event_note Koncert
29.03.2013 access_time 20 sati

Ana Klem Aksentijević, viola / Galja Vranešević, klavir

location_on Druga lokacija: Gradska kuća, svečana sala
event_note Koncert
29.03.2013 access_time 20 sati

Ana Klem Aksentijević, viola / Galja Vranešević, klavir

location_on Druga lokacija: Gradska kuća, svečana sala

Ana Klem Aksentijević  je rođena  1975. godine u Subotici. Osnovnu i srednju muzičku školu «Isidor Bajić» završila je u Novom Sadu, u klasi prof. Imrea Jambora. Na Akademiju umetnosti Novi Sad upisala se 1993. godine na Odseku violine, u klasi prof. Dejana Mihailovića, a diplomirala 1997. godine u klasi prof. Irine Jašvili.

Za vreme školovanja osvajala je brojne nagrade na pokrajinskim i saveznim takmičenjima.Kao učenik i student pohađala je brojne majstorske kurseve.

Godine 1997. upisuje magistarske studije violine u klasi prof. I. Jašvili i radi kao saradnik u nastavi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 1999. godine odlazi u Brizbejn, Australiju, gde uspešno polaže audiciju u dva renomirana orkestra (Queensland Philharmonic i Queensland Youth Symphony). Nakon povratka u Novi Sad, 2000. godine, nastavlja magistarske studije violine, kao i rad sa studentima kao asistent pripravnik na AUNS. U februaru 2001. godine na preporuku prof. Lasla Horvata upisuje magistarske studije viole. Od oktobra 2001. do juna 2005. godine radi na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. U aprilu 2005. godine polaže magistarski ispit u klasi red. prof. u penziji Lasla Horvata. U septembru 2005. godine kao član gudačkog kvarteta Season nastupa širom zemlje, kao i u inostranstvu. Dva puta učestvuje na međunarodnoj kompozitorskoj radionici „South Oxford Six“, gde izvodi dela savremenih autora – polaznika i predavača radionice.  U toku 2006. i 2007. godine nekoliko puta nastupa kao solo violista Sarajevske Filharmonije, kao i  Festivalskog orkestra Grad Teatar  Budva, pod rukovodstvom Igora Simovića. U aprilu 2008. nastupa u Briselu kao član Simfonijskog orkestra Jugoistočne Evrope. U decembru 2008. godine postaje solo violista novoosnovanog gudačkog orkestra „Camerata Academica“. Tokom 2009. i 2010. ostvaruje značajne nastupe sa ovim sastavom u zemlji i inostranstvu.  Od januara 2011. postaje solo violista Vojvođanskih simfoničara. U decembru 2010. godine svira resital sa pijanistkinjom Eleonorom Mali u Senti, Subotici i Novom Sadu.

„…prozirna zvučnost kao i čisto i logično izgrađivanje forme… ”

”…vrlo lepim tonom izvajane melodije, izražajna pijanisima kao i bogato dinamičko nijansiranje. „ (Oskar Pandi, Csaladi kor 6. januara 2011)

U maju 2012. svira veoma uspešan resital sa 3 svite za violu solo J. S. Baha u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada. Sa istim programom nastupa Ljubljani, kao i na festivalu klasične muzike u Radovljici, Slovenija. Kao solista, ili član brojnih orkestara i kamernih sastava nastupala je u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji, Ukrajini, Grčkoj, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Australiji.

Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao viši stručni saradnik za violu i violinu.

Ana Klem Aksentijević

 

Galja Vranešević (klavir) iz Kelna u Nemačkoj, definiše svoju muzičku ličnost kroz izvođenja dela savremenih kompozitora, kao i kompozitora 20. veka. Ona sa 19 godina završava diplomske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i nastavlja visoko školovanje na Visokoj školi za muziku (Hochschule für Musik ) u Kelnu. Godine 2003. završava studije “Konzertexamen” u klasi Prof. dr. Arba Valdme. Od svoje 12. godine nastupa širom Evrope, Izraela i Hong-Konga, kao solista i kamerni muzičar u različitim sastavima. Pobednica je nacionalnih i međunarodnih muzičkih takmičenja u Českoj ,,Usti nad Labem“, „Dunav–Donau-Danube“ u Srbiji, „Val Tidone” i „Verbania“ u Italiji, „Ibiza Piano Contest“ u Španiji, „Karić Foundation“ and „Lyons Club” u Nemačkoj. 2007 pojavljuje se na CD-u „Jazz Thing at Novara“ za Sonig Label. U sezoni 2007/08 sarađuje u pozorišnoj produkciji u kultnom teatru „Schlosstheater Moers” u Nemačkoj. Godine 2011. učestvuje, kao pianistkinja i vokal, u izvođenjima  Slet opere „Nema Zemlja” njenog oca Predraga Peđe Vraneševica. Od 2003. radi i nastupa u klavirskom duu sa Nedom Hofman, šireći duh i potencijal muzike savremenog doba.

 Galja Vranešević

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja