event_note Едиција књиге
02.03.2024 access_time

Стеван ТОНТИЋ – Анђео ми бану кроз решетке

Едиција књиге : Едиција Антићеви Дани
Цена: 300
event_note Едиција књиге
02.03.2024 access_time

Стеван ТОНТИЋ – Анђео ми бану кроз решетке

Едиција књиге : Едиција Антићеви Дани
Цена: 300

Поезија Стевана Тонтића је готово од својих почетака прожета темељном драмом људског бића у једном (пред)апокалиптичном стању у коме се налазимо не само данас, већ ту подразумевајући и дубљу историјску перспективу. Дубоко песимистична, заснована на «горком талогу искуства» и нихилистичком смислу историје, она оставља врло мало простора за нешто што би имало извјестан катарзичан или искупитељски квалитет. Но, овај аутор посједује риједак дар да непатвореном, ванредном пјесничком реториком и завидним степеном имагинативности ипак посвједочи и унесе трачак смислености и дивинизације у то ишчашено вријеме. Иако већином проговара о архетипским ситуацијама и темама језиком понорних визија, његова поезија је недвосмислено лична, актуелна и самосвојна, а повремено у њој пробљесну и ријетки, утолико драгоценији, тренуци епифанијског препознавања симболичких потенцијала у свакодневном, чулне пуноће и суште лиричности. (Ален Бешић)
О АУТОРУ : Стеван Тонтић је рођен 30.12.1946. године у Грдановцима код Санског Моста. Завршио је студије филозофије са социологијом у Сарајеву. Након вишегодишњег егзила у Немачкој (1993-2001), поново се настанио у Сарајеву као самостални књижевник. Песник, прозаист, есејист, антологичар, преводилац са немачког. Песничке збирке: Наука о друштву и друге веселе приче (Сарајево 1970), Наше горе вук (Нови Сад 1976), Тајна преписка (Сарајево 1976), Хулим и посвећујем (Београд 1977), Црна је мати недјеља (Београд 1983), Праг (Сарајево 1986), Ринг (Београд 1987), Сарајевски рукопис (Београд 1993, 1998), Мој псалм/Меин Псалм (Берлин 1997), Благослов изгнанства (Бања Лука 2001) и Свето и проклето (Нови Сад 2009). Изабране песме објављене су му више пута. Аутор је романа Твоје срце, зеко (Београд 1998). Саставио је антологије Новије пјесништво Босне и Херцеговине (Сарајево 1990) и Модерно српско пјесништво – велика књига модерне српске поезије од Костића и Илића до данас (Сарајево 1991). Тонтићева Изабрана дјела у 4 књиге изашла су у Сарајеву 2009. године. Дела су му преведена на више језика, добитник је домаћих и међународних награда.

Коментари

Милован Лукић Милован Лукић

Поштовани, ако је то изводљиво (ако је имате на лагеру) ја бих поручио ову књигу. Тонтић је један од мојих омиљених песника. Молим, јавите на моју е-пошту. Срдачан поздрав!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања