event_note Изложба
30.08.2013 - 01.09.2013 access_time 20 сати

Дунавски дијалози: Ева Петрич – Наташа Теофиловић

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
30.08.2013 - 01.09.2013 access_time 20 сати

Дунавски дијалози: Ева Петрич – Наташа Теофиловић

location_on Ликовни салон КЦНС

Концепција Изложбе савремене уметности подунавских земаља Дунавски дијалози укључује и засебни сегмент упоредних изложби аустријских и српских уметник. У Галерији Културног центра Новог Сада биће постављена изложба неконвенционалних фотографија-објеката Еве Петрич из Беча и компјутерских видео радова Наташе Теофиловић, мултимедијалне уметнице из Панчева. 
Наташа Теофиловић (Панчево, 1968). Мултимедијална уметница. Докторирала Дигиталну уметност на Универзитету уметности у Београду. Диплимирала је архитектуру на Архитектонском факултету у Београду, на коме тренутно предаје. Једна је од најистакнутијих актера видео, компјутерске и технолошке уметности у Србији. Запажено је излагала код нас и у инстранству.

Наташа Теофиловић је дете дигиталног доба, била је сведок рађања дигиталних комуникација и успут постала њихов нераздвојни део. Одлучивши да постане истраживач новооткривеног непознатог терена, као што су некада истраживане непознате џунгле Африке, лукаво је начинила своје виртуелне реплике, и послала их као извиђаче у неистражени виртуелни простор. У првом извиђању оне нису отишле далеко, прво су опрезно испитале простор иза екрана, испипале оквире тог портала који води у другу димензију и куцкале по стаклу са друге стране „огледала”. Пролажењем из екрана у екран покушале су да остваре контакт са овим светом и својим креатором, испитале су све могућности и комбинације у оквиру простора омеђеног монитором, а који се преклапа са ентеријером собе.” (Растко Ћирић).

Ева Петрич је рођена, 1968. године у Крању (Словенија). Мултимедијална уметница. Живи и ради у Бечу (Аустрија). Дипломирала на Вебстер Универзитету у Бечу (психологија). Дипломирала нове медије на МФА Трансарт инстиутуту (Њујорк-Берлин), те на Дунавском институту у Кремсу (ментор Лусијен Клерк). Члан бечког Удружења Кунстлерхаус. Приредила већи број самосталних изложби у Аустрији, Словенији, Аргентини, Македонији. Добитник већег броја награда и признања.
„У својим новијим радовима Ева Петрич се фокусирала на мотив и тему сенке. Ради се о мотивима из окружења али и из неке унутрашње, персоналне психологије. Прозирне фотографија на плексигласу, најчешће насталих на перформативан начин, „увлачи у слику“ и укључују мотивске елементе актуелног окружења у којем је фотографија постављена. То метафоричко дејство ових слика проширује до неслућених размера а „порукама“ Еве Петрич даје универзално значење.“ (Сава Степанов)
      

Коментари

Lora Lora

Nataša, čestitam na izložbi, tvoj mi se dio izložbe veoma dopao, za razliku od drugog...??

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања