event_note Серија месечних трибина и предавања
05.12.2013 - 05.12.2013 access_time 20 сати

Англосаксонска политика и Србија у 20. веку

location_on Трибина младих
event_note Серија месечних трибина и предавања
05.12.2013 - 05.12.2013 access_time 20 сати

Англосаксонска политика и Србија у 20. веку

location_on Трибина младих

Гости:

1.     Др Мирослав Свирчевић –научни сарадник на Балканолошком институту САНУ, објавио више књига као и велики број научних радова у домаћим и страним часописима, проучава утицаје западноевропских идеја на развој правно-политичких институција Србије и осталих балканских земаља у 19. и 20. веку.

2.     Др  Александар Гајић – истраживања  му се крећу на простору друштвене и правно-политичке теорије те политичке филозофије, објавио је више радова, анализа и огледа у стручној периодици и другим писаним медијима, као и више књига међу којима су најчитаније „Духовне основе светске кризе“и „Идеја светске државе“.

 

Тема: О англосаксонској политици према Србији у 20. веку говориће стручни и компетентни предавачи (научни радници) који су прихватили да изнесу своја виђења на ову тему. Њихови углови приступа тематици (историјски и геополитички) сагледавања историјског и савременог контекста британско-америчке политике на Балкану, нарочито односа према Србима и српској држави, обезбеђују интердисциплинарну обраду теме, што је свакако неопходно да би се схватила сложеност англосаксонског уплива на политику Србије, али и целовитог Балкана током прошлог века.

На предавању ће бити речи о конкретним потезима које је вукла англосаксонска политика на овим просторима током Балканских ратова, I и II светског рата, као и у периоду између два рата те времену које је уследило после великих ратова укључујући и последње две деценије. Исто тако говориће се о вишевековној геополитичкој и стратешкој парадигми англосаксонског света  у светлу које ће бити појашњени конкретни потези које су вукли Англосаксонци на Балкану и Србији.

У другом делу, после излагања гостију, публика ће имати прилику да постави питања у вези са темом трибине. 

Англосаксонска политика и Србија у 20. веку

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања