event_note Промоција књиге
12.11.2013 access_time 19 сати

ДВА ЛИЦА ФАНТАСТИКЕ

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
12.11.2013 access_time 19 сати

ДВА ЛИЦА ФАНТАСТИКЕ

location_on Трибина младих

Промоција књига:

СЛОБОДАН ВЛАДУШИЋ:

МИ, ИЗБРИСАНИ

(Лагуна, Бeоград, 2012)

ПАВЛЕ ЗЕЛИЋ:

ПЕШЧАНА ХРОНИКА

(Лагуна, Бгд, 2012)

У разговору учествују:

ТАМАРА ЈОВАНОВИЋ

ПАВЛЕ ЗЕЛИЋ

СЛОБОДАН ВЛАДУШИЋ

 

 

Слободан Владушић

Слободан Владушић (1973, Суботица), писац и есејиста, доцент на Одсеку за српску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Био уредник у часопису „Реч“, а данас главни уредник часописа „Летопис Матице српске“. За свој први роман „Forward“ (2009) добио је награде „Борислав Пекић“ и „Златни сунцокрет“, за најбољу књижевну критику 2004. године награду „Милан Богдановић“, те 2011. године награду „Исидора Секулић“ за студију „Црњански, Мегалополис“. (www.slobodanvladusic.net.)

МИ, ИЗБРИСАНИО књизи

Помислио сам: у Метрополису је све оно чему су људи некада тежили доживело потпуно остварење: лепота се више не разликује, одећа и обућа се више не разликују, искуства се више не разликују. Ово је равна линија и ово је смрт. јер живи су они који разликују, они који умеју да разликују, они који имају храбрости да разликују.

Укључите се у потрагу за човеком и девојком која ће вас водити од виртуелног света Метрополиса, преко Фејсбук страница, до мрачних улица и станова једног пропалог града… Седећи за шанком ресторана Делфин, у виртуелном свету програма Метрополис, М. П. упознаје девојку под именом Кети Пери. Забринута, она му спомиње извесног Анђела Фројнда који јој је пришао на некој журци са речима да ће јој убити дечка… Исте вечери, у реалном свету, М. П. случајно наилази на мистериозну Фејсбук страницу са причом о девојци која је нага избачена на снег из Аудија у покрету. Иако није сигуран да је прича истинита и да девојка заиста постоји, М. П. одлучује да је потражи, вођен нејасним разлозима које ни сам себи не може да објасни. Али, да би нашао њу, мора прво да пронађе јединог сведока догађаја, који је причу и поставио на Фејсбук: особу са сајбер надимком Анђело Фројнд…

Ми, избрисани доноси јединствену атмосферу сајбер-мистике и америчког филм ноира, иза које се наслућују обриси постоктобарске Србије и епохе у којој људе више неће убијати, већ брисати.

Ми, избрисани се може читати и као обичан роман, јер је прича у њему испричана од почетка до краја. За читаоце и читатељке који су пак склони сајбер-мистици припремљено је изненађење: бонус додаци романа који се могу скинути са сајта аутора. Више информација потражите на www.slobodanvladusic.net.

Ми, избрисани – за оне који се разликују.

 

Павле Зелић

Павле Зелић (1979, Београд) по занимању је дипломирани фармацеут. Објављивао приче у „Политици“, „Градини“, „Улазници“ и другим књижевним и популарним часописима, као и у антологијама у земљи и региону. Пише филмску и књижевну критику и есеје за штампане и онлајн часописе.

Уредник је збирке прича еротске фантастике Угриз страсти (2007). Као једном од победника на конкурсу Матице српске за едицију Прва књига, 2009. године објављена му је збирка прича Последња велика авантура. Пише и сценарија за стрипове, а 2011. године објавио је графичку новелу Дружина Дарданели, коју је илустровао Драган Пауновић.

Живи у Београду

ПЕШЧАНА ХРОНИКАО књизи

Заташкане истине увек изроне на видело. На радној акцији изградње Новог Београда, неколико година после Другог светског рата, пет пионира, понесених духом ударништва, откриће један непознат свет и стећи прилику да се у њему докажу. Поред жестоког рада, научиће како да везују пертле, да читају и пишу, да се заљубе, а откриће и злокобну претњу из блиске прошлости која вреба испод песка и муља мочваре – будућег новог града. Педесет година касније, Илија Орловић, новопечени дебеовац, а однедавно и удовац и самохрани отац, у бекству пред одговорношћу која га може коштати живота, сакриће се у лавиринту новобеоградских блокова. Баш на месту које све ове деценије прати иста клетва. На привидно сасвим обичном дечјем игралишту ушушканом у недрима зграде у којој је нашао склониште, под будним очима станара, стараца који чувају тајну, Илија ће открити нову шансу за већ окрњено детињство свог шестогодишњег сина. А одмах затим и невероватне опасности, намерно закопане и заборављене. Илија ће морати да завири кроз пукотине историје и ослони се на неочекиване савезнике како би спасао сина и искупио самог себе. Јер под темељима пешчаног града крије се зло које одбија да потоне у заборав… „

Фантастична прича о највећем злу из најстрашнијег времена које прогони нови град, који је и сам сновиђење никло из мочвара и песка. А све то испричано помоћу педантне историјске реконструкције тако ретке у нас… (Предраг Ј. Марковић)

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања