event_note Изложба
12.10.2015 - 24.10.2015 access_time 19 сати

БОЈАН БИКИЋ, МАРКО КАЛЕЗИЋ, ВИДА СТЕФАНОВИЋ, графике

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
12.10.2015 - 24.10.2015 access_time 19 сати

БОЈАН БИКИЋ, МАРКО КАЛЕЗИЋ, ВИДА СТЕФАНОВИЋ, графике

location_on Мали ликовни салон

Изложба представља радове три графичара: Виде Стефановић, Бојана Бикића и Марка Калезића. Поред основне повезаности графичког листа и књиге, радови сваког од аутора повезани су са књигом. Бојан Бикић, комбинујући текст и слику у техникама дубоке и високе штампе, израђује уметничке књиге. Вида Стефановић тему и инспирацију проналази у илустрованим византијским рукописима као што су „Хришћанска топографија“ Козме Индикоплова и Фисиолог, док Марко Калезић тему својих истраживања проналази у савременим „иконама“, истовремено најавлјујући њихов крај кроз ”симболе октанског доба”.

Сва три аутора повезује посвећеност класичним графичким медијима у којима се изражавају. Вида у техници линореза и линогравуре, Бојан у линорезу, али и у техникама дубоке штампе акватинти и мецотинти, Марко у техници равне штампе, литографији. Публика тако у једном галеријском простору има прилику да види разноликост и богатсво класичних графичких техника.

ВИДА СТЕФАНОВИЋ – Дипломирала је 1998. на Факултету ликовних уметности у Београду. Магистарске студије на ФЛУ у Београду завршила 2003. у класи професора Јована Сивачког. Уређује часопис о савременој графици “Ауторски отисак”. Постала члан Уметничког удружења УЛУПУДС 2005. године. Учествовала је на пет самосталних изложби у Београду и на преко 60 колективних изложби, бијенала и тријенала у Србији, Црној Гори, Кини, Грчкој, Италији, Француској, Шпанији, Мексику, Јужној Кореји, Чешкој, Македонији… Добитница је више награда и признања.

МАРКО КАЛЕЗИЋ рођен је 1971. године у Београду. Дипломирао је графику на Факултету ликовних уметности у Београду 2000. године, где је магистрирао 2003. године. Тренутно је на докторским уметничким студијама на Факултету ликовних уметности, Универзитета уметности у Београду. Члан је УЛУС-а од 2001. године. Такође је један од покретача часописа за неговање класичних графичких техника „Ауторски отисак“ од 2007. године. Поред осам самосталних учествовао је на преко осамдесет колективних изложби, бијенала и тријенала у землји и иностранству.

БОЈАН БИКИЋ рођен је 1977. године у Београду. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду 2002. у класи професора Жарка Смилјанића, одсек графика. Магистрирао 2005. године. Члан УЛУС-а од 2003. године и УЛУПУДС-а од 2013. године. Самостално излагао три пута у Београду, а групно на бројним међународним бијеналима графике у Русији, Кини, Француској, Италији… Добитник је више награда за свој рад.

Сва три аутора су оснивачи и чланови групе Лихт Блау, која је настала 2002. године у Београду, као и покретачи и уредници „Ауторског отиска”, часописа за неговање класичне графике.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања