event_note Културна манифестација
24.05.2014 - 31.05.2014 access_time 18.00

Дани словенске писмености – Манифестација „1150“

location_on Велика сала
event_note Културна манифестација
24.05.2014 - 31.05.2014 access_time 18.00

Дани словенске писмености – Манифестација „1150“

location_on Велика сала

 

У програму овогодишњих Дана словенске писмености – Манифестације „1150“ ће се наћи пројекција чешког филма о Ћирилу и Методију, коју ће отворити продуцент Виктор Криштоф, изложба ћириличких рукописа у Трибини младих, образовна изложба текстова везаних за ћирилометодијевску традицију у католичкој порти и перформанс ословести се на тргу Слободе.

Манифестацију прати и сајт:  1150.rs

где су смештени сви садржаји овогодишње као и прошлогодишње манифестације и још по нешто.

Текстови о ћирилометодијевској традицији, названи словарица, биће објављени и у бесплатној публикацији која ће бити доступна ђацима и посетиоцима.

 

О МАНИФЕСТАЦИЈИ “1150”

У склопу три јубиларне године (2012 – 2014) у којима словенске земље и Ватикан обележавају и прослављају 1150 година од почетка Моравско панонске мисије, односно од почетка мисије Ћирила и Методија, Културни центар Новог Садао рганизовао је манифестацију “1150”. На тај начин, као и прошле 2013. године, Нови Сад се придружио низу других градова који су обележили овај изразито значајан (све)словенски јубилеј који је УНЕСКО уврстио у своју листу најзначајнијих јубилеја.

Културни центар Новог Сада у потпуности је свестан изузетног значаја мисије солунске браће за словенски, али и европски контекст. У том контексту обележавање овог јубилеја сврстава у листу својих приоритетних и најзначајнијих програма ове године.

Ћирилометодска културна баштина у извесном смислу представља темељ не само словенске писмености, већ и словенске а тиме и српске културе као целине. Богате културне традиције које се заснивају на деловању Ћирила и Методија који су створили прво словенско писмо и започели богослужење на словенском језику, рефлектују се на различите начине скоро у свим сегментима и сферама културе словенских народа. На тај начин, целокупна књижевност и литерално стваралаштво Словена се иницијално темељи на деловању Солунске браће.

Уважавајући чињеницу да Нови Сад представља пример мултинационалног и мултиконфесионалног града чија прошлост у многобројним аспектима сведочи о интензивној свесловенској сарадњи ова манифестација за град има додатан и специфичан карактер.

Културни центар је у склопу манифестације “1150” припремио и реализовао неколико различитих програма којима је овај јубилеј адекватно обележен.

Посебан значај обележавању ове манифестације даје јединствена интернет презентација у чијем склопу се изузев распореда програмске концепције манифестације “1150” налазе и бројни едукативни и научно-популарни садржаји везани за моравскопанонску мисију, односно за различите аспекте словенске писмености и ћирилометодске традиције и баштине. Конципиран на овакав начин, овај сајт преставља облик виртуелне изложбе посвећене обележавању јубилеја везаног за 1150. годишњицу од почетка мисије Солунске браће.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања