event_note Edicija knjige
05.04.2020 access_time

Stevan TONTIĆ – Anđeo mi banu kroz rešetke

Edicija knjige : Edicija Antićevi Dani
Cena: 300
event_note Edicija knjige
05.04.2020 access_time

Stevan TONTIĆ – Anđeo mi banu kroz rešetke

Edicija knjige : Edicija Antićevi Dani
Cena: 300

Poezija Stevana Tontića je gotovo od svojih početaka prožeta temeljnom dramom ljudskog bića u jednom (pred)apokaliptičnom stanju u kome se nalazimo ne samo danas, već tu podrazumevajući i dublju istorijsku perspektivu. Duboko pesimistična, zasnovana na «gorkom talogu iskustva» i nihilističkom smislu istorije, ona ostavlja vrlo malo prostora za nešto što bi imalo izvjestan katarzičan ili iskupiteljski kvalitet. No, ovaj autor posjeduje rijedak dar da nepatvorenom, vanrednom pjesničkom retorikom i zavidnim stepenom imaginativnosti ipak posvjedoči i unese tračak smislenosti i divinizacije u to iščašeno vrijeme. Iako većinom progovara o arhetipskim situacijama i temama jezikom ponornih vizija, njegova poezija je nedvosmisleno lična, aktuelna i samosvojna, a povremeno u njoj probljesnu i rijetki, utoliko dragoceniji, trenuci epifanijskog prepoznavanja simboličkih potencijala u svakodnevnom, čulne punoće i sušte liričnosti. (Alen Bešić)
O AUTORU : Stevan Tontić je rođen 30.12.1946. godine u Grdanovcima kod Sanskog Mosta. Završio je studije filozofije sa sociologijom u Sarajevu. Nakon višegodišnjeg egzila u Nemačkoj (1993-2001), ponovo se nastanio u Sarajevu kao samostalni književnik. Pesnik, prozaist, esejist, antologičar, prevodilac sa nemačkog. Pesničke zbirke: Nauka o društvu i druge vesele priče (Sarajevo 1970), Naše gore vuk (Novi Sad 1976), Tajna prepiska (Sarajevo 1976), Hulim i posvećujem (Beograd 1977), Crna je mati nedjelja (Beograd 1983), Prag (Sarajevo 1986), Ring (Beograd 1987), Sarajevski rukopis (Beograd 1993, 1998), Moj psalm/Mein Psalm (Berlin 1997), Blagoslov izgnanstva (Banja Luka 2001) i Sveto i prokleto (Novi Sad 2009). Izabrane pesme objavljene su mu više puta. Autor je romana Tvoje srce, zeko (Beograd 1998). Sastavio je antologije Novije pjesništvo Bosne i Hercegovine (Sarajevo 1990) i Moderno srpsko pjesništvo – velika knjiga moderne srpske poezije od Kostića i Ilića do danas (Sarajevo 1991). Tontićeva Izabrana djela u 4 knjige izašla su u Sarajevu 2009. godine. Dela su mu prevedena na više jezika, dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada.

Komentari

Milovan Lukić Milovan Lukić

Poštovani, ako je to izvodljivo (ako je imate na lageru) ja bih poručio ovu knjigu. Tontić je jedan od mojih omiljenih pesnika. Molim, javite na moju e-poštu. Srdačan pozdrav!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja