event_note Концерт
23.12.2018 - 23.12.2018 access_time 20:00

Camerata Academica 23. децембра у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала
event_note Концерт
23.12.2018 - 23.12.2018 access_time 20:00

Camerata Academica 23. децембра у Градској кући

location_on Друга локација: Градска кућа, Свечана сала

Циклус: Павиљон музике

К О Н Ц Е Р Т

Camerata Academica

Солиста: Драган Ђорђевић, виолончело

Недеља, 23. децембар 2018.

Градска кућа, Свечана сала

20 часова

Улаз је слободан, добро дошли!

 

П Р О Г Р А М

Heinrich Ignaz Franz von Biber

Battalia a 10

П.И. Чајковски

Варијације на Рококо тему за виолончело и оркестар oп. 33, аранжман за виолончело и гудаче

Солиста: Драган Ђорђевић

Светозар Нешић

Slow motion

Зоран Ерић  

Cartoon

Бела Барток

Румунска народна игра, аранжман за гудаче

 

Драган Ђорђевић – Сузуки

По описима штампе и оценама критичара Драган Ђорђевић је једна од најоригиналнијих уметничких личности своје генерације. Познатији као Сузуки, Ђорђевић је свој надимак добио захваљујући чувеној Сузуки методи која му је помогла у првим музичким корацима када је имао само шест година. Своје музичко образовање је започео са виолином у Школи за музичке таленте у Ћуприји, али две године касније опредељује се за виолончело. Након првих часова са проф. Рељом Ћетковићем чело остаје његов трајни избор.

По завршетку студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи Сандре Белић, одлази на Guildhall школу за музику и драму, у класу проф. Стефана Попова. Током боравка у Лондону добија прилику да свира у једном од најпрестижнијих оркестара на свету као што је Лондонски симфонијски оркестар, а био је и гостујући соло челиста Краљевске северне симфоније.

Након упознавања са чувеним Јанг-Чанг Чоом 2002. године одлучује да настави специјализацију у његовој класи на Високој школи за музику у Есену. Након неколико година у Немачкој постаје добитник престижне Почасне дипломе, а истовремено, као веома млад музичар именован је за профестора чела на Факултету музичке уметности у Београду.

Један од његових приоритета је било усавршавање извођења од најбољих светских челиста и музичких педагога као што су Миша Мајски, Борис Пергаменчиков, Давид Такено, Нада Кецман и многи други. Уз овакав континуирани рад и јединствени стил који поседује, врло рано постао је лауреат међународног такмичења у Београду – Jeunesses Musicales, а касније и добитник бројних специјалних награда на међународним такмичењима попут Antonio Janigro и Markneurkirchen.

  1. године, почаствован позивом маестра Валерија Гергиева, постаје гостујући соло челиста Симфонијског оркестра Мариинског театра. Две године касније враћа се у Санкт Петербург како би одржао још један концерт, али овог пута публику у сали Мариинског театра осваја реситалом са пијанистом Владимиром Милошевићем.

Члан је и DOUBLE SENS ансамбла са којим редовно наступа и снима за Дојче грамофон.

Као солиста и камерни музичар наступао је широм Европе (Холандија, Шведска, Белгија, Румунија, Аустрија, Немачка, Швајцарска, Бугарска, Француска, Финска, Норвешка, Монако….), у Америци, Великој Британији, Русији и Кореји.

Сузуки камерну музику негује кроз наступе са квартетом Рубикон са којима је између осталог гостовао на престжном City of London фестивалу.

Од иностраних фестивала извајају се још BBC Proms, Festival D’averus Sur-oise, Sion Valais Shlomo Mintz Festival.

У региону нема битнијег фестивала на ком Ђорђевић није учествовао – од БЕМУС-а када је 2016. године извео Шостаковичев концерт, преко Охридског лета, Лауреата Катје Попове, НИМУС, до Загребачких љетних вечери, НОМУС, Котор-Арт и Чело Фест у Београду, БЕЛЕФ, АРЛЕМ и фстивала Бољшој.

Наступао је са Bergische Symfoniker, Београдском филхармонијом, Kammer Philarmonie Amade, Симфонијским оркестром РТС, Kамерата Сербика, Bamber Chamber Orchestra, Симфонијским оркестром РТВ Словеније, Војвођанским симфоничарима, Нишким симфонијским оркестром, Гудачима Св. Ђорђа, Македонском филхармонијом, Симфонијским оркестром југоисточне Европе, Плевенском филхармонијом, Камерним оркестаром  Душан Сковран…

Сарађивао је са уметницима као што су Шломо Минц, Итамар Голан, Јулијан Рахлин, Емил Табаков, Тан Дун, Михаил Шербахов, Роман Симовић, Немања Радуловић, Алена Баева, Oлга Ситковецки, Ратимир Мартиновић, Минчо Минчев, Франческа Дего, Џон Адамс, Ен Шао,  Питер Скалтроп, Лесли Хауард и многи други.

Ванредни је професор на Факултету музичке уметности у Београду, а од 2015. године и  уметнички директор у Школи за музичке таленте у Ћуприји.

Сузуки свира на  виолончелу Џејмса и Хенрија Бенкса из 1797. године.

 

Фото: Емир Мемедовски

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања