event_note Изложба
08.03.2022 - 21.03.2022 access_time 19.00

Изложба Снежане Ристић „У пролазу“ од 8. марта у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
08.03.2022 - 21.03.2022 access_time 19.00

Изложба Снежане Ристић „У пролазу“ од 8. марта у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба Снежане Ристић „У пролазу“ биће отворена у уторак, 8. марта у 19 часова у Малом ликовном салону, и уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до петка 21. марта. 

На изложби У пролазу Снежана Ристић представља свој четврти десетогодишњи циклус истраживачко-фотографског пројекта, који је својеврсни документ одрастања њене Сење Вилд, али и протекле три деценије.

Реч је о фотографијама које, према наводима ауторке, говоре о одрастању и сазревању, о одласцима, старењу и смрти; о пролазности и кварљивости тела, о несигурности постојања и крхкости наших бића. То су и фотографије о радости, љубави и блискости, колико и о удаљавању, забораву и неспретној комуникацији.

Снежана Ристић је тај пројекат започела пре 30 година, по рођењу ћерке, а представљала га је сваких десетак година, почев од изложбе 30 мушкараца и беба у Уметничкој галерији „Стара капетанија” у Земуну (1991), преко (Није) на мојој страни у галерији „Артгет” Културног центра Београда (2002) до изложбе Расутост (2011), такође у „Артгету” КЦБ-а (2011).

„Када сам пре тридесетак година замислила да бебу Сењу снимим с тридесет мушкараца и да све то понављам сваких десетак година, све је изгледало лако и забавно.

Показало се да није увек било лако, а умело је да буде забавно. За ове три деценије беба је одрасла, а мушкарци, тада отприлике у њеним садашњим годинама, данас су на различитим крајевима света, у неким сасвим новим животима, са судбинама које се умногоме разликују од оних које су сањали. Неких више нема.”

„Све је у променама”, навела је Снежана Ристић поводом пројекта У пролазу (или Све је лако кад си млад). „Мислили смо да ће све бити како смо замислили. А није. Још се надамо се да ће нас време поштедети. А неће. Четврта серија није довршена. А биће”, додала је дугогодишња уредница редакције за културу Радио Београда 2, архитекта по образовању.

Снежана Ристић излаже од средине 80-их, а међу њеним самосталним изложбама су и: Alive, галерија „Барселона”, Београд, 2015; Кућа Злоковић, галерија „Еуроцентар” (БИНА), Београд, 2010; Галерија „Св. Донат”, Пиран, Словенија, 2004; Венеција лично, „Срећна галерија” СКЦ, Београд, 1994; Фотографије архитектуре, Галерија графичког колектива, Београд, 1991; Галерија „Дежманов пролаз”, Загреб, 1991; Фотографије (с групом ФИА), галерија Canon, Амстердам, Холандија, 1991; Архитектура, Галерија Графичког колектива, Београд, 1986; Празни простори, галерија „Мишко Крањец”, Мурска Собота, Словенија, 1984.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања