event_note Изложба
03.02.2022 - 20.02.2022 access_time 17:00

Изложбе „Преци и потомци” од 3. фебрурара у клубу Трибина младих и Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
03.02.2022 - 20.02.2022 access_time 17:00

Изложбе „Преци и потомци” од 3. фебрурара у клубу Трибина младих и Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС

Документарне изложбе „Преци и потомци” биће отворене 3. фебруара у 17 часова у Ликовном салону и клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада. Уз прописане мере заштите моћи ће да се погледају до 20. фебрурара. Наведене изложбе организују се у оквиру пројекта „Колонизација Војводине”, који је део званичног програма Европске престонице културе – Нови Сад 2022. при програмском луку „Сеобе”. Културни центар Новог Сада пројекат „Колонизација Војводине” остварује у сарадњи са Музејом Војводине.

У периоду од 1921. до 1941. године у Војводини је основано 91 насеље и колонија. Аграрном реформом и колонизацијом у овом периоду досељено је око 100.000 колониста у Банат, Бачку, Срем, Славонију и Барању. Језгро колонизованог становништва чинили су добровољци, учесници Великог рата, већином пореклом из Хрватске (Лика, Банија и Кордун), Далмације, Босне и Херцеговине, Боке Которске и Црне Горе, али и колонисти из банатских села између Великог Бечкерека и Велике Кикинде, који су били у саставу добровољачке дивизије у борбама на Добруџи. Део колонизованог становништва чинили су и месни аграрни интересенти и српски оптанти из Мађарске и Румуније.

Данас, сто година од колонизације Војводине, већина ових насеља остала је пуста. О некадашњем животу у њима још једино сведоче потомци добровољаца, који у оквиру породичних традиција и добровољачких удружења покушавају да својим ангажманом сачувају сећање на један део наше славне прошлости о којој до сада нисмо знали довољно. Стручни тим Музеја Војводине је за потребе ове изложбе током 2021. године обишао 26 колонистичких насеља и сакупио сведочанства и вредну музејску грађу од казивача, потомака колониста.

За ову изложбу издвојили смо казивања Даре Ковачевић из Александрова, Василија Мајсторовића из Банатског Аранђелова, Душанке Ћиритовић из Велебита, Браниславе Јарић из Вишњевца, Илије Борјановића из Горње Рогатице, Вукосаве Боровић из Нове Црвенке, Николе Буквића из Бачког Соколца и Предрага Маљковића из Банатског Карађорђева.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања