event_note Концерт
21.08.2013 access_time 21 сат

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA – КОНЦЕРТИ ЛЕТЊЕ ЏЕЗ АКАДМИЈЕ НОВИ САД – ДОРТМУНД

location_on Друга локација: Штранд, централни плато (у случају кише, програм ће се одржати у исто време, у "Трибини младих" КЦНСа)
event_note Концерт
21.08.2013 access_time 21 сат

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA – КОНЦЕРТИ ЛЕТЊЕ ЏЕЗ АКАДМИЈЕ НОВИ САД – ДОРТМУНД

location_on Друга локација: Штранд, централни плато (у случају кише, програм ће се одржати у исто време, у "Трибини младих" КЦНСа)

КОНЦЕРТИ ЛЕТЊЕ ЏЕЗ АКАДМИЈЕ НОВИ САД – ДОРТМУНД

 

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA

Габор Бунфорд, саксофон

Александар Дујин, клавир

Роберт Понго, бубњеви

Роберт Сич, контрабас

dujin2 

Бунфорд Габор

bunfordБунфорд Габор је рођен 22.06.1972 У Старом Бечеју. Са 10 година уписује музичку школу у Суботици  на одсеку кларинета код проф. Матије Леваи код кога  завршава и средњу школу 1991. Године . За време средње школе је члан “Суботичког дувачког оркестра,” ,”Суботичке Филхармоније”, и “Забавног оркестра ОКУД  Младост” где код саксофонисте,  Фелди Јенеа,  има прве контакте са саксофоном.

1991. године уписује Музичку Академију у Сарајеву,  али након годину дана, због рата, се пребацује на Академију Уметносту у Новом Саду где наставља класичне студије на кларинету код проф. Михајла Келблија. 1994 почиње да се озбиљније бави саксофоном. Свира у бендовима као што су “Flying Rabbit”, ”Colibri” i “Free Shop” са којима свира широм Војводине по клубовима.

Од 1996. године постаје члан ”Ревијског оркестра РТВ НС”.  Ту почиње сарадњу са Александром Дујином и придружује се његовом џез  квартету.  Са бендом ”Colibri” (Александар Бањац, Роберт Понго, Иштван Мађарић) постаје део пратећег бенда вокалних солиста као што су Ксенија Мијатовић, Тања Јовичевић, Светлана Палада. У марту 1999. учествује на такмичењу младих јазз саксофониста у Будимпешти где улази у финале и добија награду за најбољег страног извођача. Децембра 1999. постаје члан “Спорог Ритам” бенда Дејана Цукића, а одмах по одслужењу војног рока почиње његова сарадња са једним од наших највећих кант-аутора, Ђорђем Балашевићем, која траје и данас. У то време оснива, заједно са Иваном Алексијевићем, Душаном Иванишевићем, Урошем Шећеровим и Иштваном Мађарићем “Yupika Quintet” са којим се појављуљу на свим домаћим џез фестивалима, али такође и иностраним. 2004. године, Бунфорд постаје члан пратећег бенда Владе Георгијева, а касније и пратећег бенда нашег “краља” ромске музике Шабана Бајрамовића.

                Повремено је сарадјивао и са Силвестером Леваyем, Дадом Топићем, Корнелијем Ковачом, Дином Дворником, Александром Ковач и групом Леб И Сол, Јеленом Томашевић, Ленђел Габором….

Бунфорд ради и као студијски музичар. Свирао је на многим албумима наших аутора (Ђорђе Балашевић, Владо Георгиев, Шабан Бајрамовић, Здравко Чолић,  Жељко Васић, Васил Хаџиманов итд……

2006. године дипломирао је кларинет у класи проф Николе Срдића на Академији Уметности у Новом Саду  а 2009. на истом месту, дипломирао је и саксофон у класи проф. Стојана Димова.

Тренутно живи у Суботици са породицом где и ради као професор саксофона у  Музичкој школи Суботица, а ради и на Академији  Уметности у Новом Саду као струцни сарадник на одсеку за саксофон. Његови ђаци освајају бројне награде на националним и интернационалним музичким такмичењима   у Србији.

Члан је Новосадског биг банд-а,  и уметнички директор „Jazzik“ интернационалног суботичког џез фестивала.

 Добитник  је награде Др. Ференц Бодрогвари 2010. за просветни рад.

 

Александар Дујин

Duja 3 resized

 Композитор, аранжер и пијаниста Александар Дујин (1959), био је један од најомиљенијих, најпознатијих перспективних пијаниста, још пре него што је завршио студије клавира на Конзерваторијуму у Бечу. Свира разне музичке стилове од jazz-rock-a, до акустичног cool jazz-а, acid-etno jazz-а, вокалне и Big Band музике, што се може видети и по његовој дискографији која укључује: „California“, албум његове инструменталне jazz-rock ауторске музике (1987); „ADO ADO“, акустични, cool-jazz. (Аутори: Александар Дујин и Stefan Pelzl, 1992); „Wheelz Around the World“ acid-etno-jazz (аутори: Александар Дујин и Стефан Зарадић, 1992-1996); „Funk& Soul“ (вокална, big-band музика, са седам обрађених, и две ауторске нумере, 1995); и „Smooth Jazz Vol. I“ – на CD-у су 6 ауторских инструменталних и 2 обраде вокалних композиција (1999) и „Војвођанске импресије“(2003). 22. октобра 2006 Александар Дујин је обележио 30 година уметничког рада. 2010. реализација пројекта „Мултикултурална едукација кроз музику» у Војводини, Мађарској и Аустрији. 2011 и 2012. организатор и уредник програма Green Town Jazz Fest-a у Сомбору; аутор, музички уредник и реализатор пројекта Дунавска Салетла – Мала новосадска музичка сцена, у Дунавском парку у Новом Саду где је у периоду од 2 године реализовано 176 концерата и наступило 956 музичара. Био је предавач на I Summer Jazz Academy / I летњој џез академији Нови Сад – Дортмунд 2011. године. 2012. музички уредник првог Jazz Open Air-a, џез ивента на Петроварадинској тврђави, Нови Сад. Члан је Савета Новосадског џез фестивала од његовог настанка. Aleksandar Dujin Orkestra је три пута (2001, 2006. и 2008.) учествовао у главном програма Новосадског џез фестивала,  уредник је музичког програма „Кампа толеранције“ у бачкој Тополи, представљао је Војводину у Улму на „Фестивалу подунавскигх градова и регија“ ..

 

 

Роберт Понго

Pongo Robert, bubnjara iz ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA

Понго Роберт рођен 1976. у Новом Саду. Гимназију завршио у Новом Саду студије енглеског језика и књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду.

Студирао је на приватној Академији у Будимпешти, на одсеку за удараљке. Свирао са Тањом Јовићевић, Vojvođanskim omladinskim big bend-ом, члан је ансамбла Aleksandar Dujin Orchestra.

 

 

 

 

Роберт Сич

Robert SicРођен 1967. године у Сомбору.

 

Од малих ногу исказује интересовање према музици због чега га родитељи уписују у музичку школу да учи виолину.Након Основне музичке школе престаје свирати виолину и прелази на бас гитару и свира са многим сомборским рок бандовима. Крајем осамдесетих, од оснивања свира са суботичким рок бендом „Faust“ са којима поред бројних наступа код нас и у Мађарској, снима и две плоче у издању београдског Југодиска.

 

Поред активног бављења музиком, крајем осамдесетих у Новом Саду уписује Вишу Техничку Школу да би 1992. дипломирао и стекао звање машинског инжењера.

 

Од почетка деведесетих почиње се интересовати за јазз музику, а први озбиљан ангажман добија средином деведесетих када на позив проф. Мирослава Карловића почиње свирати са београдским фусион бандом „Sidestream“. Поред концерата у београдским клубовима, запаженији је наступ банда на Ваљевском џез фестивалу 1996.
По повратку у Сомбор почиње свирати контрабас. Током следећих година, у неколико локалних постава свира јазз стандарде (Jazz For Sale, Somborsky Jazztet, Jazz Unlimited, So Jazzy, Jazz Bond). Наступа се углавном по Војводини, као и у Мађарској.

 

Прошле године, на позив Александра Дујина наступа као гост његовог оркестра на Малој новосадској музичкој сцени – „Новосадској салетли“ где изводе популарне јазз стандарде. Сарадња се даље наставља кроз клупске свирке, као и учешћем на концертима „Шансона“ и „Понекад у осам“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања