event_note Koncert
12.03.2014 - 12.03.2014 access_time 20 sati

Alberto Lopez quintet – Espectaculo Siento

location_on Velika sala
event_note Koncert
12.03.2014 - 12.03.2014 access_time 20 sati

Alberto Lopez quintet – Espectaculo Siento

location_on Velika sala

Da li biste voleli da ste mogli uživo da gledate Paka de Lusiju kad je imao samo 24 godine? Sudeći po vrtoglavom usponu mladog Alberta Lopeza, možda je izdanje u KCNS prava prilika za nesvakidašnje flamenko iskustvo! Već vlasnik nekolicine prestižnih flamenko nagrada i samostalnih izdanja, Alberto Lopez je svoju veštinu oblikovao uz patrone poput Mikelanđela Korteza, Tomatita, El Pelea i brojne druge. Seviljska bijenala, Bele noći Flamenka ili čuveni Flamenko festival u marokanskom Fezu, samo su neke od pozornica obeleženih umećem vanserijskog gitariste i autora iz Granade. U Novi Sad dolazi sa furioznim kvintetom uz koji veže tradiciju sa inovacijom, ili kako to sam Lopez definiše, „bulerías por alegrías“!

Alberto Lopez – flamenko gitara / flamenco guitar – (1990) je svoje prve časove gitare pohađao sa 11 godina, u svom rodnom gradu Bazi. Diplomirao je na odseku za flamenko gitaru Konzervatorijuma za muziku Rafael Orosko u Kordobi, a usavršavao se kod Migela A. Kortesa, Herarda Nunjeza, Manola Franka i Ninja Pura. Programom Espetakulo siento, predstavio se publici u Španiji, ali i Francuskoj, Srbiji, Italiji i Maroku. Za vreme svoje solo karijere bio je uključen u velike projekte kao što su Bijenale flamenka u Sevilji, Noće blanka del flamenko, Flamenko Fez festival, nastupajući sa El Peleom, Estreljom Morente, Arkanhelom, Tomatitiom i Israel Galvanom. Tokom svoje karijere osvojio je brojne nagrade među kojima treba izdvojiti prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Manuel Kano u Ohiharesu (2009), Državnom takmičenju mladih izvođača u Haenu (2010), takmičenju Fondacije Kristina Heren (2011), Međunarodnom takmičenju flamenko gitarista Siudad de Lospitaled (2011), takmičenju Mladih flamenkista Andaluzije (2012), kao i drugu nagradu na Međunarodnom festivalu Kante de las Minas u Unionu (Mursija, Španija, 2012). 

Bernardo Miranda (glas / vocal) je još od detinjstva počeo da nastupa u kući flamenka La Penja el Mirabras u Fernan Nunjezu (Kordoba), gde je učio od najboljih flamenkista poput Huana Pinilje, Heme Himenez, Laure Vital, Manuela V. Parilje, Andresa R. Sara, Faustina Nunjeza i Davida Pina. Student je treće godine flamenko pevanja na Konzervatorijumu Kristobal de Morales u Sevilji i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Nastupao je širom Španije, zatim u Maroku, Francuskoj, Srbiji i Rumuniji, učestvovao je na brojim festivalima i u flamenko klubovima i sarađivao sa Karmen Linares, Kurom de Uterom i Tomasom Gererom La Makanitom. Trenutno je vokal sastava Los Galjos de Sevilja, projekta Siento Alberta Lopeza i Kordoba flamenko grupe.

 

Javier Rabadán (perkusije / percussion) je studirao klasične perkusije na Konzervatorijumu Kartagena i Lorka, a flamenkologiju na Konzervatorijumu za muziku u Kordobi. Pohađao je majstorske kurseve kod čuvenog perkunioniste Đovanija Idalge, a flamenko perkusije kod Pakita Gonzalesa. Svirao je u sklopu džez, latino džez, rok i big bend sastava. Kao flamenko izvođač, nastupao je na svim značajnim festivalima u Španiji, ali i Brazilu, Jordanu, Srbiji, Portugalu, Italiji, Maroku, Rumuniji. Svirao je sa gitaristima kao što su D. Karo, A. Lopez, D. Kasares, H. Mahuelos, N. Seve, G. Eksposito, P. Ijo, H. Konde, H.M. Iero, plesačima H. Latore, U. Lopez, D. Navaro, E. Lopez, N. Leiva, A. Rejes, K. Gutieres, E. Kuevas i pevačima El Pele, Inma La Carbonera, D. Membrive, H. Pinilja, Ćurumbak, R. Segura, H. Murube, M. López El Mati.

 

Jesús Valero (bas gitara / bass guitar) je nastupao sa brojnim bendovima svirajući flamenko, džez, pop, fjužn, rok, kubansku i eksperimentalnu muziku. Diplomirao je na Univerzitetu u Granadi, a na Konzervatorijumu za muziku Viktorija Euhenija je studirao harmoniju, džez i big bend improvizaciju. Usavršavao se kod basista Ž. Masane, M. Peresa, S. Martina, M. Hansena, kompoziciju i aranžiranje je učio kod kubanskog pevača i aranžera R. Krusa, a harmoniju, improvizaciju i komponovanje kod brazilskog gitariste G. Muraja. Sa svojim bendovima je snimio nekoliko izdanja, kao i sa brojnim umetnicima različitih muzičkih pravaca.

 

Yolanda Osuna (ples / dance) je počela da pohađa časove plesa sa samo 3 godine. Diplomirala je na Konzervatorijumu za ples u Kordobi, a usavršavale se kod H. Latorea, M. Koral, M. Mengibar, B. del Rej, i mnogi drugih. Sarađivala je i nastupala sa istaknutim umetnicima poput M. Povede, M. Martina, Arkangela, E. Fernandes, M. Korneho, T. de Heresa, M. Kortesa, Pelea, M. Silverie, A. Rejesa, Kabera, H. Viljara, H. Revuela, K. Malena, Ćokolatea. Pobednica je Nacionalnog takmičenja Antonio Idalgo u fandangou koje se održava u Luseni, Mladih flamenkista u Kordobi, Državnog takmičenja u seviljani (Vilja dela Karlota), nacionalnih takmičenja u Ubriku i Kadizu i finalistkinja je državnog takmičenja u Kordobi i Kante te las Minas u La Unionu.

Program:

Granaína

Tanguillos

Bulería

Soleá

Taranta

Tangos

Alegrías

Bulerías por alegrías

Ulaznice će biti u pretprodaji po ceni od 500 dinara od 10.marta od 18 do 22 sata na biletarnici KCNS.

Koncert se realizuje u saradnji sa „Guitar Art“ festivalom

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rkkQCQO5jmI[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wEVW2UrMLkE[/youtube]

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja