event_note Ciklus
25.09.2014 - 25.09.2014 access_time u 20:00 časova

FRANCUSKA MUZIKA ZA FLAUTU I KLAVIR

Ciklus: PAVILJON MUZIKE
location_on Druga lokacija: Gradska kuća, Svečana sala, Trg slobode 1
event_note Ciklus
25.09.2014 - 25.09.2014 access_time u 20:00 časova

FRANCUSKA MUZIKA ZA FLAUTU I KLAVIR

Ciklus: PAVILJON MUZIKE
location_on Druga lokacija: Gradska kuća, Svečana sala, Trg slobode 1

KSENIJA BAŠIĆ, flauta

SAŠA SVIJIĆ, klavir

 

PROGRAM:

1. Faure: Pavane op.50,  za flautu i klavir

2. Ibert: Aria, za flautu i klavir

3. Messiaen: „La Merle noir“ („Crni kos“),   za flautu i klavir

4. Debussy: „Syrinx“, za flautu solo

5. D. Milhaud: Sonatine,   za flautu i klavir

I Tendre

II Souple

III Clair

6. J. Rivier: “Oiseaux Tendres“  („Nežne ptice“),  za flautu solo

7. M. Ravel: „Pavane pour une infante défunte “  („Pavana za umrlu infantkinju“)

aranžman: Kvinto Maganini

8. F.  Martin: Ballade

Ulaz slobodan ! Dobro došli!

BIOGRAFIJA

KSENIJA BAŠIĆ rođena je u Novom Sadu 1984. godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u klasi prof. Radmile Rakin Martinović, u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“. Paralelno sa srednjom školom postaje student tzv. „0“,  pripremne godine za mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Laure Levai Aksin, u čijoj klasi je kasnije upisala i osnovne studije. Diplomirala je 2008. godine, sa prosečnom ocenom 9,70.

Pred komisijom sa „Royal College of Music“ iz Londona položila je 2007. godine ispit iz flaute i opšteg muzičkog obrazovanja (DipABRSM) sa najvišom ocenom, koji po nivou odgovara diplomi osnovnih studija. Nakon završenih osnovnih studija nastavlja školovanje na Konzervatorijumu u Beču, u klasi profesora Karl Heinz Schütza (solo flautista Bečke filharmonije) i Rudolfa Gindlhumera, soliste Bečke narodne opere (Volksoper Wien).  Na bečkom Konzervatorijumu završila je master studije 2012. godine, sa najvišim ocenama (mit Auszeichnung).Na prvo takmičenje odlazi nakon godinu dana muzičkog školovanja i osvaja specijalnu nagradu. Nakon toga usledio je niz nagrada na svim domaćim takmičenjima: prve i specijalne nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u Beogradu i Kotoru 1997, 1999. i  2001. godine. 2003. godine postaje Laureat Republičkog takmičenja. Učesnik je i „Festivala flautista“ u Valjevu, gde je tokom školovanja osvajala šest godina zaredom prve i specijalne nagrade, a 2006. godine postaje i Laureat ovog takmičenja.

Rektorat Univerziteta u Novom Sadu dva puta je nagradio Kseniju Bašić za postignut prosek na osnovnim studijama i za postignute vrhunske rezultate u muzičkoj umetnosti. Grad  Novi Sad joj je dva puta dodelio  diplomu-povelju „Novosadski beli anđeo“, a od Izvršnog veća AP Vojvodine dva puta je  dobila „Specijalnu diplomu za rezultate postignute  u muzičkoj umetnosti“.

 Ostvarila je niz snimaka za radio i TV, za RTV, RTS, kao i za austrijsku državnu televiziju ORF.

Na čelu sa Darkom Rundekom, učestvovala je u komponovonju muzike za predstavu „Brod za lutke“, koja je na stalnom repertoaru Srpskog narodnog pozorišta. Sa pomenutom predstavom gostovala je na mnogim pozorišnim festivalima u inostranstvu i u regionu, između ostalih na „Festivalu modernog teatra“ u Njujorku. Na „Sterijinom pozorju“ 2009. godine predstava je dobila nagradu za najbolju muziku, a snimljen je i kompakt disk sa muzikom iz predstave.

Održala je niz solističkih koncerata, od kojih se izdvajaju humanitarni koncert održan u novosadskoj Sinagogi, gde je nastupila kao solista uz pratnju orkestra „Kamerata Akademika“, u korist Instituta za majku i dete, zatim solistički koncert u okviru proslave „100 godina Bajićeve muzičke škole“ itd. Nastupala je u svim većim koncertnim dvoranama u zemlji (Centar „Sava“,  Matica srpska, Kulturni centar Beograda, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, gradska kuće u Novom Sadu i Subotici, Skupština grada Beograda,  „Dom kulture“ u Beogradu, Kulturni centar Novog Sada,  itd. Nastupala je na festivalima klasične muzike: „Flauta uvek i svuda“, „Festival flautista“, „Šuman fest“ u zemlji, kao i na nizu festivala klasične muzike u Austriji i Nemačkoj, kao član kamernih sastava i orkestra „Filharmonija mladih“ iz Beča, čiji je stalni član. Nastupila je i na festivalu „NOMUS“ 2012. godine, kao solo flautista kamernog orkestra „Wiener Klangkommune“.  Učestvovala je u premijernom  izvođenju scena iz opere „Hiob“, austrijskog kompozitora Ericha Zeissla u „Arnold Schoenberg“ centru u Beču i u Rostoku (Nemačka), a nastupa i u dokumentarnom filmu o pomenutom  kompozitoru. Nastupala je u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Njujorku, Peruu.

Ksenija je dva puta položila audiciju za svetski omladinski orkestar „Gustav Mahler “Stipendista je Univerziteta u Dartingtonu (Engleska), kao i „Internacionalne letnje akademije Prag-Beč-Budimpešta“ (Austrija). Polaznik je majstorskih kurseva kod profesora Sophie Cherrier (Francuska), Janos Balint, Itzes Gergely (Mađarska), Kobal Cveto (Slovenija), Felix Renggli (Švajcarska), Claire Louwagie (Francuska), Suzan Milan (Engleska), Phillipe Bernold (Francuska).

Dobitnik je počasne „Herder“ stipendije za 2011./12. godinu fondacije „Alfred Toepfer“ iz Nemačke, koja svake godine dodeljuje 4 stipendije najuspešnijim studentima iz  jugoistočne Evrope, koji se nalaze na studijama u Beču. Dobitnik je i republičke stipendije „Dositeja“, namenjene studentima viših škola u inostranstvu, kao i stipendije Odeljenja za kulturu grada Beča, namenjene studentima umetnosti iz jugoistočne Evrope.  Dobitnike je „Eurobank EFG“ stipendije, u okviru projekta „Investiramo u evropske vrednosti“, nagrade koja se dodeljuje studentima završne godine državnih fakulteta za ostvarene izvanredne rezultate tokom studija. Kao član  austrijskog orkestra „Fledermaus“ Ksenija je 2011. godine nastupala na turneji u Peruu, u okviru „Nedelje austrijske kulture“. Izdvajaju se koncerti u austrijskoj ambasadi u Peruu, u Gradskoj kući i u Nacionalnom teatru Lime. Ksenija je 2013. godine angažovana kao ko-organizator prvog „Festivala jugoslovenske muzike“ u Beču, na kom je takođe i nastupala. Nastupala je sa čuvenim umetnicima kao što su Ildiko Raimondi i Adrian Eröd (solisti Bečke državne opere), Karel Mark Chichon, Elina Garancha, Natalia Ushakova, Julian Steckel, Christian Muthspiel, Marino Formenti, Reinhold Friedrich.

 Ksenija je supstitut u Bečkoj narodnoj operi, član „Filharmonije mladih“ iz Beča, kao i profesor flaute u muzičkoj školi „Isidor Bajić“.

SAŠA SVIJIĆ je završio redovne studije u klasi profesora Andrije Pregera i specijalističke studije u klasi profesora Doriana Leljaka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radi kao profesor klavira u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Više godina je radio kao klavirski saradnik na duvačkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu i u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu ( flauta, klarinet, oboa, truba, horna, gitara, violina, violončelo ). Radio je i kao demonstrator na klavirskom odseku Akademije umetnosti. Učestvovao je u realizaciji projekta Carmina Burana  MŠ „Isidor Bajić“ 1998.godine. Sarađivao jesa Ansamblom Ritual Nova  prilikom snimanja kompozicije East off Europe i koncertirao u zemlji i inostranstvu ( Nemačka, Mađarska, Kanada).

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja