event_note Манифестација
15.11.2017 - 15.11.2017 access_time 20:00

DAN JAZZ-A EVROPSKIH PRESTONICA KULTURA

location_on Друга локација: Novosadsko pozorište - ÚJVIDÉKI SZINHÁZ
event_note Манифестација
15.11.2017 - 15.11.2017 access_time 20:00

DAN JAZZ-A EVROPSKIH PRESTONICA KULTURA

location_on Друга локација: Novosadsko pozorište - ÚJVIDÉKI SZINHÁZ

Tokom 19. Novosadskog džez festivala Kulturni centar Novog Sada i Fondacija „Novi Sad 2021“ pripremili su specijalan muzički program koji će predstaviti neke od najistaknutijih novosadskih i inostranih džez muzičara. Svojevrsnu uvertiru za predstojeći džez festival na tri lokacije napraviće novosadski sastavi, dok će 15. novembra u sklopu glavnog programa u Novosadskom pozorištu/ Újvidéki Színház-u nastupiti muzičari iz Pečuja, nekadašnje Evropske prestonice kulture (2010), Plovdiva, buduće Evropske prestonice kulture (2019) i Sankt Peltena, austrijskog grada-kandidata za titulu prestonice (2024).

Novosadski džez festival, 19. po redu, biće održan od 15. do 18. novembra na dve lokacije u gradu: u Novosadskom pozorištu/ Újvidéki Színház-u i Srpskom narodnom pozorištu. Kao poklon ljubiteljima džeza, Fondacija „Novi Sad 2021 EPK“ i Kulturni centar Novog Sada organizuju pretfestivalske odnose se na sjajne nastupe novosadskih sastava na tri lokacije od 11. do 14. novembra.  Prve večeri u 21 sat na Petrovaradinskoj tvrđavi u Galeriji I.T.D nastupiće HAKO TRIO, 12. novembra u 21 sat na brodu „Cepelin“ predstaviće se MILENA JANČURIĆ GRUPA, dok će 14. novembra u 21 sat u Gradskoj pivnici binu preuzeti ČIČINI ČVORCI.

Početak glavnog programa Novosadskog džez festivala u Novosadskom pozorištu/ Újvidéki Színház-u obeležiće gosti iz evropskih prestonica: TRIO AFIUM iz Pečuja, KARAGEORGIEV KVARTET iz Plovdiva i GROSSMÜTTERCHEN HATZ & KLOK  iz Sankt Peltena.

Saradnja Fondacije „Novi Sad 2021“ i Kulturnog centra Novog Sada ogleda se u edukativno-afirmativnom pristupu, internacionalizaciji i promociji mladih novosadskih muzičara i njihovih kolega iz drugih Evropskih prestonica kulture. Ovo je ujedno i način da se istakne neophodnost i važnost  saradnje Fondacije s institucijama kulture i doprinos u podizanju kapaciteta tih institucija kroz programsko osnaživanje i izgrađivanje publike. Pored toga, za Fondaciju je od izuzetne važnosti i stvaranje mogućnosti za afirmaciju i promociju mladih umetnika na svim poljima, pa i na polju muzike. Posebno smo ponosni na svoj doprinos u stvaranju uslova za razvoj publike predstavljanjem novih uzbudljivih gradskih koncertnih prostora koji kulturne sadržaje čine pristupačnim svima.

Ovakav pristup u rešavanju nedostataka na kulturno-umetničkoj sceni našeg grada, jeste pravac u kom Fondacija želi da deluje i u budućnosti. Planovi su usmereni na stvaranje prilika za edukaciju i izgradnju novih mogućnosti za sve, bez obzira da li je reč o organizaciji, logistici, izvođačima i umetnicima ili publici koja uživa. Svoje resurse i modele za izgradnju kapaciteta u kulturi i kreativnim industrijama, nameravamo da delimo sa svim gradovima u Srbiji.

TRIO AFIUM, Pečuj, Evropska prestonica kulture 2010, Mađarska

GROSSMÜTTERCHEN HATZ & KLOK , Sankt Polten, kandidatt za Evropsku prestonicu kulture 2024, Austrija

KARAGEORGIEV QUARTET, Plovdiv, Evropska prestonica kulture 2019, Bugarska

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања