event_note Promocija knjige
14.12.2015 - 24.12.2015 access_time 19.00/ 20.00

Euro in Film – NOVE KNJIGE – promocije

location_on Likovni salon KCNS
event_note Promocija knjige
14.12.2015 - 24.12.2015 access_time 19.00/ 20.00

Euro in Film – NOVE KNJIGE – promocije

location_on Likovni salon KCNS

kinematografija u ndh

Ponedeljak 14. decembar, Likovni salon 20.00 časova
Daniel Rafaelić: „Kinematografija u NDH“
Zagreb, Hrvatska, 2015, Naklada „Ljevak“, Biblioteka „Kultura i civilizacija“
Sedam decenija nakon pada fašističke Nezavisne Države Hrvatske, malo toga je poznato o njenoj kinematografiji. Istoričar filma Daniel Rafaelić je decenijama istraživao filmsku zaostavštinu te tematike koja se na sreću nalazi sačuvana u arhivu „Jugoslovenske kinoteke“ u Beogradu, ali i dokumentaciju iz nemačkih filmskih arhiva.
Stoga je ova knjiga informativni i stvarnim činjenicama potkrepljeni biser za sve proučavaoce filma, ali i za sve one koji temeljno pročavaju istoriju uopšte.

 

 

 

 

šesti red

Četvrtak  17. decembar, Likovni salon 20.00 časova
Milan Belegišanin:
„Šesti red“
Admiral Books, Beograd, 2015
Tokom 2012 godine reditelj Milan Belegišanin je sa TV ekipom snimao po terenima i u kino-kabini razrušenog bioskopa jednog vojvođanskog sela u koju 20 godina niko nije kročio, pod hrpom starih plakata i ptičjeg izmeta pronašao dnevnik Andrije Tanaskovića, radnika u bioskopu koji je i svoj život tamo završio. U dnevniku su bili filmografski podaci o radu bioskopa i Andrijine primedbe, ali i mnogo čega drugog što karakteriše bioskop, ljude oko njega i u njemu. Odjednom, otkrio se svet koji je netragom zauvek nestao, ili možda i nije?

 

 

 

niski filmski frontUtorak 22.decembar, Likovni salon 19.15 časova

Branislav Miltojević:

„Niški filmski leksikon“,

Niški kulturni centar, 2015

Kapitalna knjiga izdata u okviru Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma 2015 govori o istoriji filma u Nišu.

 

slavuj

Utorak 22. deembar, Likovni salon 19.15 časova
Mirjana Hadžić:
Slavuj Hadžić Život mišljen slikom
RTV, Novi Sad, 2015
Mirjana Hadžić je ovom kapitalnom knjigom predstavila istraživački i autorski rad na monografiji poznatog novinara, filmskog i televizijskog snimatelja-reditelja, montažera i scenariste – i njenog supruga – Slavuja Hadžića. A ta knjiga je, s obzirom na dužinu delanja Slavuja Hadžića i spektar njegovih aktivnosti, istovremeno i subjektivan, ali vrlo utemeljen, dragoceni doprinos istraživanju razvoja vojvođanskog, srpskog i jugoslovenskog filma, TV i novinarstva. Jer, Slavuj Hadžić (1934-2007) je bio pionir filma u Novom Sadu i Vojvodini i jedan od prvih filmskih snimatelja u istoriji nacionalne jugoslovenske Televizije.

 

 

 

filaz

Sreda 23. decembar, Likovni salon 20.00
„Filaž“
Filmski časopis – Trobroj (10/11/12)
Niški kulturni centar, 2015
Grupa kritičara okupljenih oko niške kritičarske scene, imajući u vidu svoje višegodišnje bavljenje kritičkim promišljanjem o filmu, u doba krize bioskopa i stihijskog nastanka srpskih filmova, u vreme kada su srpski filmski časopisi postali kao endemične biljke (i samo retki opstaju u kontinuitetu ili traže „brak“ sa nekim drugim umetnostima), smelo je pokrenula novi filmski časopis, što se pokazalo kao pun pgodak.  „Filaž“ nije časopis koji preferira jednu ideologiju ili estetiku već mu je cilj da pruži priliku svima koji ozbiljno promišljaju film, bez obzira sa kojih pozicija, da svoje teze, ideje, kritike, ocene i sudove iznesu na argumentovan i ozbiljan način.

 

 

dr

Sreda 23. decembar, Likovni salon 20.00

Dr Šandor Šetalo:

Mehanička transformacija pokreta u filmskom stvaralaštvu“

Usporeno, ubrzano, inverzno i zaustavljeno kretanje

Niški kulturni centar, Niš, 2015

Dr Šandor Šetalo, redovni profesor na Katedri za montažu Akademije umetnosti u Novom Sadu, napisao je ovu knjigu – dragocenu za filmsku montažu i filmologiju uopšte – inspirisan radovima Nikole Tesle, koji je tvrdio „da je život kretanje, iako nedovoljno poznajemo njegovu prirodu.“

 

hrastovi

Četvrtak 24. decembar, Velika sala,19.00

Dr Radoslav T. Stanišić:

„Hrastovi koje ne obaraju“

Ratko Đurović i Velimir Stojanović

„Nova knjiga“, Podgorica, 2015

 

Dragocena knjiga za istoriju filma jugoslovenskih prostora o dvojici velikana koji su bespogovorno zaslužni za nastanak i razvoj jugoslovenske kinematografije.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja