event_note Izložba
16.11.2020 - 30.11.2020 access_time 10:00

Izložba slika Bojane Torlak od 16. novembra u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
16.11.2020 - 30.11.2020 access_time 10:00

Izložba slika Bojane Torlak od 16. novembra u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS

Izložba slika Bojane Torlak biće otvorena u ponedeljak 16. novembra u 17 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i uz propisane mere zaštite moći će da se  pogleda do 30. novembra.

Posmatranje vizuelne slike nas odvlači u apstraktni svet emocija, energija i razmišljanja njenog kreatora, ako je pomenuto postojalo za vreme stvaranja iste. Bojana Torlak ima tu moć da odvede na putovanja svojim delima. Ne vezujući se ni za jednu tehniku kao bitnu, kreira putokaze kroz sopstvene svetove fokusirajući se samo na kanal koji ima moć da transformiše duhovno u materijalno. Materijalno u vidu crteža uljanim pastelima, slike, pisane reči ili skulpture, bilo kojeg medijuma koji u tom trenutku prija za otelotvorenje bujici emocija. Iako su emocije koje vizualizuje lične, one dobijaju univerzalni karakter dodirujući kolektivnu svest koja se u njenim radovima ogleda kroz jasno vidljivi energetsko-emotivni portal.

Ova serija radova jeste vizuelno beleženje „nepostojećeg“ u materijalnom smislu, dajući mu na taj način dvostruki život, gde ono što je okom nemoguće opaziti dobija novu, sebi paralelnu dimenziju koja postoji u isto vreme, samo ovog puta u drugom obliku. Taj oblik je, razumljivo, rezultat moći opažanja, tako da svaki posmatrač može dobiti subjektivnu sliku (doživljaj) ako je otvoren da oseti.

Tematika je spoj svesnih i logičkih iskustava autorke sa njenim intuitivnim i nesvesnim. Najiskrenije, koliko je to moguće u njenom trenutnom nivou razvoja, ona materijalizuje emocije poput ljubavi, tuge, sreće, bola, gađenja i drugih. Svakodnevne introspekcije i osećaje procesuira kroz prizmu umetnosti: kroz raznovrsne predstave kao sto su abortus, detinjstvo i majčinstvo, ona daje psiholosku analizu tih iskustava, kao svesni posmatrač istih i kao stvorenje koje je sposobno da oseti duboku empatiju sa svetom oko sebe. Zapravo, bez konkretizovanja, može se reći da je tematika njenog rada svakodnevnica života prisutne osobe koja je u stanju da doživljava istu u punom spektru svih mogućih osećaja, situacija i trenutaka koje je ispunjuju.

Ekspresivnim potezima, neobuzdanim bojama i divljom kompozicijom, ona gradi vizuelne priče koje se prepliću i nastavljaju sa slike na sliku. Čini vam se da iscrtane figure i oblici žele da vas uvuku u sopstveno ludilo postojanja u kome ste zapravo zajedno. Bojanine kreacije su nezaustavljive, izlaze iz portala određene kolektivne energije koja se autodidaktički ispisuje na papir/platno velikim brzinama, menjaju oblike i boje i iznose suštinu na površinu.

Dok stojim pred radovima Bojane Torlak puštam ih da me odvedu tamo gde zapravo svi jesmo – kući.

Suzana Dželatović

 

O autoru:

– Fakultet likovnih umetnosti, Beograd (2013 – 2017)

Master akademske studije (dve godine)

Smer: Slikarstvo

– Fakultet likovnih umetnosti, Beograd (2010 – 2013)

Osnovne akademske studije (tri godine)

Smer: Slikarstvo

 

Izložbe i projekti:

1. Grupna izložba „Grafika 2020.“, Centar za kulturu Smederevo, 2020.

2. Učesnica likovne kolonije „Grafika 2020.“, u Smederevu, 2020.

3. Učesnica VI feminističke kolonije u Nišu, 2020.

4. Grupna izložba III Likovni susreti u Kući kralja Petra I, 2019.

5. Grupna izložba „Umetnost ne trpi okvire“, Galerija Niškog kulturnog centra, 2019.

6. Učesnica V feminističke kolonije u Sićevu, 2019.

7. IX izložba „Umetnost u minijaturi“ MajdanArt, Majdanpek, 2018.

8. Grupna izložba slika u okviru umetničkog festivala „Devet“ Beograd, 2017.

9. Grupna izložba „Kako grad pamti“ Galerija FLU, Beograd 2014.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja