Дунавски дијалози: Ева Петрич – Наташа Теофиловић

Тип најаве: Изложба
Датум: 30/08/2013 До: 01/09/2013
Време: 20 сати
Локација: Ликовни салон КЦНС

Концепција Изложбе савремене уметности подунавских земаља Дунавски дијалози укључује и засебни сегмент упоредних изложби аустријских и српских уметник. У Галерији Културног центра Новог Сада биће постављена изложба неконвенционалних фотографија-објеката Еве Петрич из Беча и компјутерских видео радова Наташе Теофиловић, мултимедијалне уметнице из Панчева. 
Наташа Теофиловић (Панчево, 1968). Мултимедијална уметница. Докторирала Дигиталну уметност на Универзитету уметности у Београду. Диплимирала је архитектуру на Архитектонском факултету у Београду, на коме тренутно предаје. Једна је од најистакнутијих актера видео, компјутерске и технолошке уметности у Србији. Запажено је излагала код нас и у инстранству.

Наташа Теофиловић је дете дигиталног доба, била је сведок рађања дигиталних комуникација и успут постала њихов нераздвојни део. Одлучивши да постане истраживач новооткривеног непознатог терена, као што су некада истраживане непознате џунгле Африке, лукаво је начинила своје виртуелне реплике, и послала их као извиђаче у неистражени виртуелни простор. У првом извиђању оне нису отишле далеко, прво су опрезно испитале простор иза екрана, испипале оквире тог портала који води у другу димензију и куцкале по стаклу са друге стране „огледала”. Пролажењем из екрана у екран покушале су да остваре контакт са овим светом и својим креатором, испитале су све могућности и комбинације у оквиру простора омеђеног монитором, а који се преклапа са ентеријером собе.” (Растко Ћирић).

Ева Петрич је рођена, 1968. године у Крању (Словенија). Мултимедијална уметница. Живи и ради у Бечу (Аустрија). Дипломирала на Вебстер Универзитету у Бечу (психологија). Дипломирала нове медије на МФА Трансарт инстиутуту (Њујорк-Берлин), те на Дунавском институту у Кремсу (ментор Лусијен Клерк). Члан бечког Удружења Кунстлерхаус. Приредила већи број самосталних изложби у Аустрији, Словенији, Аргентини, Македонији. Добитник већег броја награда и признања.
„У својим новијим радовима Ева Петрич се фокусирала на мотив и тему сенке. Ради се о мотивима из окружења али и из неке унутрашње, персоналне психологије. Прозирне фотографија на плексигласу, најчешће насталих на перформативан начин, „увлачи у слику“ и укључују мотивске елементе актуелног окружења у којем је фотографија постављена. То метафоричко дејство ових слика проширује до неслућених размера а „порукама“ Еве Петрич даје универзално значење.“ (Сава Степанов)
      

One Response to “Дунавски дијалози: Ева Петрич – Наташа Теофиловић”

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language