event_note Концерт
17.06.2019 - 17.06.2019 access_time 20:00

Гудачки секстет 17. јуна у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала
event_note Концерт
17.06.2019 - 17.06.2019 access_time 20:00

Гудачки секстет 17. јуна у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала

Циклус: Павиљон музике

КОНЦЕРТ

Гудачки секстет

 

Роберт Лакатош, виолина

Теодор Икановић, виолина

Јожеф Бисак, виола

Катарина Милутиновић, виола

Марко Милетић, виолончело

Кристоф Јан, виолончело

 

Понедељак, 17. јун 2019.

Свечана сала Градске куће, у 20:00 

Улаз слободан!

 

РОБЕРТ ЛАКАТОШ почео је да учи виолину као седмогодишњак у Музичкој школи „Исидор Бајић“, у свом родном граду Новом Саду. Одрастао је у породици музичара, а први ментор био му је отац Имре Лакатош. Као најмлађи студент виолине у историји новосадске Академије уметности, завршио је основне и мастер студије у класи чувеног педагога Дејана Михаиловића. Официјелно образовање наставио је на Високој уметничкој школи у Цириху (Zürcher Hochschule der Künste) где је постао стипендиста швајцарске Фондације „Лира“ за изузетно надарене таленте. Од 2015. године сарађује са Јулијаном Рахлином (Julian Rachlin) на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу. Међу бројним првим наградама које је освојио на домаћим и интернационалним такмичењима, посебно се истичу прве награде на такмичењима Пабло де Сарасате(Памплона, Шпанија, 2015), Mary Smart (Њујорк, 2013), Societe Generale Srbija (Београд, 2009), као и друге награде на такмичењима Jeneuess Rumunia (Букурешт, 2012), Andrea Postacchini (Фермо, Италија, 2011). Концертну каријеру, Роберт Лакатош развија као солиста и камерни музичар на наступима у Италији, Шпанији, Швајцарској, Турској, Немачкој, Аустрији, Норвешкој, Израелу, САД-у, Румунији, Грчкој, Хрватској, Црној Гори. Као солиста, свирао је са бројним оркестрима, међу којима су: Симфонијски оркестар Наваре (Шпанија), Краковском филхармонијом, Државним симфонијским оркестром Истамбула, Монтереј Симфонијски оркестар (Мексико), Београдском филхармонијом, Уметнички ансамбл МО „Станислав Бинички“, Војвођански симфонијски оркестар, Нишки симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар Академије уметности у Новом Саду, њујоршки оркестар Summit Music Festival, Новосадски камерни оркестар, Бањалучка филхармонија, Војвођански камерни оркестар, циришки Камерни оркестар Zürcher Hochschule der Künste – Strings и Јаначекова камерата. Сарађивао је са диригентима: Лиор Шамбадал (Lior Shambadal), Антони Вит (Antoni Wit), Габријел Фелц (Gabriel Feltz), Филип Гринберг (Philip Greenberg), Мануел Ернандез Силва (Manuel Hernández Silva), Едуард Шмидер (Eduard Schmieder). Роберт Лакатош је остварио снимке за радијске и телевизијске станице у земљи и иностранству, међу којима су и трајни записи за Радио-телевизију Војводине. Добитник је признања Завода за културу Војводине Искре културе за 2017. годину.  Запослен је на Академији уметности у Новом Саду, у звању доцента за главни предмет виолина. Године 2016. постао је Tomastik artist. Акценат у текућој сезони (2018/19) представљају концерти са Минас Гериас Филхармонијом из Бело Хоризонте (Бразил), Филхармонијом из Малаге (Шпанија), Симфониијски оркестар Наваре (Шпанија) и Симфонијски оркестар РТВ (Словенија) . Свира на виолини Светозара Богданоског и на гудалу ручне израде нашег познатог гудалара Владимира Радосављевића.

ЈОЖЕФ БИСАК је ниже и средње музичко образовање стекао у музичкој школи „Исидор Бајић”. Дипломирао је виолу на Академији уметности у Новом Саду. Још као ученик средње музичке школе освајао је бројне награде на покрајинским, републичким и савезним такмичењима. Током школовања сарађивао је са бројним музичарима и похађао мајсторске курсеве (Јулија Хартиг , Radio Filharmonisch Orkest, Амстердам;  проф. Зоран Јаковчић, Columbus State University, САД;  проф. Pierre Henri Xuereb , Paris Conservatoire National Supérieur;  проф. Gerard Causse , Eskuela Superior de Musica Reina Sofia;  Felix Schwartz , 1st Principal Viola, Staatskapelle, Берлин;  проф. Дејан Млађеновић , ФМУ, Београд). Соло виолиста је у Оркестру опере Српског народног позоришта од 2006. године. Октобра 2015. године успешно је положио аудицију за место соло виоле у Симфонијском оркестру РТВ Словенија. Као соло виола стални је члан Војвођанског симфонијског оркестраЖебељан оркестраNo borders orchestra, камерног оркестра Camerata Academica и оркестра Academia Ars Musicae (Аустрија). Од 2016. године члан је Acies квартета (Аустрија) са којим интензивно концертира и снима. Са наведеним оркестрима наступао је у земљи и у иностранству (Велика Британија, Немачка, Француска, Аустрија, Холандија, Италија, Мађарска, Словенија, Грчка). Као солиста је наступао са симфонијским оркестром Академије уметности у Новом Саду и камерним оркестром Camerata Academica, забележио бројне наступе у камерним саставима, као и соло реситале, те током ових наступа сарађује са еминентним светским диригентима и солистима. Учествовао је на Љубљана фестивалуМарибор фестивалуБЕМУС-у, НОМУС-у, СОМУС-у, НИМУС-у, на серији концерата поводом 100 година од рођења композиторке Љубице Марић, XX Међународној трибини композитора у Београду, као и свечаном концерту поводом 170 година од оснивања САНУ, где наступа са угледним уметницима из земље и иностранства (Ксенија Јанковић, Јулиа Хартиг, Александар Латковић). Године 2013. као соло виола No borders orchestra учествовао је у снимању компакт диска за Universal music GmbH Austria и Deutsche Grammophon. Исте године као соло виола Жебељан оркестра учествовао је у снимању компакт диска камерне музике Исидоре Жебељан Балкан болеро, који је издат у Лондону 2014. године. Са Acies квартетом 2016. године снима компакт диск за дискографску кућу Gramola Vienna.

МАРКО МИЛЕТИЋ је рођен 1984. године у Краљеву. Почиње да свира виолончело са девет година у музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, у класи професора Александра Јаковљевића, а убрзо наставља у класи Боже Сарамандића, код кога завршава и средњу музичку шкоју „Др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу . Основне и мастер судије завршио је на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Имреа Калмана, где одмах почиње да ради као стручни сарадник, а данас као доцент  виолончела. 2011. године добија највишу стипендију за програм „Artist diploma of performans” на Колумбус универзитету (САД) где проводи годину дана у класи професора Wendy Warner, једне од водећих  челисткиња своје генерације. За то време бива примећен као талентован педагог и ангажован као професор виолончела и камерне музике у програму „Припрема за факултет“.

За време школовања освојио је више награда на фестивалима и такмичењима као солиста и члан камерних ансамбала. Усавршавао се на мајсторским курсевима код реномираних солиста из целог света, међу којима су: Арто Норас (Финска), Иван Куцер (Украјина), Орфео Мандоци (Аустрија), Дмитриј Љевин (Берлин), Јенс Петер Мајнц, Волфганг Емануел Шмит, Александар Кобрин (Русија,САД), Марк Копе, Марк Косовер, Минео Хајаши, Сергио Сварц (САД), Fine Arts Quartet… Наступао је  као солиста са оркестрима Гудачи светог Ђорђа, Војвођанским симфонијским оркестром, Оркестром  Академије уметности, Суботичким камерним оркестром, оркестром Camerata Academica. Наступао је са реномираним солистима: Wendy Warner, Александар Кобрин, Матеја Маринковић, Сергио Шварц, Лиса Оберлендер… Био је вођа деонице чела у LaGrange Simphony Orchestra и  Columbus Simphony Orchestra.

Свирао је реситале и наступао са камерним саставима широм замље и у иностранству (Немачка, Аустрија, Француска, Мађарска, Белгија, Словенија, САД, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Норвешка, Кина, Пољска) на бројним фестивалима као што су Београдски чело фест, Номус, Међународна трибина композитора, Трансевропски фестивал у РуануГригов фестивал у Бергену, СомусPiano Summer ВрањеStrings ЛесквацФестивал гудача Кросно. Држао је курсеве за младе виолончелисте у Србији, Немачкој и САД-у. Члан је многих камерних састава са којима  има честе концерте. 2007. године је обновио камерни оркестар Сamerata Аcademica, у коме је соло виолончелиста и уметнички руководилац и са којим бележи бројне наступе и сарађује са уметницима попут Стефана Миленковића, Жерара Косеа, Wendy Warner, а недавно је основао и Симфонијски оркестар Нови Сад 2021, веома значајан у кампањи за титулу Европска престоница културе,као и Филхармонију младих. Од 2013. године члан је клавирског триа Валмаро, а од 2015. интензивно сарађује са пијанистом Михајлом Зурковићем на концертима у земљи и иностранству.

Тренутно је на докторским студијама под менторством професора Иштвана Варге на Академији уметности у Новом Саду.

Остварио је бројне снимке за радио и телевизију, као и компакт дискове камерне и симфонијске музике за Oboa Clasics и Deutsche Grammophone.

КАТАРИНА МИЛУТИНОВИЋ је рођена 1997. године у Сремској Митровици. Виолину је почела да свира са осам година у класи проф. Милана Чизмића. Завршила је основно и средње музичко образовање као ђак генерације МШ ,,Петар Кранчевић” у Сремској Митровици. Тренутно је студент треће године основних студија Академије уметности у Новом Саду у класи доцента Роберта Лакатоша. Добитница је преко 40 награда и признања од којих се издваја II награда на међународном такмичењу Talents for Europe у Словачкој где је освојила и специјалну награду за извођење композиције XX века. Лауреат је Републичког такмичења у најстаријој категорији 2016. године, такође је Лауреат Републичког такмичења као члан дуа Con Anima 2012. године.

Учествовала је на 43. Бемус-у као члан омладинског оркестра најбољих гудача Србије под вођством маестра Јована Колунџије. Такође је била члан европског симфонијског оркестра младих Wonderful Youth Orchestra. Четири године је била стипендиста норвешке летње музичке академије Toppenkurset. Тамо је имала прилику да свира у симфонијском оркестру и гудачком камерном оркестру (под вођством виолинисте Tronda Vike) као и да има солистички наступ са симфонијским оркестром ове академије (диригент Nicholas Carthy). На позив г. Akihika Jamanobea и амбасадора Јапана у Србији била је у Јапану где је имала прилику да свира са барокним ансамблом. Учествовала је у оквиру Арт линк фестивала, где је на великој сцени Коларчеве задужбине наступила са Робертом Лакатошем. Виолина на којој тренутно свира је поклон од јапанске амбасаде, а гудало које користи је израде Владимира Радосављевића.

ТЕОДОР ИКАНОВИЋ је рођен у Москви, Русија 14.06.1997. у музичкој породици. Почео је да учи виолину као главни инструмент са 6 година, у Бањој Луци (Босна и Херцеговина). Своје даље школовање наставља у Новом Саду, где уписује Академију уметности у класи професора Роберта Лакатоша. Наступао, као солиста, камерни музичар и као оркестарски извођач у многим оркестрима, као што су: Војводина симфонијског оркестра, Euregio Festival Orchestra, Animato Stiftung Orchestra, Котор арт фестивалски оркестар, Benso, Voko, IPOC, Triorca ,Camerata Akademika и други. Наступао у многим европским земљама: Италија, Чешка, Енглеска, Аустрија, Немачка, Хрватска, Мађарска, Словачка, Румунија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Србија. У многим дворанама у Европи: Wiener Кonzerthaus, List Akademija Hall, Festspielhaus, Smetana Hall, Raduta Hall, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten Hall. Добитник награда на такмичењима као што су Andrea Postacchini II награда; ,,Јарослав Коциан”. Учествовао на мастеркласовима реномираних професора, као што су: Роберт Лакатос, Phillip Greenberg, Роберт Ковалски, Бењамин Зиервогел, Дејан Богдановић, Урош Пешић. Такође је радио са многим диригентима, међу којима се издвајају: Hosein Pishkar, Lior Shambadal, Bartolomeus van de Velde, Timoti Redmond , Gianluca Marciano, Кevin Griffits, Claudio Vandelli, Nikolas Daniel, Бојан Суђић. Такође је радио са познатим музичарима, као што су: Julian Rachlin, Роберт Лакатош, Јаноска ансамбл, Јулијана Бансе, Lorenco Gatto, Cler Huangci, Стефан Миленковић, Матија Дедић, Кемал Гекић, Ирена Јосифоска, Tatiana Samouil , Justus Grim, Vanzhe Zhang Shicong Liu, Квартет саксофона Сигнум, Danijel Roscia и многи други.

CHRISTOPH MICHAEL WILHELM JAHN виолончелиста, рођен је у Ерфурту (Немачка) 1977. године. Дипломирао и магистрирао је на Hochschule für Musik Franz Liszt у  Вајмару (Немачка) у класи професора Brunhard Böhme. Добитник је већег броја награда и признања, међу којима се истиче II награда на Државном такмичењу Немачке Jugend musiziert (1996.године). Усавршавао се у класи професора Богумила Караконова у Софији (Бугарска), као и код професора Gerharda Mantela, Petera Leiseganga, Christopha Richtera, Tobiasa Kühnea, Jörga Wolfganga Jahna, Jürgena Wolfa, Stephana Forcka (Vogler Quartett) и Ulricha Beetza (ABEGG Trio) у оквиру летњих курсева.

Професионалну музичку каријеру започео је 2000. године као члан оркестра Staatskapelle у Вајмару, а затим је био ангажован у Симфонијском оркестру Erfurta Камерној филхармонији Келна и деловао као вођа групе виолончела оркестра Lohorchester Sondershausen. Од 2009. године живи у Новом Саду, где делује као члан групе виолончела у оркестру Српског народног позоришта, Војвођанских симфоничара, камерног оркестра Camerata Academica и наступа заједно са пијанисткињом Дином Шуклар. Редовно сарађује са оркестром Камерне филхармоније Келна као гостујући члан оркестра и солиста током турнеја. Концертира широм Немачке, Шпаније, Француске, Велике Британије, Ирске, Аустралије и Србије, солистички и као члан камерних ансамбала.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања