event_note Изложба
13.03.2023 - 24.03.2023 access_time 18.00

16. Антићеви дани, ликовни програм У ДИЈАЛОГУ СА МИКОМ: ЦРТЕЖИ МАРИЈЕ ПАУНОВИЋ од 13. марта у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
13.03.2023 - 24.03.2023 access_time 18.00

16. Антићеви дани, ликовни програм У ДИЈАЛОГУ СА МИКОМ: ЦРТЕЖИ МАРИЈЕ ПАУНОВИЋ од 13. марта у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба цртежа У ДИЈАЛОГУ СА МИКОМ Марије Пауновић биће отворена 13. марта у 18.00 часова у Малом ликовном салону. Изложба ће моћи да се погледа до 24. марта.

„Поводом Антићевих дана, манифестације коју по шеснаести пут организује Културни центар Новог Сада, приређује се трећа по реду изложба на којој се повезују сликарски сензибилитети великог песника и визуелних уметника (Филип Марковиновић (2019), Јелена Ђурић (2020)). За многе је поезија неприкосновено обавиталиште Антићевог стваралаштва те бивају изненађени уважавањем његових сликарских остварења. Али, песник се доказао као сликар: од раних фигуративно-реалистичких пејзажних призора, преко експресионистичког бављења асоцијативним формалним склопом, па све до апстракције којом је исказивао елементарни експресионистички промишљај света и досезао полоковски дефинисано акционо сликарство… У свим тим остварењима постоји исти онај титрај осећајности који и у песништву и у сликарству досеже неки узвишени ред. Антић је уметник који је способан да, колико спонтано толико и свесно, хаос преобрази у уређену структуру достојну укупног дијалектичког смисла.
Такво ликовно-поетско дело заиста представља изазов млађим уметницима који долазе у ситуацију да упореде сопствено дело са стваралаштвом изузетног уметничког генија. Овога пута у такву авантуру се упустила Марија Пауновић (1992) која је докторирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 2023. године. Иако је још увек у прелудијској фази свог стваралаштва, млада сликарка је већ формирала основне обрисе свог начина схватања и интерпретирања света у коме живи и ствара…“ (Сава Степанов)

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања