Промоција књиге “ Звуци времена“ Војислава Бубише Симића

15/11/2017

„Звуци времена“ Војислава Бубише Симића

 

У оквиру 19. Новосадског џез фестивала, у уторак 14. новембра на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада, промовисана је књига доајена српског џеза Војислава Бубише Симића (93) под називом „Звуци времена.“ Модератор књижевне вечери био је Витомир Симурдић, а музичку пратњу чинио је Дуо Александар Дујин, клавир и Драган Козарчић, труба.

Маестро Симић, који је остварио импресивну каријеру као диригент Џез оркестра РТБ (данашњег Биг бенда РТС) и композитор је бројних дела џез, симфонијске, хорске, филмске и дечје музике, у својој, петој по реду књизи, обухватио је целокупан 20. век са сећањима на музику и бројним анегдотама. Књига садржи 23 приче у шест поглавља.

У конверзацији са Симурдићем, Бубиша Симић поделио је са публиком радост због промоције уприличене у Новом Саду у којем има пуно пријатеља и који сматра својим другим градом, јер је његова супруга Новосађанка. Са присутнима је поделио и симпатичан детаљ из „породичног албума“ да су његова млађа кћерка и унука проходале на новосадском Штранду, иначе „главном  јунаку“ једне приче.

– Мрзим крај летовања, јер ми то изгледа као крај једног дела мог живота, поготово ако лето кратко траје. Ево, сада је тек шест сати поподне, а сунце обасјава само леву страну наше улице. Улица није градска, него је Штранд. Десна страна на којој је наша кабина, већ је у сенци… Опуштен сам, ништа не мислим, дремуцкам тако, не знам колико дуго – сећања су Бубише Симића, која је похранио у своју књигу.

Симурдић је изнео утисак да ауторова аутентична сећања представљају највећу драж ове књиге и разликују је од претходне четири које потписује Бубиша Симић. Подсетимо, реч је о насловима: „Сусрети и сећања“, „Весело путовање са џез оркестром РТВ Београд по белом свету“, „Сентиментално путовање“ и „Неиспричане приче“.

– Када сам написао те 23 приче и распоредио их на писаћем столу, нисам знао шта да радим с њима, јер сам видео да су врло различите – тематски, временски, па чак и по годишњим добима. Јавио сам се мојој кћерки која живи у Америци. Она ми је приче поделила у шест поглавља и сугерисала наслов „Звуци времена“ који симболише моју професију – открио је Симић.

Маестро, чији је рад награђен бројним вредним признањима,  осврнуо се и на данашњи Џез оркестар, уз констатацију да је један од најбољих у Европи. Похвалио је вођство диригента Ивана Илића који је окупио пуно младих, даровитих музичара из многих градова и мањих места Србије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања