event_note Изложба
18.11.2018 - 20.11.2018 access_time 18:00

Изложба „Војводина Србија – запис у камену“ од 18. новембра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
18.11.2018 - 20.11.2018 access_time 18:00

Изложба „Војводина Србија – запис у камену“ од 18. новембра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба „Војводина Србија – запис у камену“  биће отворена  у недељу, 18. новембра, у 18 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и трајаће до уторка, 20. новембра. О изложби ће говорити: Биљана Ристић – аутор изложбе, Мирослав Паровић – идејни творац пројекта и  академик проф. др Љубомир Зуковић – критичар. Партнери овог пројекта су НВО Српски културни простор и НВО Слободни грађани Србије.

 

Присаједињење Војводине Србији представљало је врхунац вишевеквног политичког, економског и надасве културолошког рада Срба, али и других словенских народа у тадашњим јужним крајевима Аустроугарске. Наша изложба портрета знаменитих људи који су радили на томе да се те 1918. године присаједињење коначно и деси је рађена у техници осликавања на камену, што симболизује трајност попут везе која је коначно и успостављена Присаједињењем.

Портрети седамнаест знаменитих личности праћени су паноима на којима су приказане најзначајније одлике епохе из којих су ликови на портретима. Све заједно то чини једну изложбену поставку која најширем аудиторијуму на јединствен начин приближила историјске процесе који су довели до уласка Срема, Баната и Бачке у састав Србије.

Ауторка портрета, Биљана Ристић као и идејни творац пројекта, Мирослав Паровић, потрудили су се да читав пројекат има не само уметнички дискурс, већ да доприноси подизању опште културе и образовања, те да подиже ниво свести грађана о значају читавог процеса који је крунисан Присаједињењем.

 

Биљана Ристић рођена је 27. 5. 1967  у Невесињу. Живи и ради у Новом Саду. Скоро три деценије дружи се са кистом и палетом. Поред сликарства бави се дизајном ,  илустрацијом , а 2006. године издала је и  ДВД пројекат: Одјеци, филм о Невесињу и Херцеговини. Имала је  преко четрдесет самосталних изложби. Осим награда на изложбама аматера добитник је награде „Јухорски прстен“, колоније Својново 2012. Оснивач је и председник Удружења „Културни круг Невесиње“ Нови Сад.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања