event_note Izložba
08.03.2022 - 21.03.2022 access_time 19.00

Izložba Snežane Ristić „U prolazu“ od 8. marta u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon
event_note Izložba
08.03.2022 - 21.03.2022 access_time 19.00

Izložba Snežane Ristić „U prolazu“ od 8. marta u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon

Izložba Snežane Ristić „U prolazu“ biće otvorena u utorak, 8. marta u 19 časova u Malom likovnom salonu, i uz propisane mere zaštite moći će da se pogleda do petka 21. marta. 

Na izložbi U prolazu Snežana Ristić predstavlja svoj četvrti desetogodišnji ciklus istraživačko-fotografskog projekta, koji je svojevrsni dokument odrastanja njene Senje Vild, ali i protekle tri decenije.

Reč je o fotografijama koje, prema navodima autorke, govore o odrastanju i sazrevanju, o odlascima, starenju i smrti; o prolaznosti i kvarljivosti tela, o nesigurnosti postojanja i krhkosti naših bića. To su i fotografije o radosti, ljubavi i bliskosti, koliko i o udaljavanju, zaboravu i nespretnoj komunikaciji.

Snežana Ristić je taj projekat započela pre 30 godina, po rođenju ćerke, a predstavljala ga je svakih desetak godina, počev od izložbe 30 muškaraca i beba u Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija” u Zemunu (1991), preko (Nije) na mojoj strani u galeriji „Artget” Kulturnog centra Beograda (2002) do izložbe Rasutost (2011), takođe u „Artgetu” KCB-a (2011).

„Kada sam pre tridesetak godina zamislila da bebu Senju snimim s trideset muškaraca i da sve to ponavljam svakih desetak godina, sve je izgledalo lako i zabavno.

Pokazalo se da nije uvek bilo lako, a umelo je da bude zabavno. Za ove tri decenije beba je odrasla, a muškarci, tada otprilike u njenim sadašnjim godinama, danas su na različitim krajevima sveta, u nekim sasvim novim životima, sa sudbinama koje se umnogome razlikuju od onih koje su sanjali. Nekih više nema.”

„Sve je u promenama”, navela je Snežana Ristić povodom projekta U prolazu (ili Sve je lako kad si mlad). „Mislili smo da će sve biti kako smo zamislili. A nije. Još se nadamo se da će nas vreme poštedeti. A neće. Četvrta serija nije dovršena. A biće”, dodala je dugogodišnja urednica redakcije za kulturu Radio Beograda 2, arhitekta po obrazovanju.

Snežana Ristić izlaže od sredine 80-ih, a među njenim samostalnim izložbama su i: Alive, galerija „Barselona”, Beograd, 2015; Kuća Zloković, galerija „Eurocentar” (BINA), Beograd, 2010; Galerija „Sv. Donat”, Piran, Slovenija, 2004; Venecija lično, „Srećna galerija” SKC, Beograd, 1994; Fotografije arhitekture, Galerija grafičkog kolektiva, Beograd, 1991; Galerija „Dežmanov prolaz”, Zagreb, 1991; Fotografije (s grupom FIA), galerija Canon, Amsterdam, Holandija, 1991; Arhitektura, Galerija Grafičkog kolektiva, Beograd, 1986; Prazni prostori, galerija „Miško Kranjec”, Murska Sobota, Slovenija, 1984.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja