Ива Шијан – Ветар, ваздух, дах… (цртежи)

Тип најаве: Изложба
Датум: 27/05/2013 До: 08/06/2013
Време: 19 сати
Локација: Мали ликовни салон

Ива Шијан припада генерацији младих уметника, уносећи специфичан модел у истраживању и доживљају ефемерног кроз различите медије визуелног стваралаштва (цртеж, слика, објекат, асамблаж). Инспирисана траговима пролазног, нематеријалног, топло-хладног, мокрог и сувог, онога што ветар односи или доноси, истражује невидљиве аспекте, постављајући основу за своје визуелно дело. У радовима из циклуса Које је боје ветар?, ауторка сублимира доживљаје о ветру, користећи елементе кретања у цртежу и енергију боје, материјализујући појаву ветра. Поред ових доживљаја константно анализира ветар кроз различите културе и симболику значења (божанство, божији глас, поезија, сексуалност, гласине, болест…), у којима се карактер ветра везује за односе и појаве у зависности од позиција страна света. 
У серији радова Атласи ветрова под називима (северац, кошава, југо, поветарац), ауторка одређује насловом као и ликовним језиком карактер ветра, усмерен на ишчитавање целине у форми књиге. Ови цртежи, странице књиге, се надовезују један на други, чинећи сегментарну целину у својој модуларној грађи. Ауторка израженим доминантним кретањем цртежа и боје описује стање и карактер ветра. Ови цртежи узбурканих змајевитих форми, повезују кретања унутар цртежа, приказујући атмосферу значења, шта и одакле ветар доноси или односи. 
Радови из серије Ветар у кутији такође представљају модуларни систем у форми касетних објеката, са наглашеном симулацијом заустављеног, затвореног (ветар, ваздух, дах) који својим присуством, звуком и кретањем, асимилира интеракцију трајања. Ови радови интуитивно наглашавају унутарњи глас, снагу и очекивану активност. Распрснуте бојене форме на застору говоре о два својства унутрашњег и спољашњег, о месту и промени кретања, о енергији више сила.
У Ивиним радовима може се уочити доминантна тежња у приказу простора и региона у коме ствара своје радове. Свесна данашњег удаљавања човека од природе, жели да приближи, нагласи и хуманизује, скрећући пажњу на неопипљиве визибилне моменте који нас свакодневно окружују. Ива Шијан у својим радовима, наговештава јасну истраживачку амбицију у визуелном стваралаштву који ће се засигурно интегрисати и утицати на низ појава у савременом сликарству ових простора. 

БИОГРАФИЈА-ИВА ШИЈАН
Рођена је у Зрењанину 1986. године. Завршила је основне и мастер студије сликарства на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Влада Ранчића. Члан је СУЛУВ-а. До сада је имала четири самосталне изложбе и учествовала на преко 20 групних изложби.

Ива Шијан – Ветар, ваздух, дах... (цртежи)
12Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language