event_note Концерт
06.03.2015 - 06.03.2015 access_time 20 часова

К О Н Ц Е Р Т „DUO AURETTE“ у Културном центру

location_on Трибина младих
event_note Концерт
06.03.2015 - 06.03.2015 access_time 20 часова

К О Н Ц Е Р Т „DUO AURETTE“ у Културном центру

location_on Трибина младих

Пројекат Арт маратон

Петак, 6.март 2015.
Културни центар Новог Сада, Клуб „Трибина младих“, 20 часова

К О Н Ц Е Р Т

DUO AURETTE

Чешка

Katalin Ertsay, lauta

Lucie Rozsnyό, sopran

П р о г р а м

Дела посвећена лаути и обраде композиција најзначајнијих чешких композитора Леоша Јанáчека и 

Bohuslava Martinů, али и савремених аутора као што је Miloš Štědroň

Duo Aurette

Камерни састав duo Aurette  – Lucie Rozsnýo  (сопран) и i Katalin Ertsey  (лаута и теорба) – је настао 2013. године. Ове младе уметнице спаја дубоко интересовање за интерпретацију дела за глас и лауту, која су компонована у 16. и 17. веку.
Као солисткиње сарадјују са барокним ансамблима:Musica Florea, Ensemble Inégal, Hoffmusici, Hipocondria ensemble, Ensemble Fiorello, Cappella Mariana, Ensemble Sporck, Ensemble Societas Incognitorum.  До сада су наступале на међународним фестивалима у Републици Чешкој, Словачкој, Холандији и Немачкој.

Katalin Ertsey је пореклом из Мађарске. Лауту је почела да свира са дванаест година у класи Adama Bálinta. По завршетку студија биологије на Универзитету у Дебрецину је била примљена на Royal College of Music  у  Лондону, где је студирала ренесансну лауту и теорбу у класи Jakoba Lindberga. Усавршавала се код Lynde Sayce, главне лаутисткиње ансамбла The King’s Consort. Katalin Ertsey је учествовала на многобројним пројектима, као што су Монтевердијеве Маријанске вечерње литургије (Brandenburg Baroque Soloists), Побуњеници  Les élémens (Linden Baroque Orchestra), Hendlovo васкрсење (Лондон Хандел Фестивал), Monteverdijevo Крунисање Poppeya (Benjamin Britten International Opera School) и на турнеји по Великој Британији са ансамблом Zadok Baroque. Као лаутисткиња се представила на солистичким и камерним концертима у лондонској National Gallery, Dulwich Picture Gallery, Victoria & Albert Museum, Shakespeare’s Globe Theatre Education Centre,  London City Showcase Фестивал, у шведском Nyköpingu и у француском Chateau Palayson. Katalin  је један од оснивача камерног састава Tesoro Antico.

Lucie Rozsnyó је студирала оперско певање на Јаначковој академији музичких уметности у Брну (A. Bárová). Студентски стаж је похађала на Universität für Musik und darstellende Kunst у Бечу (C. Visca), у Линцу на Anton Bruckner Privatuniverzität (K. Beranová) и радила је на ZhdK u у Цириху. Као стипендисткиња је учествовала на многобројним међународним мајсторским школама (L. Spitzer, R. Hanssmann, P. Olech, K. Beranová, P. Rozario, J. Hassler, C. Pelon, M. Ch. Kiehr, D. York, E. Tubb).

На међународном такмичењу певача – Leoš Janáček је освојила прву награду, такође је била награђена и за најбољу интерпретацију чешке савремене композиције. Била је награђена и на Internationale Sommerakademie  Праг – Беч – Будимпешта за најбољу интерпетацију дела L. Janačka. 2012. године, је добила прву награду ABA Music Award (Austria Barok Akademie Gmunden, R. Dubrovsky).

Као солисткиња је гостовала у Народном позоришту у Брну, Прагу и Братислави. Држи концерте по многим европским државама. Наступа на музичким фестивалима, као што је: Прашко пролеће, Моравска јесен, Форфест, Јаначков мај и др. Осим интерпретације барокне музике ((Ensemble Fiorello, Musica Florea, Ensemble Inégal, Hoffmusici)  бави се и музиком 20. и 21. века (ISHA trio).

Пројекат Чешке песме за лауту је циклус концерата dua Aurette у Београду и Новом Саду, који су организовани под покровитељством Државног фонда културе Републике Чешке и Амбасаде Републике Чешке у Београду. Драматургију концерата карактерише специфичан инструментални састав у чијој интерпретацији долазе до издажаја дела посвећена лаути, која је један од најстаријих инструмената у људској историји. Такође се истичу и обраде композиција најзначајнијих чешких композитора Leoša Janáčeka и Bohuslava Martinů али и савремених аутора као што је Miloš Štědroň.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања