event_note Циклус
08.05.2014 - 08.05.2014 access_time 20 сати

Гудачки квартет „КЛИМЕНТ“

Циклус: "Павиљон музике"
location_on Трибина младих
event_note Циклус
08.05.2014 - 08.05.2014 access_time 20 сати

Гудачки квартет „КЛИМЕНТ“

Циклус: "Павиљон музике"
location_on Трибина младих

 

 

КОНЦЕРТ

Наступају:

Драгана Милошевић, виолина

Марина Цветковић, виолина

Владимир Турчан, виола

Јелена Ергелашев Тубић, виолончело

 

Програм:

ЗОРАН ЈОВАНОВИЋ

Пасторале за гудачки квартет

I – Andante cantabile (introd.) – Allegro moderato

II – Moderato, rustico, pesante

III – Andante sostenuto e cantabile – Allegretto – Allegro

IV – Andante cantabile

V – Andante cantabile

ПЕТАР КОЊОВИЋ

Први гудачки квартет

I – Allegro moderato

II – Largo e con dolore (Tema con variazioni)

III – Allegro vivace (Poco scherzo)

IV – Andantino (Rapsodico) – Moderato amabile

 

Гудачки квартет КЛИМЕНТ из Новог Сада основан је 2013. године. Дугогодишње извођачко искуство чланова квартета,резултирало је временом спајањем у овај ансамбл. Са жељом за неговањем класичног репертоара, а истовремено и са освртом на савремена музичка дела, идеја чланова квартета је да се литература камерне музике приближи савременом слушаоцу.

 

Драгана Милошевић (виолина) је рођена 1983. године у Београду. Са 6 година уписује Основну музичку школу “Исидор Бајић” у Новом Саду у класи проф. Ружице Ковач и Мирјане Богдановић, а 1998. године наставља музичко образовање у истоименој средњој музичкој школи у Новом Саду, у класи проф. Мирјане Богдановић. Звање дипломирани музичар – виолиниста стиче 2008. године на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Ирине Јашвил. У току школовања учествовала је на бројним такмичењима, семинарима, концертима и фестивалима на којима остварује запажене резултате. У својој богатој музичкој каријери, као сталан члан или сарадник, учествује у раду бројних ансамбала, оркестара и камерних састава, попут “Војвођанског симфонијског оркестра” – Нови Сад, Ансамбла “Етнопедија” – Нови Сад и Ансамбл “Бисерница” – Бијељина, “” Балканска рапсодија’’ – Нови Сад, у оквиру којих наступа на разним фестивалима у земљи и иностранству. Краће време радила је и као професор виолине у Музичкој школи “Станислав Бинички” у Београду, а од 2011. године је запослена у оркестру Српског народног позоришта у Новом Саду.

 

Марина Цветковић (виолина) је рођена 1987. године у Београду. По завршетку основне и ниже музичке школе, уписала је средњу музичку школу и гимназију “Мокрањац” у Београду и обе завршила одличним успехом. У том периоду учествовала је на многим такмичењима, а посебне резултате је постигла на Републичким такмичењима и добила награду на Фестивалу Музичких школа у Аранђеловцу. Након завршетка средње музичке школе и гимназије уписала је Академију уметности у Новом Саду, музички одсек – виолина, у класи проф. Ирине Јашвили и дипломирала у року. Током студија такмичила се у области камерне музике и освојила прву награду на међународном такмичењу “Даворин Јенко” 2007. године, у категорији дуа и на истом такмичењу 2008. године, у категорији трија, такодје прву награду. Похађала је летње школе, била је полазник многобројних мајсторских курсева и семинара и свирала у међународним. Два пута је била добитник стипендије Доситеја коју додељује Фонд за младе таленте Републике Србије, као и добитник награде Универзитета у Новом Саду. Одмах по завршетку основних студија, септембра 2010. год., уписује мастер студије на АУНС. Од 2012. год, је у сталном радном односу у Српском народном позоришту у Новом Саду и стални члан је Војвођанског симфонијског оркестра.

 

Владимир Турчан (виола) је рођен 1987. године у Београду. Завршио је Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду, у класи професора Игора Јосифоског. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, у класи професорке Душице Половине. Похађао је мајсторски курс код професора Петера Ланггартнера. Још као студент је свирао у многим саставима у Србији и иностранству. Као члан Бањалучке филхармоније наступао је у Шведској и Италији. Оснивач је и члан камерног триа „Мај“ који је оформљен у фебруару 2012. године. Доботници су 1. награде на републичком такмичењу у Лазаревцу 2013. године. Тренутно је на студијама камерне музике код професора Дејана Суботића.

 

Јелена ЕргелашевТубић (виолончело) рођена је 1978. у Сремској Митровици. Средњу музичку школу „Исидор Бајић“завршила је у Новом Саду, у класи проф. Иштвана Варге. Освојила је ИИИ награду на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије. Завршила на Академију уметности у Новом Саду, на одсеку за виолончело, у класи проф. Дејана Божића. Дуги низ година усавршавала се код истакнутих музичких педагога и извођача – Alexander Baillie, Evgeni Ksaveryev, Imre Kalman, Ištvan Varga, Marc Coppey, Stanislav Apolin, Christian Benda, David Grigorian.Учествовала је на многим фестивалима, похађала међународне семинаре из камерне музике и оркестра у земљи и иностранству код еминентних професора (Стефан Камиларов, Алеxсандар Островскy, Бјорн Сјорген, Никола Срдић, Владимир Огарков). Завршила је специјалистичке студије камерне музике на ФМУ у Београду, у класи проф. Ладислава Мезеиа. Снимала је за потребе архиве Музичке продукције РТВ-а. Члан је камерних састава – Гудачки квартет Климент, Кларинет трио НС, Дуо флаута-виолончело. Бавила се радом у просвети и хонорарни сарадник је Музичке продукције Радио – телевизије Војводине. Свира у Војвођанском симфонијском оркестру.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања