event_note Фестивал
22.05.2013 - 24.05.2013 access_time

Дани словенске писмености (1150 година од почетка мисије Ћирила и Методија)

Циклус: Годишњица Ћирила и Методија
location_on Друга локација:
event_note Фестивал
22.05.2013 - 24.05.2013 access_time

Дани словенске писмености (1150 година од почетка мисије Ћирила и Методија)

Циклус: Годишњица Ћирила и Методија
location_on Друга локација:

 

Програм манифестације:

1150

 

О манифестацији:

У оквиру програма Свесловенске писмености Града Новог Сада, Културни центар Новог Сада организује манифестацију “1150” посвећену мисији Ћирила и Методија.
Три године, прошла, ова 2013. и идућа година – све три су јубиларне године у којима ће многе словенске земље и Ватикан прославити 1.150-ту годишњицу од почетка мисије Ћирила и Методија, стварања словенског писма, настанка првих књига на словенском језику и оснивања првих преписивачких школа у словенском свету. 
У Новом Саду, заједно са Србима, живе етничке заједнице скоро свих словенских народа и Културни центар Новог Сада, као једна од водећих градских установа културе, сматра својом домаћинском обавезом да достојно прослави свесловенски празник образовања и културе. 
Манифестација “1150” ће трајати од 22. до 24. маја.

Све што као Словени и Срби имамо у сфери културе темељи се на
делу и наслеђу Ћирила и Методија.

– Ћирило и Методије су оснивачи словенске писмености. Ширећи и утемељујући хришћанство међу Словенима, они су превођењем Светог Писма и богослужбених књига на словенски језик поставили темеље словенске писмености, књижевности, науке и културе, чиме су уздигли Словене на ниво развијених и просвећених европских народа.

– Поседовати богослужбене књиге и вршити богослужење на свом језику, у то време је значило поседовати највишу цивилизацијску вредност, бити њен наследник и носилац, припадати кругу великих и независних народа.

– Имати преписивачке школе, које су се у Србији, Бугарској, Македонији и Хрватској развиле као резултат рада Ћирила и Методија и њихових ученика значило је имати врхунску културну институцију, технологију и методу. Нововековни еквивалент томе је поседовање штампарије, а данашњи еквивалент је поседовање интернета, Аппле компјутерске технологије итд.

– Многи словенски народи прослављају Ћирила и Методија као осниваче писмености и културе. Код Руса, Украјинаца, Бугара, Македонаца, Чеха и Словака дан Ћирила и Методија се прославља као празник образовања и културе.

– Папа Јован Павле II је својим Апостолским писмом, 31. децембра 1980. године прогласио Ћирила и Методија заштитницима Европе.

– UNESCO је јубилеј 1.150-те године од почетка мисије Ћирила и Методије поставио на своју листу светских јубилеја.

– Словачка ће ове године направити и пустити у оптицај комеморативну серију евро кованица на чијој полеђини ће бити приказани Ћирило и Методије.

– У оквиру свог мисионарског путовања Ћирило и Методије су прошли кроз Ниш и Београд.

– Методије је постављен за првог архиепископа Словена, са седиштем у Сремској Митровици (Сирмијум). Тако је Сремска Митровица постала седиште прве словенске цркве у историји.

– Зашто је на заставама ћирилица, а не глагољица, коју су Ћирило и Методије саставили? Зато што ми прослављамо нашу писменост, њено оснивање и чињеницу да дуже од миленијума припадамо кругу писмених народа. Прослављамо и писмо којим сада пишемо – ћирилицу, јер је она плод вишевековног културног развоја, чије су темеље поставили Ћирило и Методије. Традиција се не састоји у анахроном обожавању достигнућа прошлости већ у поштовању историјског развоја културних вредности, као и у сталном улагању у континуитет тог развоја.

О програмима
Заставе – део програма СЛОВАРИЦЕ
Изложба застава у Змај Јовиној улици спремљена је поводом обележавања и прославе 1150 година словенске писмености и део је програма словарице који ће бити смештен на сајту програма. Сајт можете посетити преко ћириличног линка њњњ.1150.срб, или латиничног www.1150.rs, или скенирањем Qr кодова са застава. Путем застава и словарице желимо да истакнемо занимљиве и важне чињенице о 1150-огодишњем периоду словенске писмености, шта је на њу утицало, како се развијала, и где је она данас.

Заставама нас подсећамо да је словенска писменост, и ћирилична и латинична, наследје труда и рада ово двоје великих људи, и због тога смо на међународни дан њиховог празника приредили ову прославу писмености.

Калиграфија – бесплатне радионице лепог писања

Калиграфија у преводу значи лепо писање (од грчког калос-лепо, графи-писање) а зовемо је уметност, техника или хоби. Стара је преко 3000 година, а у нашем народу је заживела након мисије св.Ћирила и Методија. И сама браћа су били калиграфи. Калиграфија захтева пажљиве, планиране и беспрекорно прецизне потезе, ритмичне односе белих и црних површина, а праву естетску вреднот калиграфија добија тек маштовитим одступањима од шеме. Није ни чудо што је у источним земљама калиграфија јако поштована вештина, сматра се да развија дух мајстора!
На радионици ће учесници моћи да се опробају у писању онако како се то радило у време Ћирила и Методија, уз помоћ наших младих калиграфа који ће им показати како се пише ћириличним уставним писмом, или ће моћи да понесу са собом папирић са калиграфски исписаним именом.

Радионице, које ће се одржавати на платоу испред ТОНС-а, бице употпуњене и видео презентацијом најрепрезентативнијих дела српске културне баштине у излогу ТОНС-а, где ће моћи да се виде странице из Мирослављевог јевандјеља, рукописи из XIII,XIV, XV… века, нека од првих штампаних издања, као и специјална дела великана наше писмености и просвете као што су Вук Караџић, Доситеј Обрадовић, Захарије Орфелин, итд…

Конкурс ликовних радова за ученике

Просвета свакако почиње у детињству, зато смо за ученике основних и средњих школа организовали ликовни и литерарни конкурс. Изабрани радови ће бити представљени јавности изложбом у ТОНСа (за ликовне радове) и објављивањем у новинама (за литерарне радове). Припремили смо и награде као и свечану доделу 24.маја у 12 сати.

Теме на које су уценици радили су:
1. Путевима светих Ћирила и Методија
2. Од пергамента до интернета
3. Дарови светих Ћирила и Методија
4. Душа без слова мртва је као човек од камена
5. Тридесет слова-тридесет бисера

Перформанс “Ословести се”

Интерактивни део програма -“ословести се” омогућиће грађанима да на практичан начин примене наслеђе Ћирила и Методија, изражавајући себе словима. Од 12 сати на тргу Слободе заједно ћемо оставити траг на експонату који ће после бити изложен у просторијама Културног центра.

Креду у руке и изађи на таблу, “душа без слова мртва је као човек од камена” Проглас, св.Ћирила

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања