazduh, dah… (crteži)

location_on Mali likovni salon
event_note Izložba
27.05.2013 - 08.06.2013 access_time 19 sati

Iva Šijan – Vetar, vazduh, dah… (crteži)

location_on Mali likovni salon

Iva Šijan pripada generaciji mladih umetnika, unoseći specifičan model u istraživanju i doživljaju efemernog kroz različite medije vizuelnog stvaralaštva (crtež, slika, objekat, asamblaž). Inspirisana tragovima prolaznog, nematerijalnog, toplo-hladnog, mokrog i suvog, onoga što vetar odnosi ili donosi, istražuje nevidljive aspekte, postavljajući osnovu za svoje vizuelno delo. U radovima iz ciklusa Koje je boje vetar?, autorka sublimira doživljaje o vetru, koristeći elemente kretanja u crtežu i energiju boje, materijalizujući pojavu vetra. Pored ovih doživljaja konstantno analizira vetar kroz različite kulture i simboliku značenja (božanstvo, božiji glas, poezija, seksualnost, glasine, bolest…), u kojima se karakter vetra vezuje za odnose i pojave u zavisnosti od pozicija strana sveta. 
U seriji radova Atlasi vetrova pod nazivima (severac, košava, jugo, povetarac), autorka određuje naslovom kao i likovnim jezikom karakter vetra, usmeren na iščitavanje celine u formi knjige. Ovi crteži, stranice knjige, se nadovezuju jedan na drugi, čineći segmentarnu celinu u svojoj modularnoj građi. Autorka izraženim dominantnim kretanjem crteža i boje opisuje stanje i karakter vetra. Ovi crteži uzburkanih zmajevitih formi, povezuju kretanja unutar crteža, prikazujući atmosferu značenja, šta i odakle vetar donosi ili odnosi. 
Radovi iz serije Vetar u kutiji takođe predstavljaju modularni sistem u formi kasetnih objekata, sa naglašenom simulacijom zaustavljenog, zatvorenog (vetar, vazduh, dah) koji svojim prisustvom, zvukom i kretanjem, asimilira interakciju trajanja. Ovi radovi intuitivno naglašavaju unutarnji glas, snagu i očekivanu aktivnost. Rasprsnute bojene forme na zastoru govore o dva svojstva unutrašnjeg i spoljašnjeg, o mestu i promeni kretanja, o energiji više sila.
U Ivinim radovima može se uočiti dominantna težnja u prikazu prostora i regiona u kome stvara svoje radove. Svesna današnjeg udaljavanja čoveka od prirode, želi da približi, naglasi i humanizuje, skrećući pažnju na neopipljive vizibilne momente koji nas svakodnevno okružuju. Iva Šijan u svojim radovima, nagoveštava jasnu istraživačku ambiciju u vizuelnom stvaralaštvu koji će se zasigurno integrisati i uticati na niz pojava u savremenom slikarstvu ovih prostora. 

BIOGRAFIJA-IVA ŠIJAN
Rođena je u Zrenjaninu 1986. godine. Završila je osnovne i master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Vlada Rančića. Član je SULUV-a. Do sada je imala četiri samostalne izložbe i učestvovala na preko 20 grupnih izložbi.

Iva Šijan – Vetar, vazduh, dah... (crteži)

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja