event_note Filmska projekcija
26.10.2017 - 28.10.2017 access_time

15. Međunarodni festival kratkometražnog filma FILMSKI FRONT

location_on Velika sala
event_note Filmska projekcija
26.10.2017 - 28.10.2017 access_time

15. Međunarodni festival kratkometražnog filma FILMSKI FRONT

location_on Velika sala

FILMSKI FRONT OBJAVIO ZVANIČNU SELEKCIJU

Jubilarni 15. Međunarodni festival kratkometražnog filma FILMSKI FRONT održaće se od 26. do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada i to pod parolom “NO SIGNAL”.

Ove godine na Konkurs za kratkometražne filmove pristiglo je preko 1000 filmova iz čitavog sveta. Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, pogledao je sva ostvarenja i podelio ih u dve takmičarske kategorije.

U selekciji Srbija/Region pod nazivom “SWITCH THE CHANNEL” naćiće se 20 kratkometražnih ostvarenja pretežno igranog pa zatim animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera. “U odnosu na prethodne godine primetan je porast broja filmova koji su proizvedeni u Srbiji, kao i poboljšanje njihovog kvaliteta. Regionalna selekcija čini osnovu ovog festivala, jer je misija FIlmskog Fronta pre svega afirmacija domaćeg filmskog stvaralaštva, kao i ispitivanju gde ono stoji u odnosu na region, a potom i u odnosu na savremene svetske trendove. Takmičarska selekcija okrenuta je, pre svega, mladim autorima koji grade svoj filmski rukopis. Filmovi, iako tematski vrlo različiti, uglavnom preispituju položaj mladih ljudi u odnosu na porodicu, njihovo društvo i okolinu.”, rekao je selektor Filip Markovinović

Neki od filmova u ovoj selekciji su već prikazivani na velikim festivalima u regionu i inostranstvu kao što su Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival i mnogi drugi. Filmovi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine boriće se za nagradu STRUČNOG ŽIRIJA koji je sastavljen od renomiranih filmskih umetnika.

Melina Pota Koljević scenarista i urednik Dramskog programa na Radio Beogradu. Koautor je nekoliko scenarija za dugometražne filmove kao što su “Klopka” i “Krugovi”, oba u režiji Srdana Golubovića. Dobitnik je više prestižnih nagrada za svoj rad u oblasti filma, a ove godine dobija i glavnu nagradu za scenario filma „Ivan“ reditelja Janeza Burgera na 20-om Festivalu slovenskog filma u Portorožu (zajedno sa Srdjanom Koljevićem i Janezom Burgerom).

Stevan Filipović, reditelj, scenarista i montažer. Kao reditelj debitovao sa dugometražnim filmom “Šejtanov ratnik”, nakon kojih su usledili filmovi “Šišanje” i njegovo najnovije ostvarenje “Pored mene”. Koscenarista je filma “Dobra žena” iz 2016. godine u režiji Mirjane Karanović. Montažer je filma “Klip” Maje Miloš.

Nikola Spasić, multimedijalni reditelj i montažer. Autor nekoliko kratkometražnih filmova koji su učestvovali na preko 40 festivala širom sveta uključujući velike regionalne festivale poput Pulskog Filmskog Festivala, Montenegro Film Festivala, Beldoksa i drugih. Njegov debitantski dugometražni dokumentarni film “Zašto je Dragan napravio orkestar” osvojio je nagradu za najbolji film festivala Cinema City 2017. godine prema odluci publike.

U međunarodnoj selekciji pod nazivom “FIX YOUR ANTENNA”, našlo se takođe 20 filmskih ostvarenja iz 16 različitih krajeva sveta od Bahreina i Irana, preko Urugvaja, Španije i Islanda do Rusije, Kine i Amerike. “Obzirom da pobednike ove selekcije određuje publika u selekciji su pre svega filmovi koji se, iako potiču iz različitih kulturnih miljea, bave temama koje su prepoznatljive i u našoj svakodnevici.”, kazao je selektor.

Pobednika Međunarodne selekcije bira publika ocenjivanjem svakog filma na skali od 1 do 5, a poslednji dan festivala biće upriličeno proglašenje i dodela plaketa pobednicima.

Filmski Front svake godine obiluje i kvalitetnim pratećim programom u vidu filmskih radionica za najmlađe, druženja u PUBeraju i mnogim drugim interesantnim aktivnostima. Više o samom festivalu pogledajte na sajtu www.filmfront.rs

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja