event_note Промоција књиге
04.04.2013 access_time 19,30 сати

Џудит Луис Херман: Траума и опоравак

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
04.04.2013 access_time 19,30 сати

Џудит Луис Херман: Траума и опоравак

location_on Трибина младих

Предавање ће одржати др ЈЕЛИСАВЕТА САЊА РОЛОВИЋ, 
психолог и психотерапеут са Њујоршког медицинског факултета

У разговору учествује: доц. др ЈЕЛЕНА ШАКОТИЋ – КУРБАЛИЈА

Повод овом предавању је истоимена књига коју је недавно објавио новосадски Психополис, ТРАУМА И ОПОРАВАК – Структура трауматског доживљаја ауторке Џудит Луис Херман, професорке психијатрије на Медицинском факултету Универзитета Харвард (превод Љиљана Миочиновић). Предавање ће одржати др Јелисавета Сања Роловић, психолог и психотерапеут са Акерман института и Њујоршког медицинског факултета, иначе стручни редактор књиге и ауторка предговора српском издању.

О предавачу:

Јелисавета Сања Роловић, је клинички психолог, брачни и породични психотерапеут са приватном праксом у Њујорку. Асистент на Катедри за психијатрију Медицинског факултета у Њујорку где супервизира и обучава докторанте психологије и психијатре из породичне психотерапије. Магистрирала је на Медицинском факултету у Београду, докторирала на Университy Аделпхи у САД. Обучавана на Акермановом институту за породицу где је радила на пројектима о сексуалном злостављењу деце и депресији. Супервизор је за породичну психотерапију (акредитације Америчке академије за породичну психотерапију – – AFTA- American Family Therapy Academy). 

О књизи и теми предавања: 

Изузетна, актуелна и неопходна књига, јер смо и данас, можда више но икада окружени свакојаким зверствима – физичким насиљем, сексуалним злостављањем жена и деце, политичким терором и мучењем. Ово није само књига о незамисливим окрутностима које чинимо једни другима, о немоћи и безнађу, већ и о нади, преживљавању, опоравку и заједништву. 
Корисна књига за све који се сусрећу са трауматизованим особама, као и за саме жртве трауме, емоционалног и физичког злостављања. Књига је то о психологији трауме, о поремећају, терапији и исцељењу, о насилницима и сведоцима насиља. Шта је заједничко свим жртвама насиља – сексуалног, породичног, политичког, ратног, верског, а шта злостављачима? Како код трауматизованих препознати симптоме психолошког поремећаја? Шта све чине насилници да би њихово дело било заборављено, а које су моралне дилеме сведока насиља? Како да жртва трауме помогне сама себи, да изгради позитивну слику о себи и започне нови живот и колико је важна подршка других, успостављање безбедне средине, заједништво? Да ли је лакше бити на страни насилника који тражи да не чинимо ништа, или жртве која тражи да саосећамо и помогнемо? Који су друштвени и политички аспекти трауме? 
Књига је резултат дводеценијског истраживања и клиничког рада са жртвама а срж књиге чине аутентична сведочења трауматизованих особа кроз које ауторка указује како је препознату трауму могуће превазићи. Најважније од свега је да признамо да проблем постоји, да га не поричемо, да о њему јавно говоримо.
Књига Траума и опоравак је јасан, непосредан и подробан приказ динамике трауме која обележава 20. век, а изгледа да ће обележавати и 21. век. Јединствена је по томе што је неопходно штиво за све који се суочавају са разним облицима злостављања: од терапеута и радника који се баве заштитом деце од злостављања, па до судија, адвоката, полицајаца, лекара, болничара, наставника…

• Каква се психодинамика одвија унутар трауматизоване особе: заборавити или обелоданити?
• Како да жртва трауме помогне сама себи, да изгради позитивну слику о себи и започне нови живот?
• Како тече процес исцељења трауматизованих људи?

 

О ауторки књиге:

Др Џудит Л. Херман је професор психијатрије на Медицинском факултету Универзитета Харвард која се бави проучавањем психологије трауме. Почела се бавити траумом после дугогодишњег рада са женама жртвама инцеста, сексуалног и другог насиља и спремно је дочекала полемике које је књига изазвала, прво, зато што је написана са феминистичког становишта, али и зато што говори о ужасима о којима заправо нико не жели да говори. Указала је на комплексност посттрауматског стресног поремећаја. Аутор је више књига и бројних стручних чланака. 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања