event_note Koncert
17.06.2019 - 17.06.2019 access_time 20:00

Gudački sekstet 17. juna u Gradskoj kući

location_on Druga lokacija: Gradska kuća, Svečana sala
event_note Koncert
17.06.2019 - 17.06.2019 access_time 20:00

Gudački sekstet 17. juna u Gradskoj kući

location_on Druga lokacija: Gradska kuća, Svečana sala

Ciklus: Paviljon muzike

KONCERT

Gudački sekstet

 

Robert Lakatoš, violina

Teodor Ikanović, violina

Jožef Bisak, viola

Katarina Milutinović, viola

Marko Miletić, violončelo

Kristof Jan, violončelo

 

Ponedeljak, 17. jun 2019.

Svečana sala Gradske kuće, u 20:00 

Ulaz slobodan!

 

ROBERT LAKATOŠ počeo je da uči violinu kao sedmogodišnjak u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, u svom rodnom gradu Novom Sadu. Odrastao je u porodici muzičara, a prvi mentor bio mu je otac Imre Lakatoš. Kao najmlađi student violine u istoriji novosadske Akademije umetnosti, završio je osnovne i master studije u klasi čuvenog pedagoga Dejana Mihailovića. Oficijelno obrazovanje nastavio je na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu (Zürcher Hochschule der Künste) gde je postao stipendista švajcarske Fondacije „Lira“ za izuzetno nadarene talente. Od 2015. godine sarađuje sa Julijanom Rahlinom (Julian Rachlin) na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču. Među brojnim prvim nagradama koje je osvojio na domaćim i internacionalnim takmičenjima, posebno se ističu prve nagrade na takmičenjima Pablo de Sarasate(Pamplona, Španija, 2015), Mary Smart (Njujork, 2013), Societe Generale Srbija (Beograd, 2009), kao i druge nagrade na takmičenjima Jeneuess Rumunia (Bukurešt, 2012), Andrea Postacchini (Fermo, Italija, 2011). Koncertnu karijeru, Robert Lakatoš razvija kao solista i kamerni muzičar na nastupima u Italiji, Španiji, Švajcarskoj, Turskoj, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Izraelu, SAD-u, Rumuniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Kao solista, svirao je sa brojnim orkestrima, među kojima su: Simfonijski orkestar Navare (Španija), Krakovskom filharmonijom, Državnim simfonijskim orkestrom Istambula, Monterej Simfonijski orkestar (Meksiko), Beogradskom filharmonijom, Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički“, Vojvođanski simfonijski orkestar, Niški simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu, njujorški orkestar Summit Music Festival, Novosadski kamerni orkestar, Banjalučka filharmonija, Vojvođanski kamerni orkestar, ciriški Kamerni orkestar Zürcher Hochschule der Künste – Strings i Janačekova kamerata. Sarađivao je sa dirigentima: Lior Šambadal (Lior Shambadal), Antoni Vit (Antoni Wit), Gabrijel Felc (Gabriel Feltz), Filip Grinberg (Philip Greenberg), Manuel Ernandez Silva (Manuel Hernández Silva), Eduard Šmider (Eduard Schmieder). Robert Lakatoš je ostvario snimke za radijske i televizijske stanice u zemlji i inostranstvu, među kojima su i trajni zapisi za Radio-televiziju Vojvodine. Dobitnik je priznanja Zavoda za kulturu Vojvodine Iskre kulture za 2017. godinu.  Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u zvanju docenta za glavni predmet violina. Godine 2016. postao je Tomastik artist. Akcenat u tekućoj sezoni (2018/19) predstavljaju koncerti sa Minas Gerias Filharmonijom iz Belo Horizonte (Brazil), Filharmonijom iz Malage (Španija), Simfoniijski orkestar Navare (Španija) i Simfonijski orkestar RTV (Slovenija) . Svira na violini Svetozara Bogdanoskog i na gudalu ručne izrade našeg poznatog gudalara Vladimira Radosavljevića.

JOŽEF BISAK je niže i srednje muzičko obrazovanje stekao u muzičkoj školi „Isidor Bajić”. Diplomirao je violu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Još kao učenik srednje muzičke škole osvajao je brojne nagrade na pokrajinskim, republičkim i saveznim takmičenjima. Tokom školovanja sarađivao je sa brojnim muzičarima i pohađao majstorske kurseve (Julija Hartig , Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam;  prof. Zoran Jakovčić, Columbus State University, SAD;  prof. Pierre Henri Xuereb , Paris Conservatoire National Supérieur;  prof. Gerard Causse , Eskuela Superior de Musica Reina Sofia;  Felix Schwartz , 1st Principal Viola, Staatskapelle, Berlin;  prof. Dejan Mlađenović , FMU, Beograd). Solo violista je u Orkestru opere Srpskog narodnog pozorišta od 2006. godine. Oktobra 2015. godine uspešno je položio audiciju za mesto solo viole u Simfonijskom orkestru RTV Slovenija. Kao solo viola stalni je član Vojvođanskog simfonijskog orkestraŽebeljan orkestraNo borders orchestra, kamernog orkestra Camerata Academica i orkestra Academia Ars Musicae (Austrija). Od 2016. godine član je Acies kvarteta (Austrija) sa kojim intenzivno koncertira i snima. Sa navedenim orkestrima nastupao je u zemlji i u inostranstvu (Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Austrija, Holandija, Italija, Mađarska, Slovenija, Grčka). Kao solista je nastupao sa simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu i kamernim orkestrom Camerata Academica, zabeležio brojne nastupe u kamernim sastavima, kao i solo resitale, te tokom ovih nastupa sarađuje sa eminentnim svetskim dirigentima i solistima. Učestvovao je na Ljubljana festivaluMaribor festivaluBEMUS-u, NOMUS-u, SOMUS-u, NIMUS-u, na seriji koncerata povodom 100 godina od rođenja kompozitorke Ljubice Marić, XX Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, kao i svečanom koncertu povodom 170 godina od osnivanja SANU, gde nastupa sa uglednim umetnicima iz zemlje i inostranstva (Ksenija Janković, Julia Hartig, Aleksandar Latković). Godine 2013. kao solo viola No borders orchestra učestvovao je u snimanju kompakt diska za Universal music GmbH Austria i Deutsche Grammophon. Iste godine kao solo viola Žebeljan orkestra učestvovao je u snimanju kompakt diska kamerne muzike Isidore Žebeljan Balkan bolero, koji je izdat u Londonu 2014. godine. Sa Acies kvartetom 2016. godine snima kompakt disk za diskografsku kuću Gramola Vienna.

MARKO MILETIĆ je rođen 1984. godine u Kraljevu. Počinje da svira violončelo sa devet godina u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, u klasi profesora Aleksandra Jakovljevića, a ubrzo nastavlja u klasi Bože Saramandića, kod koga završava i srednju muzičku škoju „Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu . Osnovne i master sudije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah počinje da radi kao stručni saradnik, a danas kao docent  violončela. 2011. godine dobija najvišu stipendiju za program „Artist diploma of performans” na Kolumbus univerzitetu (SAD) gde provodi godinu dana u klasi profesora Wendy Warner, jedne od vodećih  čelistkinja svoje generacije. Za to vreme biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor violončela i kamerne muzike u programu „Priprema za fakultet“.

Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Berlin), Jens Peter Majnc, Volfgang Emanuel Šmit, Aleksandar Kobrin (Rusija,SAD), Mark Kope, Mark Kosover, Mineo Hajaši, Sergio Svarc (SAD), Fine Arts Quartet… Nastupao je  kao solista sa orkestrima Gudači svetog Đorđa, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom  Akademije umetnosti, Subotičkim kamernim orkestrom, orkestrom Camerata Academica. Nastupao je sa renomiranim solistima: Wendy Warner, Aleksandar Kobrin, Mateja Marinković, Sergio Švarc, Lisa Oberlender… Bio je vođa deonice čela u LaGrange Simphony Orchestra i  Columbus Simphony Orchestra.

Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje i u inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska, Mađarska, Belgija, Slovenija, SAD, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Norveška, Kina, Poljska) na brojnim festivalima kao što su Beogradski čelo fest, Nomus, Međunarodna tribina kompozitora, Transevropski festival u RuanuGrigov festival u Bergenu, SomusPiano Summer VranjeStrings LeskvacFestival gudača Krosno. Držao je kurseve za mlade violončeliste u Srbiji, Nemačkoj i SAD-u. Član je mnogih kamernih sastava sa kojima  ima česte koncerte. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar Samerata Academica, u kome je solo violončelista i umetnički rukovodilac i sa kojim beleži brojne nastupe i sarađuje sa umetnicima poput Stefana Milenkovića, Žerara Kosea, Wendy Warner, a nedavno je osnovao i Simfonijski orkestar Novi Sad 2021, veoma značajan u kampanji za titulu Evropska prestonica kulture,kao i Filharmoniju mladih. Od 2013. godine član je klavirskog tria Valmaro, a od 2015. intenzivno sarađuje sa pijanistom Mihajlom Zurkovićem na koncertima u zemlji i inostranstvu.

Trenutno je na doktorskim studijama pod mentorstvom profesora Ištvana Varge na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju, kao i kompakt diskove kamerne i simfonijske muzike za Oboa Clasics i Deutsche Grammophone.

KATARINA MILUTINOVIĆ je rođena 1997. godine u Sremskoj Mitrovici. Violinu je počela da svira sa osam godina u klasi prof. Milana Čizmića. Završila je osnovno i srednje muzičko obrazovanje kao đak generacije MŠ ,,Petar Krančević” u Sremskoj Mitrovici. Trenutno je student treće godine osnovnih studija Akademije umetnostiu Novom Sadu u klasi docenta Roberta Lakatoša. Dobitnica je preko 40 nagrada i priznanja od kojih se izdvaja II nagrada na međunarodnom takmičenju Talents for Europe u Slovačkoj gde je osvojila i specijalnu nagradu za izvođenje kompozicije XX veka. Laureat je Republičkog takmičenja u najstarijoj kategoriji 2016. godine, takođe je Laureat Republičkog takmičenja kao član dua Con Anima 2012. godine.

Učestvovala je na 43. Bemus-u kao član omladinskog orkestra najboljih gudača Srbije pod vođstvom maestra Jovana Kolundžije. Takođe je bila član evropskog simfonijskog orkestra mladih Wonderful Youth Orchestra. Četiri godine je bila stipendista norveške letnje muzičke akademije Toppenkurset. Tamo je imala priliku da svira u simfonijskom orkestru i gudačkom kamernom orkestru (pod vođstvom violiniste Tronda Vike) kao i da ima solistički nastup sa simfonijskim orkestrom ove akademije (dirigent Nicholas Carthy). Na poziv g. Akihika Jamanobea i ambasadora Japana u Srbiji bila je u Japanu gde je imala priliku da svira sa baroknim ansamblom. Učestvovala je u okviru Art link festivala, gde je na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine nastupila sa Robertom Lakatošem. Violina na kojoj trenutno svira je poklon od japanske ambasade, a gudalo koje koristi je izrade Vladimira Radosavljevića.

TEODOR IKANOVIĆ je rođen u Moskvi, Rusija 14.06.1997. u muzičkoj porodici. Počeo je da uči violinu kao glavni instrument sa 6 godina, u Banjoj Luci (Bosna i Hercegovina). Svoje dalje školovanje nastavlja u Novom Sadu, gde upisuje Akademiju umetnosti u klasi profesora Roberta Lakatoša. Nastupao, kao solista, kamerni muzičar i kao orkestarski izvođač u mnogim orkestrima, kao što su: Vojvodina simfonijskog orkestra, Euregio Festival Orchestra, Animato Stiftung Orchestra, Kotor art festivalski orkestar, Benso, Voko, IPOC, Triorca ,Camerata Akademika i drugi. Nastupao u mnogim evropskim zemljama: Italija, Češka, Engleska, Austrija, Nemačka, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija. U mnogim dvoranama u Evropi: Wiener Konzerthaus, List Akademija Hall, Festspielhaus, Smetana Hall, Raduta Hall, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten Hall. Dobitnik nagrada na takmičenjima kao što su Andrea Postacchini II nagrada; ,,Jaroslav Kocian”. Učestvovao na masterklasovima renomiranih profesora, kao što su: Robert Lakatos, Phillip Greenberg, Robert Kovalski, Benjamin Ziervogel, Dejan Bogdanović, Uroš Pešić. Takođe je radio sa mnogim dirigentima, među kojima se izdvajaju: Hosein Pishkar, Lior Shambadal, Bartolomeus van de Velde, Timoti Redmond , Gianluca Marciano, Kevin Griffits, Claudio Vandelli, Nikolas Daniel, Bojan Suđić. Takođe je radio sa poznatim muzičarima, kao što su: Julian Rachlin, Robert Lakatoš, Janoska ansambl, Julijana Banse, Lorenco Gatto, Cler Huangci, Stefan Milenković, Matija Dedić, Kemal Gekić, Irena Josifoska, Tatiana Samouil , Justus Grim, Vanzhe Zhang Shicong Liu, Kvartet saksofona Signum, Danijel Roscia i mnogi drugi.

CHRISTOPH MICHAEL WILHELM JAHN violončelista, rođen je u Erfurtu (Nemačka) 1977. godine. Diplomirao i magistrirao je na Hochschule für Musik Franz Liszt u  Vajmaru (Nemačka) u klasi profesora Brunhard Böhme. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja, među kojima se ističe II nagrada na Državnom takmičenju Nemačke Jugend musiziert (1996.godine). Usavršavao se u klasi profesora Bogumila Karakonova u Sofiji (Bugarska), kao i kod profesora Gerharda Mantela, Petera Leiseganga, Christopha Richtera, Tobiasa Kühnea, Jörga Wolfganga Jahna, Jürgena Wolfa, Stephana Forcka (Vogler Quartett) i Ulricha Beetza (ABEGG Trio) u okviru letnjih kurseva.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 2000. godine kao član orkestra Staatskapelle u Vajmaru, a zatim je bio angažovan u Simfonijskom orkestru Erfurta Kamernoj filharmoniji Kelna i delovao kao vođa grupe violončela orkestra Lohorchester Sondershausen. Od 2009. godine živi u Novom Sadu, gde deluje kao član grupe violončela u orkestru Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanskih simfoničara, kamernog orkestra Camerata Academica i nastupa zajedno sa pijanistkinjom Dinom Šuklar. Redovno sarađuje sa orkestrom Kamerne filharmonije Kelna kao gostujući član orkestra i solista tokom turneja. Koncertira širom Nemačke, Španije, Francuske, Velike Britanije, Irske, Australije i Srbije, solistički i kao član kamernih ansambala.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja