event_note Промоција књиге
14.12.2015 - 24.12.2015 access_time 19.00/ 20.00

Еуро ин Филм – НОВЕ КЊИГЕ – промоције

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Промоција књиге
14.12.2015 - 24.12.2015 access_time 19.00/ 20.00

Еуро ин Филм – НОВЕ КЊИГЕ – промоције

location_on Ликовни салон КЦНС

kinematografija u ndh

Понедељак 14. децембар, Ликовни салон 20.00 часова
Даниел Рафаелић: „Кинематографија у НДХ“
Загреб, Хрватска, 2015, Наклада „Љевак“, Библиотека „Култура и цивилизација“
Седам деценија након пада фашистичке Независне Државе Хрватске, мало тога је познато о њеној кинематографији. Историчар филма Даниел Рафаелић је деценијама истраживао филмску заоставштину те тематике која се на срећу налази сачувана у архиву „Југословенске кинотеке“ у Београду, али и документацију из немачких филмских архива.
Стога је ова књига информативни и стварним чињеницама поткрепљени бисер за све проучаваоце филма, али и за све оне који темељно прочавају историју уопште.

 

 

 

 

šesti red

Четвртак  17. децембар, Ликовни салон 20.00 часова
Милан Белегишанин:
„Шести ред“
Admiral Books, Београд, 2015
Током 2012 године редитељ Милан Белегишанин је са ТВ екипом снимао по теренима и у кино-кабини разрушеног биоскопа једног војвођанског села у коју 20 година нико није крочио, под хрпом старих плаката и птичјег измета пронашао дневник Андрије Танасковића, радника у биоскопу који је и свој живот тамо завршио. У дневнику су били филмографски подаци о раду биоскопа и Андријине примедбе, али и много чега другог што карактерише биоскоп, људе око њега и у њему. Одједном, открио се свет који је нетрагом заувек нестао, или можда и није?

 

 

 

niski filmski frontУторак 22.децембар, Ликовни салон 19.15 часова

Бранислав Милтојевић:

„Нишки филмски лексикон“,

Нишки културни центар, 2015

Капитална књига издата у оквиру Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма 2015 говори о историји филма у Нишу.

 

slavuj

Уторак 22. деембар, Ликовни салон 19.15 часова
Мирјана Хаџић:
Славуј Хаџић Живот мишљен сликом
РТВ, Нови Сад, 2015
Мирјана Хаџић је овом капиталном књигом представила истраживачки и ауторски рад на монографији познатог новинара, филмског и телевизијског сниматеља-редитеља, монтажера и сценаристе – и њеног супруга – Славуја Хаџића. А та књига је, с обзиром на дужину делања Славуја Хаџића и спектар његових активности, истовремено и субјективан, али врло утемељен, драгоцени допринос истраживању развоја војвођанског, српског и југословенског филма, ТВ и новинарства. Јер, Славуј Хаџић (1934-2007) је био пионир филма у Новом Саду и Војводини и један од првих филмских сниматеља у историји националне југословенске Телевизије.

 

 

 

filaz

Среда 23. децембар, Ликовни салон 20.00
„Филаж“
Филмски часопис – Троброј (10/11/12)
Нишки културни центар, 2015
Група критичара окупљених око нишке критичарске сцене, имајући у виду своје вишегодишње бављење критичким промишљањем о филму, у доба кризе биоскопа и стихијског настанка српских филмова, у време када су српски филмски часописи постали као ендемичне биљке (и само ретки опстају у континуитету или траже „брак“ са неким другим уметностима), смело је покренула нови филмски часопис, што се показало као пун пгодак.  „Филаж“ није часопис који преферира једну идеологију или естетику већ му је циљ да пружи прилику свима који озбиљно промишљају филм, без обзира са којих позиција, да своје тезе, идеје, критике, оцене и судове изнесу на аргументован и озбиљан начин.

 

 

dr

Среда 23. децембар, Ликовни салон 20.00

Др Шандор Шетало:

Механичка трансформација покрета у филмском стваралаштву“

Успорено, убрзано, инверзно и заустављено кретање

Нишки културни центар, Ниш, 2015

Др Шандор Шетало, редовни професор на Катедри за монтажу Академије уметности у Новом Саду, написао је ову књигу – драгоцену за филмску монтажу и филмологију уопште – инспирисан радовима Николе Тесле, који је тврдио „да је живот кретање, иако недовољно познајемо његову природу.“

 

hrastovi

Четвртак 24. децембар, Велика сала,19.00

Др Радослав Т. Станишић:

„Храстови које не обарају“

Ратко Ђуровић и Велимир Стојановић

„Нова књига“, Подгорица, 2015

 

Драгоцена књига за историју филма југословенских простора о двојици великана који су беспоговорно заслужни за настанак и развој југословенске кинематографије.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања