event_note Izložba
18.03.2021 - 21.03.2021 access_time 14:00

ODLAŽE SE – Izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“ od 18. marta u klubu „Tribina mladih”

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
18.03.2021 - 21.03.2021 access_time 14:00

ODLAŽE SE – Izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“ od 18. marta u klubu „Tribina mladih”

location_on Tribina mladih

ODLAŽE SE DO POBOLJŠANJA EPIDEMIOLOŠKIH USLOVA

U okviru tradicionalne manifestacije Dani ruske kulture 2021. u Novom Sadu izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“, koju organizuje Društvo sunarodnika i prijatelja Rusije „Rusija“  u saradnji sa Bibliotekom Grada Beograda i Novosadskim sajmom, uz propisane mere zaštite može se pogledati od 18. do 21. marta u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Ove godine se obeležava jubilej – 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti Fjodora Dostojevskog. Ova godina u Rusiji  je  proglašena godinom sećanja na Dostojevskog u cilju očuvanja istorijskog sećanja i obeležavanja jubileja jednog od najuticajnijih pisaca ruske književnosti i najvećih pisaca svih vremena.

Zbog posebnog značaja ovog istorijskog datuma, na onlajn otvaranju Dana ruske kulture u Kulturnom centru Novog Sada 18. marta u 14.00 časova će biti otvorena  izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“ koja će trajati do 21.marta.

Multimedijalna izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“ sinhronizovana na srpski  jezik, tradicionalno će se održati na Sajamskoj manifestaciji Dani ruske kulture ove godine na onlajn platformi ExpoOnline.rs Novosadskog sajma u okviru programa „Sajam obrazovanja. Putokazi“ u periodu od 24. do 26.marta.

Izložbe u oflajn i onlajn formatu će pratiti kulturno-umetnički program u onlajn formatu, pripremljen od strane ruskih sunarodnika  Srbije i ansambla grada Viborga (Rusija).

Autorka izložbe Nataša Bulatović je nastojala da pruži svestran prikaz recepcije najvećeg ruskog pisca u Srbiji, istražujući ujedno prevodilačku, štamparsku, kritičarsku, pozorišnu, filmsku, društvenu i prosvetnu delatnost Srba vezanu za velikana u periodu od sredine 19. i tokom čitavog 20. veka. Ova izložba, pored navedenog, otkriva i malo poznate, direktne veze između pisca i srpskog naroda, prikazuje misli Dostojevskog o Istočnom pitanju i njegovo divljenje srpskom narodu.

Izložbu sačinjava 15 plakata vezanih za Dostojevskog, dimenzija 100 x 70, na ruskom i srpskom jeziku. Građa za izložbu je pažljivo prikupljana u arhivima, muzejima, bibliotekama, pozorištima i kinotekama širom Srbije.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja