event_note Филмска пројекција
11.12.2015 - 11.12.2015 access_time 18.00 / 21.00 / 22.30

Еуро ин Филм- Петак 11. децембар 2015.

location_on Велика сала
event_note Филмска пројекција
11.12.2015 - 11.12.2015 access_time 18.00 / 21.00 / 22.30

Еуро ин Филм- Петак 11. децембар 2015.

location_on Велика сала
Петак 11. децембар 2015. 16.30 
milan-mladenovićЛимуново дрво / Lemons tree Србија, 2015, 70 мин.
Редитељ: Бранко Радаковић Улоге: Драган Амброзић, Мирослав Дукић, Срђан ‘Гиле’ Гојковић, …
Лимуново дрво је емотиван приказ југословенске мизучке сцене седамдесетих година XX века испричан кроз историју истоименог бенда, претечу Шарлоа Акробате и Катарине II. Музички састав коју су 1977. године у Београду основали Милан Младеновић, Милан Стефановић и Драгомир Михаиловић, распао се 1980, али је заувек задужио музичку сцену држава бивше Југославије. У великој мери, филм објашњава Младеновићеву уметничку личност, инспирацију, храброст, и најважније – корене ауторства овог уметника чија су дела остварила утицај на многе генерације.

 

su7ncanica
Петак 11. децембар 2015. 18.00 
Сунчаница
Sunstroke / Солнечный удар
Русија, 2015, 175 мин.
Режија / Director: Никита Михалков
Сценарио: Никита Михалков , Владимир Моисеенко , Александр Адабашьян , Иван Бунин
Улоге: Мартиньш Калита, Виктория Соловьева, Милош Биковић, Сергей Серов,  Алёна Спивак-Бычкова, Наталья Суркова, Денис Васильев, Ксения Попович, Олег Граф, Вадим Головко, Андрей Попович
Дистрибуција: MegaCom Film
Очаравајућа прича о случајној љубави. Само једна ноћ са незнанком, главног јунака доводи до правог бунила. Та „сунчаница“ га не напушта чак и за време „најпроклетијих дана“ пропасти Руске Империје… Тема филма смештена је у двадесете године прошлог века на полуострву Крим и бави се евакуацијом поражене „Беле армије“ после окончања грађанског рата. Сценарио је писан на основу истоименог романа нобеловца Ивана Буњина.

LICE CUTNJEПетак 11. децембар 2015. 21.00
Лице ћутње / The Look of Silence 
Denmark / Indonesia / Finland / Norway/  UK / Israel / France / USA / Germany / Netherlands, 2014, 103 min
Режија / Director: Joshua Oppenheimer
Документарни / Documentary
Награде / Awards: Venice Film Festival 2014: FIPRESCI Prize Competition Joshua Oppenheimer, Fedeora Award  Best Euro-Mediterranean Film Joshua Oppenheimer, Golden Mouse Joshua Oppenheimer, Grand Special Jury Prize Joshua Oppenheimer, Human Rights Film Network Award Joshua Oppenheimer, Nominated Golden Lion Joshua Oppenheimer
Култни документарац говори о мрачном поглављу у историји Индонезије. Џошуа Опенхајмер, који се Индонезијом бавио и у филму „Чин убиства“, за који је био номинован за Оскара, овог пута директно суочава жртве и злочинце. Током шездесетих година, паравојне снаге у Индонезији убиле су стотине хиљада људи – уз подршку владе.
Средовечни човек чији је брат брутално убијен 1965. у великој чистки, суочава се са људима који су извели ова убиства. Из забринутости за његову безбедност, човек није у потпуности идентификован у филму и води се само као „анонимни“, као и многа имена која чине екипу филма. Иако ниједан од убица не изражава кајање, ћерка једног од њих је видно потресена када чује, очигледно први пут, детаље убистава.

 

bom b
Петак 11. децембар 2015. 22.30
Снажније од бомби
Louder Than Bombs
Norveška, Francuska, SAD, 2014, 109 min.
Режија / DirectorJoachim Trier
Сценарио / Screenplay: Joachim Trier, Eskil Vogt
Улоге / Cast: Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg
Награде / Awards:  Кан 2015 – Главни такмичарски програм; Минхен; Стокхолм
Након трагичне смрти ратне фотографкиње Изабеле Рид, изложба посвећена њеном делу доводи до поновног окупљања породице – њен старији син Џон враћа се у породични дом где је принуђен да проводи време са оцем и млађим братом. Отац Џин очајнички покушава да допре до својих синова и изгради са њима однос. Сва тројица почињу да се суочавају са осећањима која имају према истој жени, а коју памте на потпуно различите начине.
Јоаким Триер и Ескил Вогт, признати норвешки сценаристи, доносе још једну искрену драму о породичним тајнама. Сваки гледалац мора сам да протумачи и осети филм, али сигурно је да ће се препознати у ситуацијама које потресају све породице света. Триер жели да истакне изузетну важност комуникације, ма колико тешко било рећи истину. Губитак је неминован, а једино олакшање је разговор и опраштање.
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања