event_note Манифестација
02.10.2023 - 10.10.2023 access_time 19.00

„Антићеви дани“ у Херцег Новом од 2. до 10. октобра 2023.

location_on Друга локација: Кућа нобеловца Иве Андрића, Херцег-Нови
event_note Манифестација
02.10.2023 - 10.10.2023 access_time 19.00

„Антићеви дани“ у Херцег Новом од 2. до 10. октобра 2023.

location_on Друга локација: Кућа нобеловца Иве Андрића, Херцег-Нови

О манифестацији

Културни центар Новог Сада већ 16 година организује манифестацију „Антићеви дани“ која је од изузетног значаја за град Нови Сад. 2007. године на предлог тадашњег председника Скупштине града Зорана Вучевића оформљен је Одбор манифестације и установљена је Награда „Мирослав Антић“ која се додељује за најбољу збирку поезије на српском језику објављене предходне године. Награда подразумева новчани износ и нову збирку песама у издању Културног центра Новог Сада. Манифестација се реализује сваке године у марту месецу на више локација у граду. Поред књижевног и стручног дела програма, посебну пажњу посвећујемо разноврсности, приступу и програмима намењеним деци и омладини. Сматрамо да је такав приступ изузетно важан јер на тај начин негујемо и чувамо нашу културу и стварамо нову, квалитетну публику која ће посећивати културне садржаје широког спектра. Ослушкујући потребе и интересовања младих, трудимо се да креирамо програме и садржаје који ће њима бити интересантни и који ће их инспирисати и навести да сами промишљају и стварају нове форме креативног изражавања које се темеље на националној културној баштини.

Поетско-документарни филм „Блуз гаравих сокака“ (2. октобар 2023)

Поетско-документарни филм „Блуз гаравих сокака“ на јединствен начин приказује богатство ромске културе, њихов сензибилитет, обичаје, емоције, однос према природи и животу, захваљујући Антићевој поетици и начину на који их је представио у својим песмама у збирци „Гарави сокак“. Филм је омаж раскошном таленту Мирослава Антића и доприноси бољем разумевању Рома, приближавању њиховог начина живота и односа према животу широј заједници и већој видљивости њихове културе и традиције.

 

Сценарио и режија: Душан Стојановић

Продуцент: Сунчица Марковић

 

Књижевно вече Благоја Баковића, добитиника Награде „Мирослав Антић“ за 2023. годину (3. октобар 2023)

Благоје Баковић је рођен 4. априла 1957. године у Бојиштима код Бијелог Поља, у Црној Гори. Основну школу похађао је на Слијепчу Мосту и у Равној Ријеци, гимназију у Бијелом Пољу, а студије књижевности на Наставничком факултету у Никшићу и Филозофском факултету у Новом Саду. Спада међу најнаграђиваније српске песнике. Живи у Врбасу.

За књигу песама „Није то моја вода“ добио је Награду „Мирослав Антић“ 2023. године.

Изложба „Гарави сокак“ (2–10. октобра 2023)

Изложба плаката с избором песама из збирке „Гарави сокак“ Мирослава Антића уз објашњења и анализу песама. Аутори изложбе: Јелена Драговић и Александар Ружичић.

Предавач КЦНС, историчар Срђан Граовац, чије трибине се једном месечно одржавају у Новом Саду и на платформи Јутјуб, од 2017. године до данас имају око милион и петсто хиљада прегледа, наступиће 4. октобра у Његошевој школи у Херцег Новом. Тема предавања мср Граовца гласи: „Његошев поглед с Ловћена“. Плодоносна сарадња ЈУК „Херцег Фест” и КЦНС зацртана је договором директора две установе: Татјане Атељевић и Бојана Панаотовића. Пре неколико месеци пред препуним трибинама, на трагу реченог договора челних људи културних установа Новог Сада и Херцег Новог, гостовао је католички теолог и редовни предавач КЦНС Горан Шарић. У част чувеног владике, владара, песника и филозофа Петра II Петровића Његоша Граовац ће говорити у школи коју је управо владика похађао у Херцег Новом.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања