event_note Kulturna manifestacija
28.02.2015 - 28.02.2015 access_time 18 časova

VEČE MALEZIJSKE KULTURE I PROMOCIJA KNJIGE

location_on Velika sala
event_note Kulturna manifestacija
28.02.2015 - 28.02.2015 access_time 18 časova

VEČE MALEZIJSKE KULTURE I PROMOCIJA KNJIGE

location_on Velika sala

Azijski putopisi Viktora Lazića

 Veče putopisa o Aziji, srpskog putopisca Viktora Lazića, biće održano u subotu 28. februara od 18 časova u Kulturnom centru Novog Sada, a povodom objavljivanja knjige „Na vratima istoka“. Putopisno veče organizuju KCNS, Udruženje „Adligat“, Izdavačka kuća „Laguna“ i Ambasada Malezije.

  Tokom večeri gosti će moći da se upoznaju sa putopisima sa Sumatre, Kavkaza i Malezije, zemlje u fokusu ove večeri. Posetioci će moći da saznaju nešto o najvišim vrhovima Kavkaza, o najvećem cvetu na svetu koji i najviše zaudara, o orangutanima i džunglama…

  U okviru programa biće izvedeni malezijski plesovi, a nakon toga gosti će moći da pogledaju izložbu fotografija iz Malezije. Tokom koktela biće služena hrana iz ove egzotične zemlje.

Ulaz je besplatan.

VIKTOR LAZIĆ, BIOGRAFIJA

  Viktor Lazić (1985), književnik i advokat, jedan je od najvećih srpskih putnika. Završava doktorat iz kineskog prava, a takođe je poliglota, naučni i stručni prevodilac za engleski jezik sa licencom turističkog vodiča, filatelista i numizmatičar. Kao deveta generacija naslednik je dve stotine godina duge tradicije porodične biblioteke (zvanično otvorene 1882). Predsednik je Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ (u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti i Muzej Novosadske racije). Proveo je ukupno devet godina na putovanjima po svetu i sistematski obilazio osamdeset zemalja na četiri kontinenata, otkrivajući predele i ljude, pišući reportaže, sakupljajući vredne i retke knjige i predmete. Do sada je objavio knjige Gete – između poezije i istine (2005), Tumaranje zemljom osmeha (2006), Velika avantura (2010), U srcu Sumatre (2011). Član je Udruženja književnika Srbije.

 

na_vratima_istoka-viktor_lazic_v

O KNJIZI

Putovanje ladom od Kosova do Kavkaza.

„Ne postoje strane zemlje, postoje samo strani ljudi.“ Lao Ce

  Uzbudljiva kao da je filmska, neverovatna priča o dogodovštinama na 25.000 kilometara dugom putovanju legendarnom ladom nivom koja je najvećeg srpskog putnika provela obalama Crnog mora, preko Turske i Iraka sve do čudesnih kavkaskih zemalja i nazad. Napeta, živopisna, ponekad dramatična i tužna, ali i vedra i duhovita priča o narodima i podnebljima, njihovoj kulturi i istoriji, kao i o umeću odvažnog putnika da u reči i slike pretvori nesvakidašnje doživljaje na putu kroz čudesne kapije Istoka.

  Plesanje po žeravici u Bugarskoj, u Turskoj među Kurdima, u kolu sa sledbenicima Svetog pauna i susret sa jednim od vođa Islamske države u Iraku, snaga gruzijskog vina, kupanje među ratnim ruševinama u Abhaziji, zatočeništvo u Južnoj Osetiji u ćeliji poprskanoj krvlju, molitva u drevnim hrišćanskim crkvama u Jermeniji, naftna kupka u Azerbejdžanu, snovi o nezavisnosti Adžarije, Pridnjestrovlja, Gagauzije i regiona koje retko koja mapa poznaje, verenički izlet u Černobilj, provod u Drakulinom dvorcu…

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja