Posebne radionice u okviru 19. Novosadskog jazz festivala

08/11/2017

VOKALNA RADIONICA

Muzička škola „Josip Slavenski“

Četvrtak, 9. novembar, u 11 sati

Voditeljica radionice: Petra Leona Matiša

Korepetitor: Vladimir Veljković, klavir

 

Cilj radionice je da približi improvizativnu muziku. Kroz obrazovanje ozbiljne muzike se stiče jedno svojstveno znanje i radi se po specifičnim metodama. „Džez pristup“ muzici se razlikuje u potpunosti, samim tim što koristeći svoje znanje, većina odsviranog je improvizovano u datom trenutku. Ovaj pogled želimo da približimo zainteresovanima, te da probudimo njihovu kreativnost. Uz kratko upoznavanje sa džezom i njegovim karakteristikama, akcenat će biti na praktičnom, a ne na teoretskom radu, radi što efikasnijeg shvatanja ovog specifičnog muzičkog žanra.

Radionicu će voditi mast. Petra Leona Matiša jazz pevačica i Vladan Veljković jazz pijanista.

– plan rada: kratak uvod u karakteristike stila, praktičan deo – ritmičke vežbe i učenje blues standard teme višeglasno uz improvizaciju

– radiće se ukupno 3h sa pauzom

– predznanje nije potrebno

– pristup radionici imaju đaci Osnovne muzičke škole „Josip Slavenski“

– ponesite vodu i dobro raspoloženje

Rođena sam u Subotici 21.okt.1991. godine. Od malena su mi interesovanja bila svestrana.

Završila sam Srednju muzičku školu na dva smera – violončelo i džez pevanje. 2010. godine sam upisala studije za violončelo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, ali, zahvaljujući spletu raznih okolnosti, odlučila sam da napustim studije i da se posvetim isključivo pevanju. 2012. godine nakon uspešno položenog prijemnog ispita na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, postala sam deo prve generacije u klasi docent mr Vesna Petković, na odseku za Džez i popularnu muziku. 2016. godine sam završila osnovne akademske studije, a godinu dana kasnije i master akademske studije.

Tokom studija pohađala sam radionice umetnika kao što su: Aaron Goldberg, Bojan Zulfikarpašić, Stjepko Gut, Michelle Hendricks, Anna Lauvergnac, Jelena Jovović, Sofija Knežević itd. a prisustvovala sam i Letnjoj džez akademiji u Novom Sadu (2015. god.).

Pored klubskih svirki, izdvojila bih nastupe u okviru sledećih manifestacija: Beogradski Jazz Festival(2014), Pančevački Jazz Festival(2014), Nišville Jazz Festival(2012. i 2013. god.), Dom Omladine Beograda-Međunarodni dan jazza(2014), Jazzik Festival Subotica (2010. i 2011. god.), ARLEMM art festival(2013. god.), III Evropski Studentski Samit itd. Saradnja sa Vojvođanskim omladisnkim big bendom (2013. god.) i sa Big bendom Ljubljanske akademije, što je rezultiralo mini turnejom, u Ljubljani i u 5 gradova u Srbiji (2013. god.) ; „EUtropia” projekat u organizaciji međunarodne mreže „ROOTS&ROUTES“– performans prezentovan u okviru „SZIGET“ festivala(2012); te gostovanja na raznim programima (RTS, RTV, Studio B, Pannon RTV…).

Pored izvođačkog i organizacionog iskustva, posedujem i pedagoška. Nakon dugogodišnjeg horskog iskustva, na master studijama sam pored prof. Vesne Petković vodila Džez hor u okviru stručne prakse. Ta saradnja i dalje živi.

Od 2011. godine honorarno radim u Radio Novom Sadu kao autor emisije “Džez sat”, dok od 2017. godine sam angažovana i za televizijsku emisiju „Bonton“ na Radio-televiziji Vojvodine, u okviru koje se prikazuju i osvrti džez festivala Srbije.

Vladan Veljković

Vladan Veljković džez pijanista, klavir je počeo svirati sa šest godina. U Leskovcu je završio osnovnu i srednju Muzičku školu, zatim je nastavio školovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za Džez i popularnu muziku.

Nastupao je na džez festivalima širom Srbije, kao što su: Beogradski jazz festival, Nišville jazz festival, Valjevski jazz festival, Međunarodni festival džeza „JazzIbar“ u Kraljevu, „Džezatronik“ u Vrscu, „Musicology“ festival u Beogradu itd. Svirao sa velikim džez imenima, kao što su: Duško Gojković, Gregori Hačinson, Hajnc fon Herman, Kajl Istvud, Bred Lili itd.

Od 2014. do 2015. godine bio je član Big Benda RTS-a, dok je stalan član nekoliko beogradskih sastava: Matras, Golden Gate i Mambo Stars.

Na međunarodnom takmičenju „The best musical mind“ u organizaciji Multikultivatora u Beogradu, aprila 2016. godine osvojio je prvu i drugu nagradu u kategoriji „Najbolji džez sastav“.

RADIONICA „ZVUČNI SNOP“

Škola „Milan Petrović“

Četvrtak, 9. novembar,  u 11,30

Voditelji radionice: Žarko Sebić i Renata Koler

Saradnici: Boris Hložan, gitara i Milan Jančurić, saksofon

Muzička radionica ,,Zvučni snop“ deluje u okviru tima za asistivnu tehnologiju ŠOSO ,,Milan Petrović“ iz Novog Sada. Njen rad je baziran na upotrebi specijalnog muzičkog uređaja „Soundbeam“ koji koristi senzorsku tehnologiju za stvaranje muzike. Radionica je namenjena osobama sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom. Osnovni cilj radionice je uključivanje ove populaciju u kulturni život šire društvene zajednice i edukacija i rehabilitacija polaznika kroz aktivno učešće u procesu stvaranja i izvođenja muzike.

Sastavni deo radionice je soundbeam orkestar ,,Dobri ljudi’’. Orkestar je uradio prateću muziku za kratki dokumentarni film ,,Kada bih mogla da biram…’’ koji je imao zapažena učešća na filmskim  festivalima u zemlji i inostranstvu  i imao uspešne nastupe na raznim javnim manifestacijama i priredbama.

RADIONICA „EL SISTEMA“

Centar za socijalni rad Novog Sada

Petak, 10. novembar, u 10,30 sati

Voditelji radionice: Maja Vukobrat i Goran Milošev

Saradnici: Boris Hložan, gitara i Milan Jančurić, saksofon

El Sistema je vizionarski globalni projekat koji je u Srbiji podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne komisije za Unesco, Stalne konferencije gradova i opština ( SKGO)  i Vladine kancelarije za socijalno uključivanje (SIPRU) koji, kao novi model društvene promene, kroz muziku menja život dece kojoj su uskraćene osnovne životne mogućnosti.

 El Sistema, koristi muziku kao alat za socijalnu inkluziju i obuhvata četiri miliona dece i mladih širom sveta. Zbog svoje dugotrajnosti i efikasnosti program je proglašen od strane UNESKO-a za najuspešniji socijalno inkluzivni program u svetu.

 U Srbiji program sprovodi  udruženje Music Art Project u sedam gradova i obuhvata 500 dece iz srednjih i nižih društvenih slojeva, ali je program okrenut najviše ka deci sa margina društva.

Muzičke radionice El Sistema programa se organizuju u okviru saradnje Kulturnog centra Novog Sada, udruženja Music Art Project i Centra za socijalni rad grada Novog Sada čiji štićenici i đaci su polaznici ovih radionica.

GERARDO ESTRADA MARTÍNEZ

Gerardo Estrada Martínez je jedan od dirigenata velikog međunarodnog dijapazona u usponu. Dobitnik nagrade „Golden Baton“ (Zlatna palica) na Međunarodnom takmičenju dirigenata 3.0 (Paragvaj – Španija), osvajao je nagrade i na drugim međunarodnim takmičenjima, kao što je Međunarodno podunavsko takmičenje dirigenata – International Danube Conducting Competition (Budimpešta, Mađarska), gde je osvojio drugo mesto i Specijalnu nagradu orkestra i Međunarodno crnomorsko takmičenje dirigenata – International Black Sea Conducting Competition (Konstanca, Rumunija), gde je ušao u finale i dobio Specijalnu nagradu orkestra. Rođen u Karakasu, Venecuela, 5. avgusta 1980. godine, Gerardo Estrada Martínez je od malih nogu bio obrazovan kao violinista, za čime su usledile studije perkusija. Ovladavanje različitim instrumentima je uveliko obogatilo rad Maestra Estrada. Učio je dirigovanje od istaknutih profesora Venecuele i Španije, a diplomirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu (Royal Academy of Music). Gerardo Estrada Martínez neprestano neguje svoje profesionalne veštine i tehnike kroz učešće u radionicama širom sveta. Zahvaljujući svom iskustvu sa svetski poznatim „El Sistema“ orkestrima u Venecueli, stekao je jedinstvenu orkestarsku i obrazovnu praksu u sopstvenoj zemlji. To ga je podstaklo da podučava mlade generacije muzičara, što i dalje upešno radi na međunarodnom nivou. Estrada je takav kompozitor koji radi u različitim žanrovima. Veliki je ljubitelj venecuelanske narodne muzike koja ga inspirše da stvara svoja simfonijska dela. Gerardo Estrada Martínez je takođe usavršio i kulturni menadžment. Bio je Državni sekretar za kulturu u Karabobou, Venecuela. Skoro osam godina je radio kao Prvi sekertar ambasade i Koordinator latino-američkog kulturnog centra „Simón Bolívar“ u Minsku, Belorusija. Kao dirigent, Gerardo Estrada Martínez je nastupao sa izuzetnim orkestrima na prestižnim binama Španije, Portugala, Rusije, Belorusije, Nemačke, Austrije, Italije, Poljske, Kipra, Grčke, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Mađarske, Venecuele, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Meksika, Argentine, Dominikanske Republike, itd. Njegov obiman repertoar obuhvata muziku različith perioda, od drevne do savremene muzike, i različite žanrove, kao što su opera, balet i simfonijska muzika. Njegove interpretacije simfonijsko-horske sakralne muzike (kantate, oratorijumi, mise, rekvijemi, itd.), koje izvodi sa posebnim tonom, kritika veoma hvali. Poseban akcenat u njegovom repertoaru se poklanja latino-američkoj muzici XX i XXI veka. Maestro Estrada je dirigent u neprekidnoj potrazi za savršenstvom. Svaki pokret njegovih palica prenosi njegovu beskonačnu ljubav prema muzici. Ali najvažnije je to što Gerardo Estrada čvsto veruje u transformacionu moć muzike i snažan uticaj koji ona može imati na ljude. Veruje da muzika može da doprinese stvaranju jednog boljeg sveta.

MAJA VUKOBRAT

Maja je pijanista i muzički pedagog u okviru programa El Sistema, kao i profesor klavira u osnovnoj Muzičkoj školi “Josip Slavenski“ u Novom Sadu. U svojoj dosadašnjoj karijeri ostvarila je preko 30 nagrada na domaćim i svetskim pijanističkim konkursima. Laureat je AP Vojvodine za izuzetne rezultate u oblasti umetnosti 2004. godine. Kao predavač El Sisteme u Novom Sadu radi od samog njenog početka. Aktivan je član kamernog dua Sunrise, a bavi se i stvaranjem autorske muzike za brendove Cafe del Mar music, M Sol Records i Dolce&Gabbana.

GORAN MILOŠEV

Rođen u Novom Sadu 1988 godine. Za muziku počeo da se interesuje još od najranijeg detinjstva te svoje školovanje u najvećoj meri usmerava ka tom polju. Nakon završene srednje muzičke škole „Isdor Bajić“, upisuje Akademiju umetnosti na katedri za etnomuzikologiju na kojoj 2014. godine brani Master rad. Doktorske studije upisuje 2017. godine takođe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek- etnomuzikologija. U toku svoje karijere bavio se izvođaštvom, a u najvećoj meri se okrenuo ka pedagoškom radu. Radio je u brojnim kulturno-umetničkim društvima, muzičkim školama, a od 2017. godine preko projekta El Sistema i Kulturnog centra Novog Sada radi u dnevnom boravku centra za socijalni rad kao nastavnik pevanja.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања