event_note Filmska projekcija
11.12.2015 - 11.12.2015 access_time 18.00 / 21.00 / 22.30

Euro in Film- Petak 11. decembar 2015.

location_on Velika sala
event_note Filmska projekcija
11.12.2015 - 11.12.2015 access_time 18.00 / 21.00 / 22.30

Euro in Film- Petak 11. decembar 2015.

location_on Velika sala
Petak 11. decembar 2015. 16.30 
milan-mladenovićLimunovo drvo / Lemons tree Srbija, 2015, 70 min.
Reditelj: Branko Radaković Uloge: Dragan Ambrozić, Miroslav Dukić, Srđan ‘Gile’ Gojković, …
Limunovo drvo je emotivan prikaz jugoslovenske mizučke scene sedamdesetih godina XX veka ispričan kroz istoriju istoimenog benda, preteču Šarloa Akrobate i Katarine II. Muzički sastav koju su 1977. godine u Beogradu osnovali Milan Mladenović, Milan Stefanović i Dragomir Mihailović, raspao se 1980, ali je zauvek zadužio muzičku scenu država bivše Jugoslavije. U velikoj meri, film objašnjava Mladenovićevu umetničku ličnost, inspiraciju, hrabrost, i najvažnije – korene autorstva ovog umetnika čija su dela ostvarila uticaj na mnoge generacije.

 

su7ncanica
Petak 11. decembar 2015. 18.00 
Sunčanica
Sunstroke / Solnečnый udar
Rusija, 2015, 175 min.
Režija / Director: Nikita Mihalkov
Scenario: Nikita Mihalkov , Vladimir Moiseenko , Aleksandr Adabašьяn , Ivan Bunin
Uloge: Martinьš Kalita, Viktoriя Solovьeva, Miloš Biković, Sergeй Serov,  Alёna Spivak-Bыčkova, Natalья Surkova, Denis Vasilьev, Kseniя Popovič, Oleg Graf, Vadim Golovko, Andreй Popovič
Distribucija: MegaCom Film
Očaravajuća priča o slučajnoj ljubavi. Samo jedna noć sa neznankom, glavnog junaka dovodi do pravog bunila. Ta „sunčanica“ ga ne napušta čak i za vreme „najprokletijih dana“ propasti Ruske Imperije… Tema filma smeštena je u dvadesete godine prošlog veka na poluostrvu Krim i bavi se evakuacijom poražene „Bele armije“ posle okončanja građanskog rata. Scenario je pisan na osnovu istoimenog romana nobelovca Ivana Bunjina.

LICE CUTNJEPetak 11. decembar 2015. 21.00
Lice ćutnje / The Look of Silence 
Denmark / Indonesia / Finland / Norway/  UK / Israel / France / USA / Germany / Netherlands, 2014, 103 min
Režija / Director: Joshua Oppenheimer
Dokumentarni / Documentary
Nagrade / Awards: Venice Film Festival 2014: FIPRESCI Prize Competition Joshua Oppenheimer, Fedeora Award  Best Euro-Mediterranean Film Joshua Oppenheimer, Golden Mouse Joshua Oppenheimer, Grand Special Jury Prize Joshua Oppenheimer, Human Rights Film Network Award Joshua Oppenheimer, Nominated Golden Lion Joshua Oppenheimer
Kultni dokumentarac govori o mračnom poglavlju u istoriji Indonezije. Džošua Openhajmer, koji se Indonezijom bavio i u filmu „Čin ubistva“, za koji je bio nominovan za Oskara, ovog puta direktno suočava žrtve i zločince. Tokom šezdesetih godina, paravojne snage u Indoneziji ubile su stotine hiljada ljudi – uz podršku vlade.
Sredovečni čovek čiji je brat brutalno ubijen 1965. u velikoj čistki, suočava se sa ljudima koji su izveli ova ubistva. Iz zabrinutosti za njegovu bezbednost, čovek nije u potpunosti identifikovan u filmu i vodi se samo kao „anonimni“, kao i mnoga imena koja čine ekipu filma. Iako nijedan od ubica ne izražava kajanje, ćerka jednog od njih je vidno potresena kada čuje, očigledno prvi put, detalje ubistava.

 

bom b
Petak 11. decembar 2015. 22.30
Snažnije od bombi
Louder Than Bombs
Norveška, Francuska, SAD, 2014, 109 min.
Režija / DirectorJoachim Trier
Scenario / Screenplay: Joachim Trier, Eskil Vogt
Uloge / Cast: Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg
Nagrade / Awards:  Kan 2015 – Glavni takmičarski program; Minhen; Stokholm
Nakon tragične smrti ratne fotografkinje Izabele Rid, izložba posvećena njenom delu dovodi do ponovnog okupljanja porodice – njen stariji sin Džon vraća se u porodični dom gde je prinuđen da provodi vreme sa ocem i mlađim bratom. Otac Džin očajnički pokušava da dopre do svojih sinova i izgradi sa njima odnos. Sva trojica počinju da se suočavaju sa osećanjima koja imaju prema istoj ženi, a koju pamte na potpuno različite načine.
Joakim Trier i Eskil Vogt, priznati norveški scenaristi, donose još jednu iskrenu dramu o porodičnim tajnama. Svaki gledalac mora sam da protumači i oseti film, ali sigurno je da će se prepoznati u situacijama koje potresaju sve porodice sveta. Trier želi da istakne izuzetnu važnost komunikacije, ma koliko teško bilo reći istinu. Gubitak je neminovan, a jedino olakšanje je razgovor i opraštanje.
Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja