event_note Циклус
25.09.2014 - 25.09.2014 access_time у 20:00 часова

ФРАНЦУСКА МУЗИКА ЗА ФЛАУТУ И КЛАВИР

Циклус: ПАВИЉОН МУЗИКЕ
location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала, Трг слободе 1
event_note Циклус
25.09.2014 - 25.09.2014 access_time у 20:00 часова

ФРАНЦУСКА МУЗИКА ЗА ФЛАУТУ И КЛАВИР

Циклус: ПАВИЉОН МУЗИКЕ
location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала, Трг слободе 1

КСЕНИЈА БАШИЋ, флаута

САША СВИЈИЋ, клавир

 

ПРОГРАМ:

1. Faure: Pavanе op.50,  за флауту и клавир

2. Ibert: Aria, за флауту и клавир

3. Messiaen: „La Merle noir“ („Црни кос“),   за флауту и клавир

4. Debussy: „Syrinx“, за флауту соло

5. D. Milhaud: Sonatinе,   за флауту и клавир

I Tendre

II Souple

III Clair

6. J. Rivier: “Oiseaux Tendres“  („Нежне птице“),  за флауту соло

7. M. Ravel: „Pavane pour une infante défunte “  („Павана за умрлу инфанткињу“)

аранжман: Kvinto Maganini

8. F.  Martin: Ballade

Улаз слободан ! Добро дошли!

БИОГРАФИЈА

КСЕНИЈА БАШИЋ рођена је у Новом Саду 1984. године. Основно и средње музичко образовање стекла је у класи проф. Радмиле Ракин Мартиновић, у Mузичкој школи „Исидор Бајић“. Паралелно са средњом школом постаје студент тзв. „0“,  припремне године за младе таленте при Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Лауре Леваи Аксин, у чијој класи је касније уписала и основне студије. Дипломирала је 2008. године, са просечном оценом 9,70.

Пред комисијом са „Royal College of Music“ из Лондона положила је 2007. године испит из флауте и општег музичког образовања (DipABRSM) са највишом оценом, који по нивоу одговара дипломи основних студија. Након завршених основних студија наставља школовање на Конзерваторијуму у Бечу, у класи професора Karl Heinz Schütza (соло флаутиста Бечке филхармоније) и Rudolfa Gindlhumera, солисте Бечке народне опере (Volksoper Wien).  На бечком Конзерваторијуму завршила је мастер студије 2012. године, са највишим оценама (mit Auszeichnung).На прво такмичење одлази након годину дана музичког школовања и осваја специјалну награду. Након тога уследио је низ награда на свим домаћим такмичењима: прве и специјалне награда на републичким и савезним такмичењима у Београду и Котору 1997, 1999. и  2001. године. 2003. године постаје Лауреат Републичког такмичења. Учесник је и „Фестивала флаутиста“ у Ваљеву, где је током школовања освајала шест година заредом прве и специјалне награде, а 2006. године постаје и Лауреат овог такмичења.

Ректорат Универзитета у Новом Саду два пута је наградио Ксенију Башић за постигнут просек на основним студијама и за постигнуте врхунске резултате у музичкој уметности. Град  Нови Сад јој је два пута доделио  диплому-повељу „Новосадски бели анђео“, а од Извршног већа АП Војводине два пута је  добила „Специјалну диплому за резултате постигнуте  у музичкој уметности“.

 Остварила је низ снимака за радио и ТВ, за РТВ, РТС, као и за аустријску државну телевизију ОРФ.

На челу са Дарком Рундеком, учествовала је у компоновоњу музике за представу „Брод за лутке“, која је на сталном репертоару Српског народног позоришта. Са поменутом представом гостовала је на многим позоришним фестивалима у иностранству и у региону, између осталих на „Фестивалу модерног театра“ у Њујорку. На „Стеријином позорју“ 2009. године представа је добила награду за најбољу музику, а снимљен је и компакт диск са музиком из представе.

Одржала је низ солистичких концерата, од којих се издвајају хуманитарни концерт одржан у новосадској Синагоги, где је наступила као солиста уз пратњу оркестра „Камерата Академика“, у корист Института за мајку и дете, затим солистички концерт у оквиру прославе „100 година Бајићеве музичке школе“ итд. Наступала је у свим већим концертним дворанама у земљи (Центар „Сава“,  Матица српска, Културни центар Београда, Павиљон „Цвијета Зузорић“, градска куће у Новом Саду и Суботици, Скупштина града Београда,  „Дом културе“ у Београду, Културни центар Новог Сада,  итд. Наступала је на фестивалима класичне музике: „Флаута увек и свуда“, „Фестивал флаутиста“, „Шуман фест“ у земљи, као и на низу фестивала класичне музике у Аустрији и Немачкој, као члан камерних састава и оркестра „Филхармонија младих“ из Беча, чији је стални члан. Наступила је и на фестивалу „НОМУС“ 2012. године, као соло флаутиста камерног оркестра „Wiener Klangkommune“.  Учествовала је у премијерном  извоđењу сцена из опере „Хиоб“, аустријског композитора Ericha Zeissla у „Arnold Schoenberg“ центру у Бечу и у Ростоку (Немачка), а наступа и у документарном филму о поменутом  композитору. Наступала је у Хрватској, Мађарској, Словачкој, Чешкој, Румунији, Аустрији, Немачкој, Енглеској, Њујорку, Перуу.

Ксенија је два пута положила аудицију за светски омладински оркестар „Gustav Mahler “Стипендиста је Универзитета у Дартингтону (Енглеска), као и „Интернационалне летње академије Праг-Беч-Будимпешта“ (Аустрија). Полазник је мајсторских курсева код професора Sophie Cherrier (Француска), Janos Balint, Itzes Gergely (Мађарска), Кобал Цвето (Словенија), Felix Renggli (Швајцарска), Claire Louwagie (Француска), Suzan Milan (Енглеска), Phillipe Bernold (Француска).

Добитник је почасне „Хердер“ стипендије за 2011./12. годину фондације „Alfred Toepfer“ из Немачке, која сваке године додељује 4 стипендије најуспешнијим студентима из  југоисточне Европе, који се налазе на студијама у Бечу. Добитник је и републичке стипендије „Доситеја“, намењене студентима виших школа у иностранству, као и стипендије Одељења за културу града Беча, намењене студентима уметности из југоисточне Европе.  Добитнике је „Еуробанк ЕФГ“ стипендије, у оквиру пројекта „Инвестирамо у европске вредности“, награде која се додељује студентима завршне године државних факултета за остварене изванредне резултате током студија. Као члан  аустријског оркестра „Fledermaus“ Ксенија је 2011. године наступала на турнеји у Перуу, у оквиру „Недеље аустријске културе“. Издвајају се концерти у аустријској амбасади у Перуу, у Градској кући и у Националном театру Лиме. Ксенија је 2013. године ангажована као ко-организатор првог „Фестивала југословенске музике“ у Бечу, на ком је такође и наступала. Наступала је са чувеним уметницима као што су Ildiko Raimondi и Adrian Eröd (солисти Бечке државне опере), Karel Mark Chichon, Elina Garancha, Natalia Ushakova, Julian Steckel, Christian Muthspiel, Marino Formenti, Reinhold Friedrich.

 Ксенија је супститут у Бечкој народној опери, члан „Филхармоније младих“ из Беча, као и професор флауте у музичкој школи „Исидор Бајић“.

САША СВИЈИЋ је завршио редовне студије у класи професора Андрије Прегера и специјалистичке студије у класи професора Дориана Лељака на Академији уметности у Новом Саду. Ради као професор клавира у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду. Више година је радио као клавирски сарадник на дувачком одсеку Академије уметности у Новом Саду и у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду ( флаута, кларинет, обоа, труба, хорна, гитара, виолина, виолончело ). Радио је и као демонстратор на клавирском одсеку Академије уметности. Учествовао је у реализацији пројекта Carmina Burana  МШ „Исидор Бајић“ 1998.године. Сарађивао јеса Ансамблом Ritual Nova  приликом снимања композиције East off Europe и концертирао у земљи и иностранству ( Немачка, Мађарска, Канада).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања