event_note Филмска пројекција
26.10.2017 - 28.10.2017 access_time

15. Међународни фестивал краткометражног филма ФИЛМСКИ ФРОНТ

location_on Велика сала
event_note Филмска пројекција
26.10.2017 - 28.10.2017 access_time

15. Међународни фестивал краткометражног филма ФИЛМСКИ ФРОНТ

location_on Велика сала

ФИЛМСКИ ФРОНТ ОБЈАВИО ЗВАНИЧНУ СЕЛЕКЦИЈУ

Јубиларни 15. Међународни фестивал краткометражног филма ФИЛМСКИ ФРОНТ одржаће се од 26. до 28. октобра у биоскопској сали Културног центра Новог Сада и то под паролом “НО СИГНАЛ”.

Ове године на Конкурс за краткометражне филмове пристигло је преко 1000 филмова из читавог света. Селектор, филмски и позоришни редитељ Филип Марковиновић, погледао је сва остварења и поделио их у две такмичарске категорије.

У селекцији Србија/Регион под називом “SWITCH THE CHANNEL” наћиће се 20 краткометражних остварења претежно играног па затим анимираног, документарног и експерименталног карактера. “У односу на претходне године приметан је пораст броја филмова који су произведени у Србији, као и побољшање њиховог квалитета. Регионална селекција чини основу овог фестивала, јер је мисија ФИлмског Фронта пре свега афирмација домаћег филмског стваралаштва, као и испитивању где оно стоји у односу на регион, а потом и у односу на савремене светске трендове. Такмичарска селекција окренута је, пре свега, младим ауторима који граде свој филмски рукопис. Филмови, иако тематски врло различити, углавном преиспитују положај младих људи у односу на породицу, њихово друштво и околину.”, рекао је селектор Филип Марковиновић

Неки од филмова у овој селекцији су већ приказивани на великим фестивалима у региону и иностранству као што су Санденс, Локарно, Кан, Берлин, Мартовски фестивал и многи други. Филмови из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније, Босне и Херцеговине бориће се за награду СТРУЧНОГ ЖИРИЈА који је састављен од реномираних филмских уметника.

Мелина Пота Кољевић сценариста и уредник Драмског програма на Радио Београду. Коаутор је неколико сценарија за дугометражне филмове као што су “Клопка” и “Кругови”, оба у режији Срдана Голубовића. Добитник је више престижних награда за свој рад у области филма, а ове године добија и главну награду за сценарио филма „Иван“ редитеља Јанеза Бургера на 20-ом Фестивалу словенског филма у Порторожу (заједно са Срдјаном Кољевићем и Јанезом Бургером).

Стеван Филиповић, редитељ, сценариста и монтажер. Као редитељ дебитовао са дугометражним филмом “Шејтанов ратник”, након којих су уследили филмови “Шишање” и његово најновије остварење “Поред мене”. Косценариста је филма “Добра жена” из 2016. године у режији Мирјане Карановић. Монтажер је филма “Клип” Маје Милош.

Никола Спасић, мултимедијални редитељ и монтажер. Аутор неколико краткометражних филмова који су учествовали на преко 40 фестивала широм света укључујући велике регионалне фестивале попут Пулског Филмског Фестивала, Монтенегро Филм Фестивала, Белдокса и других. Његов дебитантски дугометражни документарни филм „Зашто је Драган направио оркестар“ освојио је награду за најбољи филм фестивала Цинема Цитy 2017. године према одлуци публике.

У међународној селекцији под називом “FIX YOUR ANTENNA”, нашло се такође 20 филмских остварења из 16 различитих крајева света од Бахреина и Ирана, преко Уругваја, Шпаније и Исланда до Русије, Кине и Америке. “Обзиром да победнике ове селекције одређује публика у селекцији су пре свега филмови који се, иако потичу из различитих културних миљеа, баве темама које су препознатљиве и у нашој свакодневици.”, казао је селектор.

Победника Међународне селекције бира публика оцењивањем сваког филма на скали од 1 до 5, а последњи дан фестивала биће уприличено проглашење и додела плакета победницима.

Филмски Фронт сваке године обилује и квалитетним пратећим програмом у виду филмских радионица за најмлађе, дружења у ПУБерају и многим другим интересантним активностима. Више о самом фестивалу погледајте на сајту www.filmfront.rs

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања