event_note Изложба
13.07.2021 - 26.07.2021 access_time 18:00

Изложба фотографија „Карневал животиња” Горана Бендеље од 13. јула у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих
event_note Изложба
13.07.2021 - 26.07.2021 access_time 18:00

Изложба фотографија „Карневал животиња” Горана Бендеље од 13. јула у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих

Изложба фотографија „Карневал животиња” Горана Бендеље биће отворена 13. јула у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада и уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до 26. јула.

Кроз представљене фотографије Горана Бендеље посматрач доживљава лепоту, емоцију и енергију тренутка, које је аутор забележио кроз свој објектив. Мрље од фарбе, разбијено стакло, корозија на металним предметима и плочама, рефлекси на води и стаклу – почетни су импулси за настанак фотографија живог колорита, игре облика, форми и текстура. Савремена теорија фотографије приступа фотографији као визуелном знаковном систему, односно, вишезначном визуелном тексту са самосвојним значењем који се очитава гледањем или – како би то рекао Ролан Барт – знака у царству знакова. Горанове фотографије нису унапред одређене идејом или одређеним наративом и можда приказују тренутак и сценарио, али пре и после тог тренутка остају потпуно непознате, што им омогућава да остану отворене за више интерпретација. Фотографија постаје бременити носилац информација, а аутор кроз своју визију не пружа пуке чињенице о стварности, већ се придружује поетичном прожимајући сећање, фантазију или имагинацију. Необични углови гледања пропуштени кроз неочекиване упливе светлости и оптичких елемената фотографске камере иду ка стварању композиције која је по својим обележјима готово апстрактна. Фотографије су за Горана пространства субјективности које највише буде асоцијације на свет птица и животиња. Оне постају подстицај за отварање ризнице магије опсервације у бесконачности изражаја фотографије као уметничког медија.

Бранка Милутиновић

О аутору

Горан Бендеља је рођен 1958. године у Београду, где ради и живи са породицом.

Фотографијом се бави од 1980. године, а интензивно учествује на изложбама и фото-конкурсима од 2002. До сада је учествовао на 275 домаћих и 35 колективних изложби у иностранству.

Освојио је 34 награде на конкурсима уметничке фотографије.

Учествовао је на бијеналима уметности у Београду, Смедереву и Горњем Милановцу.

Фотографије су му објављене у часописима ТрагРефотоЗенит и монографији Лепе шуме Србије. Налазе се и у архиви музејa Comarcal Salvador Vilaseca (Шпанија), Музеју хумора и сатире у Габрову (Бугарска) и у фонду минијатура у Горњем Милановцу.

Као уметнички фотограф учествовао је на Данима европске баштине 2019. године.

Одржао је девет самосталних изложби фотографија.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања