event_note Изложба
22.06.2015 - 04.07.2015 access_time 19 часова

Изложба слика Богдана Ђорића “Отисци у води”, 22.јун Мали ликовни салон 19часова

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
22.06.2015 - 04.07.2015 access_time 19 часова

Изложба слика Богдана Ђорића “Отисци у води”, 22.јун Мали ликовни салон 19часова

location_on Мали ликовни салон

Изложба слика уметника Богдана Ђорића под називом “Отисци у води” биће отворена 22.јуна у Малом ликовном салону са почетком у 19 часова.
Изложба ће трајати до 04.јула 2015. године. Добро дошли

“Тај чудесни дух који се зове – вода. Колико она негује и чува живот толико је исто опасна и деструктивна њена енергија. Кажу да вода има осећања, памти, да све чује и види, ослушкује наше мисли и радње. Уметност је заснована на емоцијама и осећањима, на тананим медитативним фреквенцијама, као и на бурним олујним изливима емотивног, филтрирано кроз призму размишљања и мисаоног оперативног система.
Ликовни уметник ствара на основу прејаког утицаја стварности, јер му се она намеће као инспирација коју он хтео, или не хтео мора да прихвати. Реалност је увек ту за ствараоца као подстрек и материјал за прераду, обраду, студију, модификацију и наравно као главни елемент за развој и продубљивање знања кроз визуелну уметност.
Својом маштом и креацијом стваралац тежи да допре до друге стране стварности, а притом је битно избећи копирање исте, али му је реално битна полазна тачка ка суштини. Оформити и развити ново, трагање за невиђеним кроз ликовност. Акварелски приступ уметности отвара нам бесконачне хоризонте визуелности ликовног истраживања и експериментисања.
Акварел је директно повезан с основом живљења – мајком природом. У свом раду са техником акварел тежим равнотежи, симбиози, јер нисам соло стваралац. Имам тог предивног воденог вилењака саучесника у креацији водених отисака. Ми радимо заједно као тандем, понудим му облик у виду боје који он спонтано разлива на влажном папиру. Ствара се тако дубина простора, сфумато ефекат и природне сенке у духу магичног реализма. Самостални облици који се формирају у плитким влажним оазама на пространој белој папирној подлози се степенасто померају и плешу радосно увек неке нове игре, све дотле док је папир свеж и влажан. Када вода испари коначно у етар, на папирусу остаје резултат рада двеју сила: воде и човека, метафизички гледано, једно исто биће. Тема је једноставна: биљни мотиви, природни и непознати простори, микро универзуми увеличани лупом акварела. Љубавна игра ликовних елемената. Ритам и већити судар светлости и мрака, анатомија њиховог бурног односа, радости и туге.
Док је киша симбол благости и оживљавања. Мирне реке говоре о умерености. Митолошка бића која се повезују са барама и рибњацима. Вода у хришћанској иконографији има улогу прочишћења. Поштовање воде која извире из дубина земље и делује као дар подземних богова. Попут термалне воде и минералне. Лековито дејство. Вода као лек. Свети извори из стена. Поштовање водених бића-нимфи. Вода као симбол регенерације, езотериског еликсира младости. Купке прочишћења. Симбол здравља. Морска вода спира зле енергије са тела. Роса која се кондензује на стабиљкама је прави лек за очи, чиреве и утробу. Вода се повезује са „јин“ женском страном космоса. Водене виле, воденице…“ (Аутор изложбе)

БОГДАН ЂОРИЋ-БИОГРАФИЈА
Рођен је 1983. године у Зрењанину. Дипломирао је 2009. године на Универзитету уметности – Факултет ликовних уметности Београд, смер – сликарство, у класи професора Гордана Николића. Факултет је завршио као један од најбољих студената ФЛУ у Београду. Добитник је 5 награда за уметнички стручни рад. Од 2010. године је члан УЛУС-а. Члан је уметничког савета галерије МЗ „Вељко Влаховић“ Багљаш, Зрењанин. Члан је уметничког удружења “Широка стаза“ из Земуна. Члан је Удружења Српско/Руског братства од 2013. године. Члан је уметничке асоцијације – УА Зрењанин. Био је члан уметничке друштвено ангажоване групе АРТизани. До сада је излагао на 106 колективних изложби, 18 самосталних изложби. Редовно излаже у Србији и иностранству. Од 2013. године ради волонтерски као ПР (односи с јавношчу) у Галерији МЗ „ВЕЉКО ВЛАХОВИЋ“ Багљаш, у Зрењанину. Од новембра 2013. године до маја 2014. године водио ликовну радионицу за децу, омладину и одрасле у МЗ „Вељко Влаховић“ Зрењанин. Учествовао је на 31 ликовној колонији у Србији и иностранству. Волонтерски је радио годину дана (2011. године) као уметнички директор, ПР и кустос у Алтернативном културном центру “КЛУПЧЕ“ из Зрењанина. Радио је као арт директор међународне ликовне колоније Ковачица 2012. и 2013. године. Поред свог стваралаштва ради уметничке слике и иконе по поруџбини, уметничке фотографије, декорације ентеријера и екстеријера, сликане рекламе (фирмописачке послове), мозаике, мурале, илустрације, графички дизајн, итд…

www.BogdanDjoric.art,  www.saatchi-gallery.co.uk,  

www.slikari.rs/slikar/bogdandjoric

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања