event_note Концерт
29.03.2013 access_time 20 сати

Ана Клем Аксентијевић, виола / Гаља Вранешевић, клавир

location_on Друга локација: Градска кућа, свечана сала
event_note Концерт
29.03.2013 access_time 20 сати

Ана Клем Аксентијевић, виола / Гаља Вранешевић, клавир

location_on Друга локација: Градска кућа, свечана сала

Ана Клем Аксентијевић  је рођена  1975. године у Суботици. Основну и средњу музичку школу «Исидор Бајић» завршила је у Новом Саду, у класи проф. Имреа Јамбора. На Академију уметности Нови Сад уписала се 1993. године на Одсеку виолине, у класи проф. Дејана Михаиловића, а дипломирала 1997. године у класи проф. Ирине Јашвили.

За време школовања освајала је бројне награде на покрајинским и савезним такмичењима.Као ученик и студент похађала је бројне мајсторске курсеве.

Године 1997. уписује магистарске студије виолине у класи проф. И. Јашвили и ради као сарадник у настави на Академији уметности у Новом Саду. 1999. године одлази у Бризбејн, Аустралију, где успешно полаже аудицију у два реномирана оркестра (Queensland Philharmonic и Queensland Youth Symphony). Након повратка у Нови Сад, 2000. године, наставља магистарске студије виолине, као и рад са студентима као асистент приправник на АУНС. У фебруару 2001. године на препоруку проф. Ласла Хорвата уписује магистарске студије виоле. Од октобра 2001. до јуна 2005. године ради на Академији умјетности у Бања Луци. У априлу 2005. године полаже магистарски испит у класи ред. проф. у пензији Ласла Хорвата. У септембру 2005. године као члан гудачког квартета Season наступа широм земље, као и у иностранству. Два пута учествује на међународној композиторској радионици „South Oxford Six“, где изводи дела савремених аутора – полазника и предавача радионице.  У току 2006. и 2007. године неколико пута наступа као соло виолиста Сарајевске Филхармоније, као и  Фестивалског оркестра Град Театар  Будва, под руководством Игора Симовића. У априлу 2008. наступа у Бриселу као члан Симфонијског оркестра Југоисточне Европе. У децембру 2008. године постаје соло виолиста новооснованог гудачког оркестра „Camerata Academica“. Током 2009. и 2010. остварује значајне наступе са овим саставом у земљи и иностранству.  Од јануара 2011. постаје соло виолиста Војвођанских симфоничара. У децембру 2010. године свира реситал са пијанисткињом Елеонором Мали у Сенти, Суботици и Новом Саду.

„…прозирна звучност као и чисто и логично изграђивање форме… ”

”…врло лепим тоном извајане мелодије, изражајна пијанисима као и богато динамичко нијансирање. „ (Оскар Панди, Csaladi kor 6. јануара 2011)

У мају 2012. свира веома успешан реситал са 3 свите за виолу соло Ј. С. Баха у организацији Културног центра Новог Сада. Са истим програмом наступа Љубљани, као и на фестивалу класичне музике у Радовљици, Словенија. Као солиста, или члан бројних оркестара и камерних састава наступала је у БиХ, Хрватској, Македонији, Словенији, Мађарској, Румунији, Украјини, Грчкој, Аустрији, Немачкој, Холандији, Белгији, Француској, Аустралији.

Запослена на Академији уметности у Новом Саду као виши стручни сарадник за виолу и виолину.

Ана Клем Аксентијевић

 

Гаља Вранешевић (клавир) из Келна у Немачкој, дефинише своју музичку личност кроз извођења дела савремених композитора, као и композитора 20. века. Она са 19 година завршава дипломске студије на Академији уметности у Новом Саду и наставља високо школовање на Високој школи за музику (Hochschule für Musik ) у Келну. Године 2003. завршава студије “Konzertexamen” у класи Проф. др. Арба Валдме. Од своје 12. године наступа широм Европе, Израела и Хонг-Конга, као солиста и камерни музичар у различитим саставима. Победница је националних и међународних музичких такмичења у Ческој ,,Усти над Лабем“, „Дунав–Донау-Данубе“ у Србији, „Val Tidone” и „Verbania“ у Италији, „Ibiza Piano Contest“ у Шпанији, „Karić Foundation“ and „Lyons Club” у Немачкој. 2007 појављује се на CD-u „Jazz Thing at Novara“ за Sonig Label. У сезони 2007/08 сарађује у позоришној продукцији у култном театру „Schlosstheater Moers” у Немачкој. Године 2011. учествује, као пианисткиња и вокал, у извођењима  Слет опере „Нема Земља” њеног оца Предрага Пеђе Вранешевица. Од 2003. ради и наступа у клавирском дуу са Недом Хофман, ширећи дух и потенцијал музике савременог доба.

 Гаља Вранешевић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања