event_note Ciklus
08.05.2014 - 08.05.2014 access_time 20 sati

Gudački kvartet “KLIMENT”

Ciklus: "Paviljon muzike"
location_on Tribina mladih
event_note Ciklus
08.05.2014 - 08.05.2014 access_time 20 sati

Gudački kvartet “KLIMENT”

Ciklus: "Paviljon muzike"
location_on Tribina mladih

 

 

KONCERT

Nastupaju:

Dragana Milošević, violina

Marina Cvetković, violina

Vladimir Turčan, viola

Jelena Ergelašev Tubić, violončelo

 

Program:

ZORAN JOVANOVIĆ

Pastorale za gudački kvartet

I – Andante cantabile (introd.) – Allegro moderato

II – Moderato, rustico, pesante

III – Andante sostenuto e cantabile – Allegretto – Allegro

IV – Andante cantabile

V – Andante cantabile

PETAR KONJOVIĆ

Prvi gudački kvartet

I – Allegro moderato

II – Largo e con dolore (Tema con variazioni)

III – Allegro vivace (Poco scherzo)

IV – Andantino (Rapsodico) – Moderato amabile

 

Gudački kvartet KLIMENT iz Novog Sada osnovan je 2013. godine. Dugogodišnje izvođačko iskustvo članova kvarteta,rezultiralo je vremenom spajanjem u ovaj ansambl. Sa željom za negovanjem klasičnog repertoara, a istovremeno i sa osvrtom na savremena muzička dela, ideja članova kvarteta je da se literatura kamerne muzike približi savremenom slušaocu.

 

Dragana Milošević (violina) je rođena 1983. godine u Beogradu. Sa 6 godina upisuje Osnovnu muzičku školu “Isidor Bajić” u Novom Sadu u klasi prof. Ružice Kovač i Mirjane Bogdanović, a 1998. godine nastavlja muzičko obrazovanje u istoimenoj srednjoj muzičkoj školi u Novom Sadu, u klasi prof. Mirjane Bogdanović. Zvanje diplomirani muzičar – violinista stiče 2008. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Irine Jašvil. U toku školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima, seminarima, koncertima i festivalima na kojima ostvaruje zapažene rezultate. U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri, kao stalan član ili saradnik, učestvuje u radu brojnih ansambala, orkestara i kamernih sastava, poput “Vojvođanskog simfonijskog orkestra” – Novi Sad, Ansambla “Etnopedija” – Novi Sad i Ansambl “Bisernica” – Bijeljina, “” Balkanska rapsodija’’ – Novi Sad, u okviru kojih nastupa na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu. Kraće vreme radila je i kao profesor violine u Muzičkoj školi “Stanislav Binički” u Beogradu, a od 2011. godine je zaposlena u orkestru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

 

Marina Cvetković (violina) je rođena 1987. godine u Beogradu. Po završetku osnovne i niže muzičke škole, upisala je srednju muzičku školu i gimnaziju “Mokranjac” u Beogradu i obe završila odličnim uspehom. U tom periodu učestvovala je na mnogim takmičenjima, a posebne rezultate je postigla na Republičkim takmičenjima i dobila nagradu na Festivalu Muzičkih škola u Aranđelovcu. Nakon završetka srednje muzičke škole i gimnazije upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, muzički odsek – violina, u klasi prof. Irine Jašvili i diplomirala u roku. Tokom studija takmičila se u oblasti kamerne muzike i osvojila prvu nagradu na međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” 2007. godine, u kategoriji dua i na istom takmičenju 2008. godine, u kategoriji trija, takodje prvu nagradu. Pohađala je letnje škole, bila je polaznik mnogobrojnih majstorskih kurseva i seminara i svirala u međunarodnim. Dva puta je bila dobitnik stipendije Dositeja koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije, kao i dobitnik nagrade Univerziteta u Novom Sadu. Odmah po završetku osnovnih studija, septembra 2010. god., upisuje master studije na AUNS. Od 2012. god, je u stalnom radnom odnosu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i stalni član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

 

Vladimir Turčan (viola) je rođen 1987. godine u Beogradu. Završio je Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u klasi profesora Igora Josifoskog. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Dušice Polovine. Pohađao je majstorski kurs kod profesora Petera Langgartnera. Još kao student je svirao u mnogim sastavima u Srbiji i inostranstvu. Kao član Banjalučke filharmonije nastupao je u Švedskoj i Italiji. Osnivač je i član kamernog tria “Maj” koji je oformljen u februaru 2012. godine. Dobotnici su 1. nagrade na republičkom takmičenju u Lazarevcu 2013. godine. Trenutno je na studijama kamerne muzike kod profesora Dejana Subotića.

 

Jelena ErgelaševTubić (violončelo) rođena je 1978. u Sremskoj Mitrovici. Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“završila je u Novom Sadu, u klasi prof. Ištvana Varge. Osvojila je III nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije. Završila na Akademiju umetnosti u Novom Sadu, na odseku za violončelo, u klasi prof. Dejana Božića. Dugi niz godina usavršavala se kod istaknutih muzičkih pedagoga i izvođača – Alexander Baillie, Evgeni Ksaveryev, Imre Kalman, Ištvan Varga, Marc Coppey, Stanislav Apolin, Christian Benda, David Grigorian.Učestvovala je na mnogim festivalima, pohađala međunarodne seminare iz kamerne muzike i orkestra u zemlji i inostranstvu kod eminentnih profesora (Stefan Kamilarov, Alexsandar Ostrovsky, Bjorn Sjorgen, Nikola Srdić, Vladimir Ogarkov). Završila je specijalističke studije kamerne muzike na FMU u Beogradu, u klasi prof. Ladislava Mezeia. Snimala je za potrebe arhive Muzičke produkcije RTV-a. Član je kamernih sastava – Gudački kvartet Kliment, Klarinet trio NS, Duo flauta-violončelo. Bavila se radom u prosveti i honorarni saradnik je Muzičke produkcije Radio – televizije Vojvodine. Svira u Vojvođanskom simfonijskom orkestru.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja