event_note Izložba
20.09.2013 - 23.09.2013 access_time 20 sati

Fotomaraton 2013 – „A portrait of an up and coming city“ – izložba u okviru projekta „Novi Sad Evropska prestonica kulture 2020

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
20.09.2013 - 23.09.2013 access_time 20 sati

Fotomaraton 2013 – „A portrait of an up and coming city“ – izložba u okviru projekta „Novi Sad Evropska prestonica kulture 2020

location_on Tribina mladih

A portrait of an up and coming city

 

U okviru aktivnosti za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. biće otvorena izložba fotografija Novog Sada pod nazivom „A portrait of an up and coming city„. Autori fotografija su učesnici Novosadskog Fotomaratona, a izložba se održava u produkciji Aspekt agencije.

Kroz selekciju od, za sada, 30, a u Evropi 50 fotografija, izložba „A portrait of an up and coming city“ publiku upoznaje sa Novim Sadom i Novosađanima. Predstavljene fotografije Novi Sad prikazuju ne samo iz ugla njegovih stanovnika, već i posetilaca, te na taj način daju holističku sliku o gradu, njegovim dobro poznatim znamenitostima i skrivenim čarima. Na fotografijama su predstavljene čuvene lokacije na novosadskoj mapi, zatim spomenici i stare ulice bogate istorijom, ali i Dunav – aktivnosti na vodi i obali, sportska dešavanja i atmosfera koja karakteriše Novi Sad.

Iako autori fotografija imaju raznovrsne poglede i doživljaje Novog Sada, istovremeno ih sve povezuje duboko razumevanje grada i naklonost koju prema njemu gaje.

Posmatrač oseća puls grada, upoznaje njegove navike i rutine, dinamiku i ležernost koje ga krakterišu. Tokom odabira fotografija za izložbu posebna pažnja je bila usmerena na scenografije grada koje čine suštinu lepote življenja u Novom Sadu, kao i na prepoznatljive gradske znamenitosti.

Titula Evropska prestonica kulture postoji od 1985. godine, a odabrani grad prema izboru Evropske unije, ovaj naziv nosi godinu dana. U tom periodu u „prestonici“ se održavaju brojni i raznovrsni kulturni događaji. Ove godine, titulu dele Marsej (Francuska) i Košice (Slovačka), a Novi Sad se kandiduje za 2020. godinu. Izložba „A portrait of an up and coming city“ jedna je u nizu kulturnih dešavanja kojima se Novi Sad predstavlja i takmiči za ovu prestižnu titulu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja