event_note Pozorišna predstava
10.03.2020 - 10.03.2020 access_time 18.30

Predstava „Majke“ 10. marta u Velikoj sali

location_on Velika sala
event_note Pozorišna predstava
10.03.2020 - 10.03.2020 access_time 18.30

Predstava „Majke“ 10. marta u Velikoj sali

location_on Velika sala

Predstava „Majke“ biće izvedena u utorak, 10. marta u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, s početkom u 18.30. Predstavu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a ona je nastala u produkciji Udruženja Umetnička Utopija – UUU, uz saradnju sa kulturnim centrom MKM i Bitef teatrom. Cena ulaznice je 700 dinara. Karte se mogu rezervisati na biletarnici ili putem broja telefona 062 791 120.

Predstava propituje i traga za suštinom odgovora na pitanje biti ili ne biti majka kroz likove Majke, Pra-majke i Post-majke, tri generacije žena, u izvođenju Marte Keler, Sanje Krsmanović Tasić i Jovane Mihić. Koncept, tekst i režiju predstave potpisuje Sanja Krsmanović Tasić, a muziku uživo izvodi njen autor, Jugoslav Hadžić. Kostimografkinja predstave, u saradnji sa Hleb teatrom, je Olja Stojanović, dok je za total dizajn zadužena Anastasia Tasić.
Predstava traga za suštinom majčinstva, pojmovima koji su u majku utkani, kao što su briga, krivica, nežnost, ali ujedno daje i kritiku institucionalizovanih praksi materinstva u savremenom društvu, potrošačkog konteksta trudnoće, majčinstva, odrastanja, kao i nacionalnog straha od bele kuge.

 

Foto: Sara Revišin

Hleb teatar
„MAJKE”
Tekst, koncept i režija: Sanja Krsmanović Tasić

Kriva sam što ne brinem
Kriva sam što previše brinem
Kriva sam jer ne spavam jer čekam
Kriva sam što spavam što sam umorna

Kriva sam što neću da odraste
Kriva sam što želim da odraste

Kriva sam jer ga previše mazim
Kriva sam što je strašno razmaženo
Kriva sam što sam stroga majka
Kriva sam što sam previše blaga
Kriva što ne znam da budem majka
Kriva što sam majka

Kroz vizuru tri generacije žena, koje mogu biti baka, ćerka i unuka, ili simbolički likovi Pramajke, kao arhetipa, svih majki, Majke sadašnjosti, ostvarene u svojoj ulozi, i Postmajke, mlade devojke koja je na pragu majčinstva, majke budućnosti, koja sagledava sve prednosti i mane majčinstva uz dilemu “biti ili ne biti majka”, progovara se o majkama i majčinstvu.
Sve pesme, od operskih arija do nežnih uspavanki se izvode uživo, uz muzičku pratnju Jugoslava Hadžića koji je i autor muzike za predstavu.
Predstava traga za suštinom majčinstva, pojmovima koji su u majku utkani, kao što su “briga”, “krivica”, “nežnost”, ali ujedno daje i kritiku institucionalizovanih praksi materinstva u savremenom društvu, potrošačkog konteksta trudnoće, majčinstva, odrastanja, kao i nacionalnog straha od “bele kuge”.

Uloge:
Majka: Marta Keler
Post-majka: Jovana Mihić
Pra-majka: Sanja Krsmanović Tasić

Muzika: Jugoslav Hadžić
Kostim: Hleb teatar i Olja Stojanović (VIVID)
Scenografija: Nikola Tasić
Izrada scenografije: Stolarija ARBOS
Rekvizita: Bojan Golubović
Dizajn programa i plakata: Anastasia Tasić PR i protokol: Slavica Hinić
Šef tehnike: Ljubomir Radivojević
Inspicijentkinja: Maja Jovanović
Svetlo: Dragan Đurković i Igor Milenković
Ton: Miroljub Vladić i Jugoslav Hadžić
Garderoberka: Marta Narančić
Dekorateri: Goran Gavrančić, Aleksandar Marinković, Vladan Milošević

Produkcija: UUU-Umetnička Utopija i Hleb teatar, uz podršku Bitef teatra i Kulturnog centra MKM
Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Majka je svačija domovina. Majka je univerzalna kategorija svih ljudskih bića, od pamtiveka. A opet, “svaka majka nije od kajmaka”*, i možda budućnost krije odlazak iz zajedničke nam države Majčinstva.
I to će se uskoro desiti. Nestaće ta jedina spona koja nas veže, to da smo izašli svi iz utrobe neke žene. Da nam je zajedničko poreklo Majka. Postaće nova tema apgrejda posle pametnih sprava, kuća i vozila. Uskoro će se proizvoditi mašine sa oblim vratima nalik na veš mašine, kroz čije staklo će se pratiti razvoj i napredak embriona hranjenih kroz cevčicu zakačenu za trbuh proćišćenih i proverenih gena, oslobođenih svih naslednih bolesti ali i osobina koje će se smatrati nepoželjnim.
Ono što sledi je nova izdaja i podela, onih koje je majka iznedrila, i onih koje je mašina.
Ova predstava je posveta majci. Ne samo onoj posvećenoj, brižnoj i dobroj. Svim majkama hrabrosti i kukavičluka. Majkama istrajavanja i odustajanja, majkama koje su utkane u nama, bilo kog da smo pola i opredeljenja.
Ova predstava je o rađanju i umiranju majke, i njenoj besmrtnosti.
Ova predstava je o ljubavi.

Sanja Krsmanović Tasić
(*Moni de Buli)

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja