event_note Изложба
18.03.2021 - 21.03.2021 access_time 14:00

ОДЛАЖЕ СЕ – Изложба „Достојевски у српској култури“ од 18. марта у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих
event_note Изложба
18.03.2021 - 21.03.2021 access_time 14:00

ОДЛАЖЕ СЕ – Изложба „Достојевски у српској култури“ од 18. марта у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих

ОДЛАЖЕ СЕ ДО ПОБОЉШАЊА ЕПИДЕМИОЛОШКИХ УСЛОВА

У оквиру традиционалне манифестације Дани руске културе 2021. у Новом Саду изложба „Достојевски у српској култури“, коју организује Друштво сународника и пријатеља Русије „Русија“  у сарадњи са Библиотеком Града Београда и Новосадским сајмом, уз прописане мере заштите може се погледати од 18. до 21. марта у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

Ове године се обележава јубилеј – 200 година од рођења и 140 година од смрти Фјодора Достојевског. Ова година у Русији  је  проглашена годином сећања на Достојевског у циљу очувања историјског сећања и обележавања јубилеја једног од најутицајнијих писаца руске књижевности и највећих писаца свих времена.

Због посебног значаја овог историјског датума, на онлајн отварању Дана руске културе у Културном центру Новог Сада 18. марта у 14.00 часова ће бити отворена  изложба „Достојевски у српској култури“ која ће трајати до 21.марта.

Мултимедијална изложба „Достојевски у српској култури“ синхронизована на српски  језик, традиционално ће се одржати на Сајамској манифестацији Дани руске културе ове године на онлајн платформи ExpoOnline.rs Новосадског сајма у оквиру програма „Сајам образовања. Путокази“ у периоду од 24. до 26.марта.

Изложбе у офлајн и онлајн формату ће пратити културно-уметнички програм у онлајн формату, припремљен од стране руских сународника  Србије и ансамбла града Виборга (Русија).

Ауторка изложбе Наташа Булатовић је настојала да пружи свестран приказ рецепције највећег руског писца у Србији, истражујући уједно преводилачку, штампарску, критичарску, позоришну, филмску, друштвену и просветну делатност Срба везану за великана у периоду од средине 19. и током читавог 20. века. Ова изложба, поред наведеног, открива и мало познате, директне везе између писца и српског народа, приказује мисли Достојевског о Источном питању и његово дивљење српском народу.

Изложбу сачињава 15 плаката везаних за Достојевског, димензија 100 x 70, на руском и српском језику. Грађа за изложбу је пажљиво прикупљана у архивима, музејима, библиотекама, позориштима и кинотекама широм Србије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања