event_note Изложба
24.08.2020 - 04.09.2020 access_time 08:00

Изложба „Изобиље воде“ Лидије Крњајић од 24. августа у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
24.08.2020 - 04.09.2020 access_time 08:00

Изложба „Изобиље воде“ Лидије Крњајић од 24. августа у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба „Изобиље воде“ Лидије Крњајић, моћи ће да се погледа од 24. августа до 4. септембра  у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, уз прописане мере заштите, или на линку Виртуелне галерије ликовног програма.

У серији радова „Изобиље воде“ трагајући за савременим приступом и изразом, уметница се храбро упушта у тематизацију праисконског мотива, основног градивног елемента живота, воде, при том третирајући је на начин који не оставља простор за баналност било у изразу или поетици.

Сам избор предмета, воде, говори нам о потреби да се урони у истраживање основних органских и психолошких феномена живота, о потреби за пропитивањем колективних и индивидуалних ставова и осећања користећи као медијум за то истраживање неизбежног природног елемента који сам по себи има скоро па безграничан број означитеља.

Сама визуелна поетика дела открива нам смелог експериментатора спремног да зарони у оне најинтимније делове, како сопствене личности, тако и колективног несвесног и да нам попут реченица и речи који творе наративност у оквиру самих радова, да могућност одраза у води, могућност да погледамо у сопствено „Ја“.

Комбинујући игру предметности и апстракције у својим радовима уметница у исто време постиже ефекте искрене и непатворене сентименталности и непригушене ведрине и радости.

Осећај темпоралности и простора које садржи ова графичка серија, попут саме воде која има моћ промене свог агрегатног стања, трансгресивно спаја онострано, магијско са световним и свакодневним, што је свакако чини врхунским уметничким дометом и полазиштем за даља истраживања у том правцу.

Сами цртежи са техничке стране представљају истраживање и игру основних ликовних елемената – површина, текстура и линија. Док на графикама тежину композиција граде вишеструко нагризане површине у техници резерваша и бакрописа. Колорит обилује ведрим као и тамним тоновима, и свеприсутном плавом бојом означитељем основног мотива и предмета истраживања – воде.

Жељко Груловић

О АУТОРКИ

Лидија Крњајић рођена је 1995. године у Новом Саду. Завршила је средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“. Тренутно је студенткиња завршне године основних академских студија на смеру Графика у класи професора Звонка Тилића, на Академији уметности у Новом Саду. Волонтерка је у Галерији „Шок Задруга“ од 2011. године. Активна је учесница више колективних и самосталних изложби широм Србије.

Самосталне изложбе:

2020. „Шок Артсy Вол.1“, у централној галерији „Шок Задруге“, Нови Сад

2019. „Вода“, Галерија ХОЛ, Академија уметности у Новом Саду

2018. „Дисање“, књижара Bulevar Books, Шок Јуниори, Нови Сад

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања