event_note Изложба
09.08.2021 - 23.08.2021 access_time 17.00

Циклус минијатура „Монолог” Лазара Шошевића од 9. августа у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
09.08.2021 - 23.08.2021 access_time 17.00

Циклус минијатура „Монолог” Лазара Шошевића од 9. августа у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС

Циклус минијатура „Монолог” Лазара Шошевића биће отворен у понедељак 9. августа у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до 23. августа.

Монолог

Циклус минијатура

Минијатурни прикази интимизованих момената су садржај, како унутрашњег гласа ствараоца, тако и стварности проживљене кроз визуру различитих органских и неорганских форми. Интуитивним приступом, радови из циклуса Монолог граде један слојевити емоционални траг који представља неисцрпни извор различитих композиција, које се у виду бојених флека, неодређене гестом камуфлиране форме, цртежа и заједничком комбинацијом наведених елемената монументално повлаче у свет минуциозног. Игром материјала и ликовних елемената се интроспективно може проучити не само психолошко стање, већ и лични однос према стварању који је посебно обележио време пандемије.
Сугестивни карактер најчешће буде одређен јаким усецима аплицираних делова, те на тај начин ствара утисак да је реч о некаквом простору, био он ентеријер или екстеријер. Спона која спаја представу стварности с оним мање реалним бива ухваћена у потреби да се додатном (не)колористичком интервенцијом истакне, најчешће у облику пажљиво промишљеног цртежа. Цртеж добија двојако значење, где поред конструктивног постаје и акценат који спаја различите ликовне елементе. Док је цртеж пажљиво промишљен, колорит означава изражену потребу за експресивним и нагонским, и као такав представља тренутно емоционално стање. Међутим, изражена експресивност се огледа у гесту, ритму и покрету, који диктирају кружење невидљивог на начин да „oнo” буде део трансценденталног, баш као мала филозофска промишљања света која постоје како би и сам посматрач приступио интимним и асоцијативним сеансама.
Узевши у обзир брзину времена у којем живимо, као и нагле промене које је оно донело, посебно у време пандемије, ове форме представљају један недвосмислен доживљај који у себи стапа сагледавање сопственог, унутрашњег бића, оног што је крхко и невидљиво на први поглед. Симбиоза реалног и оног мање реалног, уз свеприсутну дозу луцидности, буди искрену поруку која делом ипак остаје мистична.
Овакве специфичне форме стварају осећај кретања и стапања, и мећусобним прожимањем наглашавају изразиту тежњу за игром. Захваљујући њој, порука је да полазна идеја има свој пут и развој и да се као таква никада у поптуности не открива, јер су у њој изазов и снага да се увек понуди нешто ново и сваки пут поручи другачије.

Лазар Шошевић,
18. 6. 2021.

 

Биографија
Лазар Шошевић је рођен у Србији, у граду Урошевцу, 1992. године. Завршио је Уметничку школу у Нишу 2011. године. Дипломирао је 2015. године на Факултету ликовних уметности у Нишу, на Департману сликарства у класи професора Катарине Ђорђевић. Годину дана касније завршио је мастер акадамеске студије на Факултету ликовних уметности у Нишу. Учествовао је на многобројним ликовним колонијама, како у земљи, тако и у иностранству.
Награђен је као најуспешнији млади сликар на ликовној колонији „Видовдан 2019“ Наградом „Димитрије Поповић“ у Грачаници 2019 године.
Приредио је пет самосталних изложби и учествовао је на преко двадесет колективних изложби у земљи и иностранству.
Самосталне изложбе:
2020 – Велика Плана, Галерија ЦЗК „МАСУКА“, изложба минијатура Монолог
2019 – Ћуприја, Галерија Музеја „Хореум Марги- Равно“, изложба слика Међусветови
2019 – Крагујевац, Галерија АРТИУМ, изложба слика Тајанствени свет

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања