event_note Концерт
02.12.2013 - 02.12.2013 access_time 20 сати

Петар Божовић и Прво београдско певачко друштво у извођењу „Луче микрокозма“ П. П. Његоша

location_on Велика сала
event_note Концерт
02.12.2013 - 02.12.2013 access_time 20 сати

Петар Божовић и Прво београдско певачко друштво у извођењу „Луче микрокозма“ П. П. Његоша

location_on Велика сала

Oбележавање 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша (Прво извођење дела “Луча микрокозма” у Новом Саду)

Цена улазнице: 300 динара (карте се продају на дан извођења од 18 часоца на билетарници КЦНС – Католичка порта 5)

Након изузетно успешног наступа у Коларчевој задужбини, Прво београдско певачко друштво и глумац Петар Божовић ће и новосадској публици пренети мудрости из великог дела “Луча микрокозма” Петра II Петровића Његоша поводом обележавања два века од рођења песника са Ловћена. Програм ће бити изведен у Великој Сали Културног центра Новог Сада у понедељак, 2. децембра и то ће бити прво извођење дела “Луча микрокозма” у Новом Саду.
Ради се о ауторском пројекту Петра Божовића који је приметио да је у нашој културној јавности мало пажње било посвећено тако значајном јубилеју те је одлучио да уради управо “Луча микрокозма” да би, како је изјавио пред новосадску премијеру, “широј публици приближио ово мање познато дело”. По његовим речима, хтео је да публику “ослободи неоправданог страха” да је ово Његошева “тешка књига” дубоких филозофских размишљања. 
-Његово дело „Луча микрокозма“ нам говори о основним координатама света и месту човека у њему, и било је толико инспиративно радити са Првим београдским певачким друштвом да од сада не могу да замислим следећа извођења без њиховог учешћа, истакао је Божовић.

Прво београдско певачко друштво овим програмом, такође, обележава значајан јубилеј у српској култури – 160 година од свог оснивања. Прво београдско певачко друштво основано је на празник Св. Василија Великог, 14. јануара 1853. године. Временом је прерасло у националну институцију, која чува и наставља српску музичку и духовну традицију. Изузетно богат историјат Првог београдског певачког друштва представља, уједно, и историју духовног и културног изграђивања наше земље. Овај најстарији хор у Србији је, у својству краљевског амбасадора културе Србије, наступао пред највећим владарима Европе. Као хор Краљевског Двора, учествовао је на церемонијама крунисања свих српских владара и интронизацијама патријараха Српске цркве.

Диригенти и хоровође Друштва су били најзначајнији композитори и диригенти Србије: Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, Јосиф Маринковић, Даворин Јенко, Станислав Бинички, Коста Манојловић, Стеван Христић, Милоје Милојевић, Александар Гавански, Војислав Илић, Димитрије Стефановић, Душан Миладиновић, Бојан Суђић, Дивна Љубојевић, Владимир Милосављевић… Своје златно доба Друштво је доживело током тридесетогодишњег рада најчувенијег српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, у својству уметничког руководиоца и диригента. Европске новине писале су, у прошлом веку, о Друштву као о једном од најбољих хорова света тог времена.
Велики културни догађај пред публиком. Треба се само подсетити Божовићевог “Чеговића”, као и свих његових маестралних улога, као и мање познате чињенице да управо он чита цео роман “Тесла, портрет међу маскама” Владимира Пиштала – дакле, ради се о звучној књизи у издању “Агоре”… а сада Његошева “Луча микрикозма”!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања